Sevginar Sali

Yenilenen muhalefet...

CHP İlçe Başkanı Berker Esen, partinin yeni Grup Sözcüsü Melih Yıldız, Kadın Kolları Başkanı Derya Erdim Ural ve Gençlik Kolları Başkanı Metehan Gürsu ile Pazar akşamı internet üzerinden bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantıda öne çıkan konular arasında Silivri Belediyesinin 2020 faaliyet raporunda iktidar ile muhalefeti karşı karşıya getiren çöp ve temizlik maliyetlerine ilişkin iki dönem arasındaki farka dair tartışma güncelliğini sürdürdü. CHP iki yılın ardından ilk kez Başkan Bey'in bu hususta söyleyeceklerine kararlı bir itiraz öne sürdü. Bilgilendirilmeleri talebi ve yanlış bir anlaşılma varsa özür dileme opsiyonunu da açıklamalarına ilave ettiler.
Tartışılan konulara dair ayrıntıları haberinden okuyabilirsiniz, aldığım genel izlenime değinmek istiyorum…
CHP İlçe Başkanı Berker Esen'in genel siyasete ağırlık verip, yerel ve İBB hususunda değerlendirme fırsatını Grup Sözcüsüne bırakması dikkat çekiciydi. Esen'in zaten çok agresif olmayan muhalefet tarzı oldukça ılımlı, yapıcı ve meclis üyeleri ile koordinasyonu hissedilir derece rayında. CHP İlçe Başkanı, muhalefet olma bilincinin gereğini yerine getirirken gelecek dönemle ilgili genel ve yerel iktidar iddiasını yenilemek suretiyle asıl mesajını iletmeyi de ihmal etmedi.

Melih Yıldız'ın Grup Sözcülüğü şifrelerini çözmeye devam ediyoruz.

Faaliyet Raporu tartışmalarında Belediye yönetimine yönelttiği ‘mirasyedi' eleştirisinin yanlış anlaşıldığını belirterek yerinde bir düzeltme eğilimi sergiledi. Yine bu hususta tam kendini anlatamadı bence de ‘hazıra kondunuz' mealinde bir açıklama ile kastını açıklamaya çalıştı.
Belediyecilikte ‘görev' ile ‘hizmet' ayrımına işaret etmesi enteresan geldi. Farklı bir açılımdı doğrusu.
Geçmiş dönem belediye işlerinin ‘yandaş firmalara' verildiği suçlaması ile ilgili Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a zarif bir gönderme yatığını kabul edelim. “Belediyeden parasını alamayan firmalar”a dair bilgilendirilmeleri hususunda da attığı ‘taş'ın adresi çok farklı gelmedi bana…
Açıklama, ince gönderme derken Yıldız'ın sözlerinde önemli bir kesimin beklediği farklı bir şey daha gerçekleşti… Tam da “1 liralık işi kim 3 liraya yaptırdıysa, şimdiki ve geçmiş dönemde, günah işlemiş, kul hakkı yemiştir. Bir bildiğiniz varsa açıklayın!” deyişiyle… CHP'nin yeni dönem stratejisinde geçmişin hatalarını sırtlamaya yer almadığı böylece netleşti bir bakıma.

Bazen düşünüyorum da Volkan Yılmaz seçimlerde söyleme ihtiyacı hissetmediği geçmiş dönem yönetim anlayışına dair eleştirileri iki yıllık yönetim sürecinde neden gündemine taşıma ihtiyacı duyar? Bu işin raconunda var böyle şeyler diye geçiştiriyorum sonra ama gerekli olduğu hususunda hiç kani değilim açıkçası. Çöp ve temizlik işleri hususunda muhalefetin sorularına iktidar kanadı ilk fırsatta cevap verecek kuşkusuz. Yılmaz, İstanbul'da başını çektiği ve örnek olduğu uygulamanın gurur madalyasını göğsünden indireceğe benzemiyor. Muhalefet yükselttiği hamle hususunda boşa düşerse kendi adlarına sevimsiz bir durum olur ama onda da çok büyük sorun aramaya gerek yok! Silivri'nin kazandığı yerde kimse kaybetmez… Yani bu konu bir süre daha gündemde kalmayı sürdürecek.

“Belediye bütçesi ile yapılan hizmet yok” eleştirisini yeniledi CHP… Seçim sonrası bütçe ve salgın döneminde, epey rotası şaşmış bir mali (elde olan ve olmayan çok çeşitli nedenlerden kaynaklı) durumdan oldukça yüksek bir beklenti muhalefet adına. Artı bütçe ve milyon milyon ödenen borçlar ile bu haksızlığı kendi kendine etti aslında Volkan Yılmaz! Muhalefetten “Çok uğraştınız düzelttiniz” anlayışı yerine “O kadar da kötü değilmiş bu kadar çabuk iyileştiğine göre” tepkisi gelmesi normal. Anormal olan Volkan Yılmaz Başkanlığında Silivri Belediyesinin başardığı şey zaten!
Tecrübe bazen çok cesaret kırıcı olabiliyor anlaşılan ve tersi; yaşadıklarımız...
Muhalefetin artı bütçe (gelirlerin giderlerden yüksek olması) eleştirisini konumları itibariyle anlıyorum ama bir vatandaş olarak asla katılamayacağım. Hele bu dönemde… Belediyeler birer ticari kuruluş değil evet, kâr amacı gütmemeli tamam... Ama bir yapının itibarı ve sürdürülebilirliği açısından borç yapısının sağlıklı olması, kasasında parasının bulunmasının ne kadar önemli olduğunu anlamak için hiç uzağa bakmaya gerek yok herkes kendi hanesini düşünsün. Mali yapısı sağlıklı olan belediye görevini de hizmetini de yapar olmayanın asıl görevlerini eksik yapmaktan başka elinden bir şey gelmez!
Sevindirici olan bir şeyle bitireyim; yazmakla bitiremeyeceğim : ) İktidarımız anlatmaya doymuyor, muhalefet soru sormaya oldukça eğilimli… Yani her şey olması gerektiği gibi tıkırında işliyor…

YORUM YAP