Ferhan Tezcan

Yılın Adamları: Cisse Ve Muslera

Tarihler 17 Eylül 1967'yi gösteriyordu. Türkiye 2'inci liginde Kayserispor ile Sivasspor önemli bir maç oynayacaklardı. İki kent arasında  futbol dışında da bir çekişme yok değildi. Sivas tarıma dönük yaşıyor, Kayseri de ağırlık ticaret ve sanayi arasında gidip-geliyordu. Sivas'dan maça 8 bini aşkın insan gelmişti. Maç başladı. Kayserispor 21'inci dakikada K.Oktay'ın attığı golle 1-0 öne geçti. O gol  ortalığı karıştırdı. Sivas tribünleri Kayserilileri taşlamaya başlamıştı. Kan göveyi götürüyordu. Kapılar açılırken çıkışta sıkışan tam 40 kişi hayatını  kaybetti. 100'den fazla yaralı vardı. O zamanın Başbakanı Süleyman Demirel açıklama yaptı. Kayseri kenti dışında arabalar yakılırken, Kayseri'deki  10 dükkanda yerle bir edildi.

Olaylarda sonra Kayseri valisi görevden alındı. Sivas ve Kayseri emniyet müdürleri de işten el çektirildi. İki takımın sahası 17'şer maç kapatıldı .5 yıl süre ile de iki takım karşı karşıya gelmediler.

O maçtan 42 yıl geçti. Ama hala  unutulmadı. Derin izler bırakan  bu talihsiz maçtan sonra bugün Süper Ligin tablosuna baktığımızda Sivasspor'u ligin  'zirveyi haketmiş'' lideri olarak görüyoruz. 42 yıl önceki ''kanlı' maçın bir başka paylaşanı Kayserispor ise kaybettiği maçlardan sonra tehlikeli sona doğru yaklaşıyor

 

SİVASSPOR VE

TRABZOSPOR'DAN 35 GOL

Süper ligin ilk yarısını Sivasspor 37 puanla lider kaparken büyük başarılara  da imza attı. 35 golle en çok golü atan takımlardan da biri oldu. Bir başka 35 gollü takım Trabzonspor oldu. Sivasspor Süper ligin Başakşehirspor'a ile birlikte en az yenilgi alan (2 mağlubiyet) takım ünvanını da elde etti. Sivasspor ligte 11 maçtan galip ayrılırken, iç sahada en başarılı takım  oldu Sivasspor dış sahada en çok gol atan (16 gol) takımlardan biriydi. Bir diğeri de yine aynı golle Gençlerbirliği ismini yazdırdı.

 

Sivasspor iç sahada da tam 25 puan topladı

Başakşehirspor bu sezonun ilk yarısında 15 maçta mağlubiyet yüzü görmedi. Lige iki mağlubiyetle başlayan  Başakşehir sonraki maçlarında kaybetmedi. Başakşehirspor bu arada en az kart gören (30 kart ) takım olma   başarısına da ulaştı. Fenerbahçe en  çok gol atam takımlardan biriydi (24 gol) .Sarı -Lacıvertli takım 8 maçta 6 galibiyet 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle başarılı bir ivme yakaladı. Beşiktaş 30 puana ulaşırken, inişli-çıkışlı bir  görüntü çizdi.

 

GALATASARAY'I

MUSLERA KURTARDI

Galatasaray ilk yarıyı 27 puanla kapatırken, son yılların en kötü performanslarından birini gösterdi. Falcao'ya  çok geç kavuşan, kalesinde Muslera'nın devleşmesiyle zirveye alttan tutunan Galatasaray taraftarını da pek  memnun etmedi.

Peki gol krallığında kim var? Aytemiz Alanyaspor'lu Paisse Cisse 12  golle Trabzonspor'lu Sörloth ile birlikte  'taça' el attı. Gençlerbirliğin'den  Stancu 11 golle üçüncü sırayı alırken, Fenerbahçe'li Muriç ve Jahoviç 10'ar  golle basamakta yer aldılar.

 

EN ÇOK MAÇ ÇAKIR'IN

Süper ligde en çok maç yöneten  hakem Cüneyt Çakır oldu (11 maç) . Onu 10 maçla Fırat Aydınus ve yine  10 maçla Ali Palabıyık takip etti. Hakemler ''VAR'' nedeniyle de ciddi  eleştirilere muhatap olurken, Süper ligde Abdülkadir Bitigen ve Halil Umut  Meler en çok penaltı veren ve en çok  kart gösteren hakem ünvanlarını da elde ettiler. Bitigen 5 kırmızı, 5 penaltı verıken, Halıl Umut Meler'de aynı sayıya ulaştı. Sezon başı Bülent Yıldırım  ve Serkan Çakır MHK tarafından saf dışı bırakılırken, sezon içinde Suat  Arslanboğa 'nın sözleşmesi feshedildi.

 

PARLAYAN YILDIZLAR

Sivasspor'lu Emre Kılınç, Mert Hakan Candaş, Galatasaray'da Ömer Bayram, Fenerbahçe'de Ozan Tufan, Beşiktaş'da Umut Nayır,Trabzonspor'da Yusuf Sarı ve daha birçoğu  parlayan isimler oldular. Ayrıca Avrupa'da Juventus'lu Merih, Leıcesterli Çağlar ve Schalke'li Ozan Kabak  manşetlerde gezen futbolcu olarak  göze girdiler. Türk futbolu genç takımlarından yetişen oyuncularıyla ilerki  yıllar içinde umut veren bir görüntü  içine girdi.

Umudumuz Süper ligin ikinci yarısında daha etkili futbolun oynanması   ve ''kavga- dövüşü'' az bir ligin olması   dileğini de taşıyoruz.

YORUM YAP