Sevginar Sali

AK Parti’nin seçim startı


AK Parti Silivri Belediye Başkanı Tahir Sert, Ortaköy ve Kavaklı’dan sonra Gümüşyaka teşkilatını ziyaret etti, ilk seçim irtibat bürosunu da burada açtı.

"Her şey güzel olacak, Rabbimiz yüzümüzü kara çıkartmayacak” dedikten sonra Tahir Sert, aşinalık kazanan ılımlı yaklaşımı ile adaylık süreci başladığından bu yana anlattıklarını büyük ölçüde tekrara düşerek (yeni ifadelerle anlatımlarını geliştirmesinde yarar var yoksa sürekli takipçileri için sıkıntılı bir süre var önümüzde) bir kez daha aktardı.

Siyasetçinin umut veren söylemleri, stres durumunun hegemonyasıyla boğuşan sıradan vatandaşlara iyi geliyor. Karamsarlık üzerine kurulan konuşmaları oldum olası bana da sıcak gelmemiştir. Durumumuzun çok parlak olmadığını vatandaş olarak zaten anlıyoruz, siyasetçi veya yönetici adaylarından beklentimiz yaşam koşullarında iyileştirme veya düzelme getirip, getiremeyecekleri konusudur…

Bağırıp, çağıran, sert ifadeler kullanan bir siyasetçi profili yok AK Parti adayının; pozitif ve sakin söylemi siyasi coşku dozunu düşük tutmakta. Gerilim yaratmayışı avantaj bence ama halkın beklentileri de çok mühim. Yerelde muhalefet partisinin adayı olduğundan tepki oylarını kazanmanın yolunu bulmalı. Sert’in olası adaylığı durumunda seçimin yerelde ‘seviyesiz’ geçeceği söylemlerine anlam vermekte güçlük çekiyorum iki haftalık tutumlarının ardından. Karar anı yaklaştıkça ne değişir, ne aynı kalır göreceğiz! Siyaseti ayağı düşüren, siyasetçinin seviyeli kalması çok mümkün değil. Hayatını bu süreçte geçiren biri de bu saatten sonra adımlarını çok daha tedbirli atar. Genel endişelerin aksine, seviyeli bir seçim geçirirsek hiç şaşmam! Gerçi adaylar gerilmese bile taraftarları arasında işi çığırından çıkartanlar olacaktır; bakalım sağduyunun bu karmaşık süreçte korunabilmesi hangi sınırlarda seyredecek.

AK Parti İlçe Başkanı Dilek Demiral, adayının siyasi söylemlerinde eksik tuttuğu vurgulamayı tamamlamak adına gerek Hükümetin icraatları gerekse ekonomi politikaları hakkında özet bilgiler vermekte. 17 Aralık operasyonlarını Mart ayındaki seçimin yerel ölçülerde değerlendirilmemesi gerektiği vurgusunu geneldeki gelişmeler ekseninde sürdürmekte. Ön seçim için parti üyeleriyle buluşmalarında yerel değil, genel seçim havası ve anlayışının hakim olduğunu Özcan Işıklar da sıklıkla dile getirdi. Bu anlayışın, 30 Mart süreci tamamlanana kadar çift yönlü gündemde tutulacağını söylemek mümkün. Ancak bunun ötesinde tabi ki yerel adaylar, mahalli projelerini de kısa bir süre içinde açıklamaya başlayacak. Öncelikle de bununla ilgili CHP adayının kesinleşmesi gerekiyor!

AK Parti adayı Gümüşyaka’da kendini tanıttı, ailesini anlattı… Emeğe saygılı olduğunu söyleyerek, Metin Karakaş’ın hakkı, Hüseyin Turan’ın döneminde Silivri’ye kazandırılan hizmetlerden övgüyle söz etmeyi ihmal etmedi. Bunlarla ilgili cümleler, Sert’in konuşmalarında olmazsa olmazları. Ama her şeyin fazlası zarar olduğu gibi sanıyorum bu konuda da işler biraz tersine doğru yol alıyor. Adaylık beklentisi karşılanmayan Metin Karakaş’ın Sert’in emeğine gösterdiği saygı uğradığını düşündüğü haksızlık yarasının tekrar tekrar kanatılması gibi bir şey. Yer yer söylenebilir ama sürekli bunun üzerinden gitmek, artık yarardan ziyade Sert’e de AK Parti’de yaşanan adaylık sürecine de zarar veriyor gibi geliyor bana.

"2009’da aday olamadım şükrettim” diyen Sert, Beylikdüzü’nde ustalaştığını anlattı. Çanta’dan sonra Beylikdüzü’nün yerel yönetim olanaklarını geliştirmesi için iyi bir fırsat olduğunu paylaştı, "Birikimlerimi Silivri’de uygulayacağım” dedi. Silivri’nin fırsatlarına işaret eden Sert, bunların değerlendirilmesi için ustalık becerisine duyulan ihtiyacın karşılığı olduğunu söyledi.

Baba nasihati olarak kabul ettiği "Bulunduğum makam yükseldikçe, mütevaziliğim arttı” söyleminin karşılığı var da samimiyeti tartışma konusu! Samimiyet için tanımak şartı göz ardı edilmemeli.

Belediyecilik dönemlerinde kapısını kapatmamak, yalnız dolaşmak hassasiyetlerini aktaran Sert, "Bizzat gördüğünüzü kimse sizin yerinize göremez. Birçok hatadan bu yaklaşımım sayesinde kurtuldum” dedi.

Seçildikten sonra belediyede oturmayacağını, halkın içinde dolaşacağını da ısrarla vurgulayan Sert, partiler üstü bir yaklaşım benimsediğinin ipuçlarını da "Bu akşam burada görüyorum ki her partiden insanlar var. Tahir sevenler bir araya gelmiş” diyerek verdi.

***

Sert ile ilgili son iki haftalık gözlemin özetinde şunları düşünüyorum, bu adam bize ve hayata diyor ki; "1999’da beni seçin diye kendimi yırttım, seçmediniz. 2009’da çok istedim aday yapmadılar. 2014’te "ister yapın, ister yapmayın” rahatlığıyla hareket ettim hiç kasmadan aday seçildim. "Hayatta en büyük önem verdiğim şey ailem. Belediyecilikteki ustalığımı tecrübe etmek isterseniz beni seçersiniz istemezseniz keyfiniz bilir.”

Hani derler ya "İstemek başarmanın yarısı”, bence o söz öyle değil; İstemek hayal kırıklığına uğramayı göze almaktır… Niyet koyarsınız ortaya ve oluruna bırakırsınız. Gerçekleşirse sizindir, gerçekleşmezse zaten hiçbir zaman sizin olmadı ki; neyi kaybettiniz!?

Ben hayatımda bu kadar relaks siyasetçi görmedim, hem de belediye başkan adayı! Bakalım biz de ustalık mertebesine erişene kadar daha neler tecrübe edeceğiz.


YORUM YAP