Hüseyin Kuru

Yeni konutlar için faizler düştü..!

Yeni yıl itibarıyla ikinci el konut satışlarında aylık yüzde 0.99 olan konut kredisi faiz oranı, sıfır konutlarda yüzde 0.79'a kadar düşüyor.. krediden faydalanmanın tek şartı ise evi müteahhitten almak.

                                                        ***

Geçtiğimiz sene Ağustos ayında Ziraat, Halkbank ve VakıfBank olmak üzere 3 kamu bankası konut kredi faizlerini aylık 0.99'a düşürerek piyasalara can suyu kattı.

Bu indirim durgun dönemde olan konut satışlarını canlandırmış ancak bu düşüş daha çok ikinci el konut satışlarına yaramıştı.

Şimdi ise yeni bir indirime gidilerek sıfır konutlara kredi faiz teşviği verildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sıfır konut için aylık 0,79 müjdesini verdi..

kampanyanın 1.Ocak itibarıyla başlayacağını açıklayarak kamu bankalarının kampanyalarını hazırladığını açıkladı.

 

Müteahhitten satış

Peki, sıfır konutlara uygulanacak yüzde 0.79 faizli kredinin şartları ne olacak?

Kamu bankalarının uygulayacağı sıfır konutlar için 0,79 faiz oranından, konut üreticisi müteahhit veya yüklenici firma tarafından ilk kez satışa konu edilen sıfır konutlar faydalanacak.

Kredinin vadesi 180 aya kadar çıkıyor.. kamu bankaları tarafından bu kampanya kapsamında eşit taksitli, eşit ana paralı, artan taksitli ve azalan taksitli alternatif ödeme planları da sağlanacak.

                                                        ***

Hangi kredide ne kadar ödersiniz?

Mesela 100 bin tl kredi için 120 ay vadeli ödeme planında; aylık 0,99 faiz oranında ayda 1.427-TL taksit öderken, 0,79 aylık faiz oranında 1.272-TL taksit ödüyorsunuz.. toplamda da 16.188-TL kârınız oluyor.

                                                        ***

Aslında bu dönem de uygulanacak olan faiz oranı uzun zamandır sektöründe beklediği ve arzu ettiği bir hayaldi.. hem indirilen faiz oranları ve alternatifli kampanya şartları ile, hem de gayrimenkullerin satış rakamlarına bakıldığında halen daha ‘maliyetlerin altında seyreden fiyatlar' nedeniyle büyük fırsatlar içerdiğini göreceksiniz.

Konut piyasası için uygulamaya başlanan faiz oranları bu seviyelere gelmişken ev almanın ne kadar doğru bir yatırım olduğu çok açıktır.

Neden?

 

  • İnşaat şirketleri halen daha son dönem de artan inşa maliyetlerini satış rakamlarına yansıtmadı. Bunu şöyle açıklayalım; mesela, yapısal emtia olan demir.. tonu 1.300-TL seviyesinden bugün itibariyle tonu 3.160-TL'e çıktı, lakin satış rakamlarına yansımadı.

Çimento.. bir kaç sene evvel bir torbası 15-TL olan çimento bugün 28-TL den satılıyor.

Sadece 2 örnek verdik.. inşaatlarda toplam da neredeyse 4.000 kalem mal kullanılıyor.. tabi işçilik ücretleri, sgk, ruhsat harçları, vergiler, rüsumlar vb. gibi giderleri de düşünürsek bugün itibariyle satılan konutların fiyatlarına minimum %47 seviyelerinde bir artış yapılması gerekmektedir.

                                                        ***

Devam edelim.. şimdi bu süreçte inşaat sektöründe farklı satış argümanları devreye girecektir.. inşaat firmalarının gayrimenkul alacaklara yönelik başlattığı kampanyalarda gelenek yine bozulmadı ve öncelik peşinatı sıfırlayan veya öteleme yapılarak farklı ödeme planlı kampanyalar.. veya bazı firmalar da gayrimenkule kira garantisi vermeye başladı.

Mesela bir şirket sadece kendi projelerinde geçerli olacak bir kampanya yaparak ülkede ilk defa peşinatsız, ara ödemesiz ve devletin 0,79 faiz desteğinin de altında, 0,69 vade oranıyla tüketiciye sunuluyor.

Kampanya çerçevesinde öncelikle yüzde 15 indirim yapılıyor.

Daha sonra ev tutarının yüzde 50'lik bölümüne 180 ayda 0,69 vade ile banka kredisi kullandırılıyor.

Kalan yüzde 50'lik bölüm için ise şirket bünyesinde 120 ayda 0,69 vade ile sabit taksitlerle ödeme fırsatı sunuluyor.. aylık taksitlerse 3 bin TL'den başlıyor.

Mesela bir şirket bünyesinde 100 ay vadeli ödeme modeli ile projelerini satışa sunuyor.. böylece kendilerinden konut almak isteyenlerin kefil ve banka olmadan ev sahibi olabileceğini ifade ediyor.

Örnekler çok.. her şirket kendi yapısına göre farklı argümanlarla hedef kitlelere hitap ediyor.

Yani durumu özetlersek; evet bu kampanyalar avantajların yanında mutlak surette alıcılara maliyette yüklüyor.. burada banka komisyonunu şirket ödüyor, lakin bu tablolar satış rakamlarına da yansıtılıyor.

                                                        ***

Burada ki bakış açısı şu olmalıdır.. satın almayı düşündüğünüz konut için;

 

  • İnşa eden şirketin yapısı, güvenilirliği vs.
  • Geçmişte ki inşa ettiği projeler.. müşteri memnuniyeti vs.
  • Yasal durumu.. iskan ve enerji belgeleri, standartlar, kalibrasyon vs.
  • Teslim şartları.. hemen teslim durumu ve teknik şartnameler vs.
  • Fiyatı.. bölgesel rayiçler, kâr-zarar hesabı, komisyonsuz krediler vs.
  • Kira çarpan hesabı.. konutlar için max. 22 yıl değerlemesi vs.

 

Eğer bu tabloda belirtilen kriterler veya parametreler size satın almayı düşündüğünüz konut için uygunsa hiç düşünmeyin derim, satın alabilirsiniz.

Çünkü bugün ki koşullarda, bu şartlarda ve bu maliyetlerle asla zarar etmeyeceksiniz, buna emin olun.

Şirketler bu cetvele göre bugün satılanları asla yerine koyamayacaktır.

                                                        ***

İyi haftalar...

YORUM YAP