Hüseyin Kuru

Yabancı yatırımlar...

Yabancılara mülk satışı olan Mütekabiliyet yasasının değişmesi ile Türkiye geçte olsa bu yarışta ben de varım dedi.
Lakin şartlar oluşmadı, hadi siyasi konjoktür de el vermedi diyelim.. eğer bu yasa 2005 yılında çıksaydı, o zaman şartlar ve cirolar çok daha başka olurdu.
Bu konuyu uzun bir yazıda anlatalım..

***
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bir milletvekilinin “Gayrimenkul dışında yabancı yatırım çekilememektedir.” şeklindeki eleştirisine de cevap veren Oktay, şöyle konuştu:
"Türkiye 2003-2011 arası dönemde toplam 94,3 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekmiş, sanayi sektörlerine gelen yatırımlar toplamın yüzde 23'üne tekabül ederken, gayrimenkul yatırımları toplam yatırımların yüzde 18'ini oluşturmuştur.
2011-2020 (eylül İtibariyle) arası dönemde ülkemiz toplam 128,2 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekmeyi başarmış, sanayi sektörlerinin payı yüzde 31'e yükselmiş, gayrimenkul yatırımlarının payı da yüzde 30 olarak gerçekleşmiştir."

***
Avrupa ülkeleri 1980'li yıllardan itibaren yabancılara mülk satışında rekorlar kırdı. Özellikle cari açığın kapatılması ve sektörel bazda oluşturulan istihdamla ekonomilerine çok ciddi katma değer sağladı ki buna da en güzel İspanya dır.
İspanya o yıllarda gsmh'sı çok düşük bir ülkeydi.. yabancılara sayfiye bölgelerinde ki emlak satışlarından neredeyse 1 trilyon dolara varan cirolar elde etti.
Sonuçta emlak yerinde duran bir yatırım ve durduğu yerde vergi ve harç ödeniyor.
Kimse de mülkü alıp bir yere götürmüyor. Mal sahibi de o ülkeye para bırakıyor.
Mütekabiliyet yasasına göre bizim ülkemizde de arsa alan yabancı 2 yıl içinde yatırım yapmak zorunda.. 250 bin doların üstü bir mülk yatırımında da vatandaşlık alıyor.
Sonuç itibariyle toplam satış oranı olan %5 limiti yasa ile korunuyor.

***
Devam edelim.. TÜİK'in verilerine göre, İstanbul ve Antalya, yabancıya konut satışını sırtlamaya devam ederken, bu yılın ocak-ekim döneminde 31.423 adet konut satıldı.
AA'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre; TÜİK'in verilerine göre; 2020 yılının 10 ayında yabancılara ülke genelinde satışı gerçekleşen konut adedi 31.423 adet olarak gerçekleşti.
Bu satışların yüzde 65,2'si İstanbul ve Antalya'dan yapıldı.. söz konusu dönemde İstanbul'dan 14.424 adet satış yapılırken, yabancıların Antalya'dan aldığı konut adedi ise 6.053 olarak açıklandı.
İstanbul ve Antalya'yı, 2 bin 176 adetle Ankara, 1.068 ile Bursa, 1.008 ile Yalova, 994 ile Mersin, 731 ile İzmir, 698 ile Samsun, 678 ile Sakarya ve 613 ile Muğla takip etti.

***
İstanbul'da en yüksek satış Ekim ayında 2.458, Eylül ayında 2.370, Şubat ayında 1.987, Ocak ayında 1.875 adet konut satışı gerçekleşti.
En düşük rakam ise 374 adetle kısıtlama ve yasakların olduğu Nisan ayında yaşandı.
Antalya'da ise en yüksek satış rakamına 1.018 adetle Eylülde ulaşıldı.
Kentte Ekimde 928, Şubatta 805, Ağustosta 784, Ocakta 762 adet konut satışı görüldü. En düşük satış rakamının görüldüğü ay ise 130 adetle Mayıs ayı oldu.

