Sevginar Sali

31 Mart miladı!

31 Mart yerel seçim sonuçları ile ilgili Silivri'de daha hiçbir parti teşkilat ya da yönetimi resmi bir değerlendirmede bulunmadı! Seçimin devam ettiğini düşünmekte kimse haksız sayılmaz tabi; YSK ve itirazların neticelendirilmesi bekleniyor.
Ne kazanan gönül rahatlığı ile çıkıp ‘kazandık' diyebiliyor ne ‘kaybeden'den sebeplerinin muhasebesi namına bir ses çıkıyor…
Ama bir aydır konuştuğumuz, insanların hangi siyasi görüşten olursa olsunlar kabul ettiği iki gerçeği özetlemek istiyorum bugün…
İki devrin sonuna geldik, 31 Mart iki konuda resmen bir milat!
Birincisi “Silivri'de CHP kimi koyarsa koysun seçimi alır”, ikincisi de “CHP ne yaparsa yapsın İstanbul'u alamaz”ı artık kimse rahat rahat iddia edemez.
CHP bir dahaki seçimde kimi aday göstereceğini iyice bir düşünecek yoksa Silivri'de iktidar yüzü görmesi hiç kolay değil…
İkincisi çalışan, doğru stratejileri kuran; her yerde hak ettiği seçimi alır kardeşim!
Evet, sağ ve solda kemikleşmiş kesimler var ama onlar seçim kazanmaya yeterli değil… Onların toplamından daha az olmakla birlikte ayrı ayrı değerlendirildiğinde daha yüksek bir seçmen kitlesi var ki; akıl, vicdan ve gözlemle oy'unun rengine karar veriyor. Oy'unun kölesi değil, efendisi durumunda seçmenin belirleyiciliği tartışılmaz olarak seçim değerlendirmelerinde yerini almıştır.
Ve genelde söylenir ama artık daha çok uygulanması gerektiği gerçeğiyle de herkes yüzleşsin; ‘seçmen sana niye oy vermedi suçlamalarını bırak, sen o oyu niye alamadına bak' siyasetçi kardeşim çünkü diğer türlü hesap seni daha büyük kayıplara, sonucunda siyasi dükkanda kepenk idirmeye taşır…
***
Cuma günkü yazımla ilgili İstanbul seçiminin tekrarı durumunda AK Parti/Cumhur İttifakı, Binali Yıldırım'ın zaferiyle sonuçlanacağına savunan bir arkadaş 7 Haziran ile 1 Kasım neticelerini öne sürdü… Laf arasında konu Silivri'ye geldi… Dilek Demiral'ın İlçe Başkanlığında 7 Haziran'da AK Parti'nin Silivri'de aldığı oy oranının %32.4, 1 Kasım'da Rıfat Kutlu'nun İlçe Başkanlığında %39.9'a eriştiğini ekledi! (CHP 7 Haziran'da %38.8 olan oy oranını 1 Kasım'da %41.2'e çıkarttı. MHP'nin oyu 7 Haziran'da %13.4, 1 Kasım'da %9.7) Ne kadar enteresan değil mi?
Bence AK Parti kendi selameti için İBB seçimlerini yenilemesin… Yasal olarak yenilenmesi için pek bir sebep yokken (usulsüzlük yapıldığı gerekçeleri konusunda kendi tabanlarını bile ikna edemediler), yenilenirse siyasi baskılar ve doğal olarak isteği çerçevesinde yani sadece İBB'de ve itiraz edilen üç ilçede, diğerlerini kapsamayacak şekilde tekrar olacak gibi gözüküyor.
En önemlisi de halk seçim yorgunu ve ekonomi imdat çığlıkları atıyor! 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in "Boş tencerenin deviremeyeceği hiç bir iktidar yoktur" sözü durumun en yalın özeti.

YORUM YAP