***
- "İstanbul'un daha büyük rakamlara ulaşması gerekiyor"
Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, İstanbul ve Antalya'nın, Türkiye'nin iki önemli şehri olduğunu söyleyerek, yabancıya satışta tek başına önde olan İstanbul'u, New York ve Londra gibi dünyanın önde gelen büyük şehirleri ile kıyaslamak gerektiğinden bahsetti.
Uluslararası yatırımlar açısından İstanbul'un, zaman zaman Türkiye'nin de önünde bir marka olduğundan bahseden Akbal, şu açıklamalarda bulundu:
"Bu sebeple İstanbul'un liderliği almasına değil, daha büyük bir potansiyele ulaşamadığı için şaşırmalıyız. GİGDER olarak yapacağımız çalışmalarla hak ettiği yatırımlara ulaşması için İstanbul'u daha da ön plana çıkartacağız. Antalya ise dünya çağında bir turizm cenneti... Antalya'nın kendi içerisinde kendi markası olduğunu, hatta ilçelerinin birçok ülkeden daha çok marka olduğunu biliyoruz. Antalya'yı dünyadaki diğer turizm cennetleri ile kıyaslamak gerekir."
Bu iki şehirde yabancıya konut satışının artacağının altını çizen Akbal, "Diğer taraftan Türkiye'nin keşfedilmemiş diğer cennetlerinin, şehirlerinin de ön plana çıkartılması için tanıtımlar ve çalışmalar yapmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu. Bunun için yerel yönetimlerle iş birlikleri yapacaklarını bildiren Akbal, bu kentlere de uluslararası yatırım çekmek istediklerini söyledi.

***
- "Merkezden uzak semtlere yönelim başladı"
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) İhracat Komitesi Başkanı Bayram Tekçe de İstanbul ve Antalya'nın yabancıya konut satışında ilk sıralarda yer almasının en önemli sebebinin; yüksek bilinirlikleri olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin en bilinen ve en çok ziyaret edilen turistik destinasyonları olması nedeniyle de bu illere daha çok sayıda ve göreceli olarak daha ekonomik uçuşlar bulunduğunun altını çizen Tekçe, fiyat avantajının da yabancıları cezbeden bir unsur olduğundan bahsetti.
Pandemi döneminde ailelerin daha çok bağımsız ve merkezden uzak semtlere yönelmeye başladığının altını çizen Tekçe, sağlık çekincesi olan kişilerin veya riskli yaş grubunda olanların hastane veya sağlık kurumlarına yakınlığa önem vermeye başladığını, her iki ilde de villa satışlarında artış yaşandığından bahsetti.

***
- "Antalya'daki yabancılar dönmek istemiyor"
Antalya'da yabancıların yatırımdan ziyade yaşam amaçlı gayrimenkul almaya başladığından bahseden Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise "Burada en büyük etken pandemi oldu. Daha önce kısa süreliğine Antalya'ya tatile gelen yabancılar bu süreçte dönmek istemiyor." ifadelerini kullandı.
Hava şartları, şehrin imkanları ve özelliklerinin Antalya'yı yabancılar açısından cazip kıldığından bahseden Özgün, bu süreçte özellikle bahçeli, müstakil, düşük katlı ve yeşil imkanları olan projelere ilginin arttığını vurguladı.
Özgün, salgının etkilerinin geçmesiyle Antalya'da konut satışlarının artacağını belirterek, şunları söyledi:
"Bu yıl Antalya'da yabancılara 8 bin civarında konut satılacağını düşünüyorum. Ancak gelecek yıllarda bu rakam hızlıca artacak ve katlanacaktır. Çünkü Antalya, sahip olduğu özellikler ve imkanlar sayesinde yabancılara dünyanın birçok önemli turizm merkezinde bulunmayan benzersiz yaşam sunuyor. Uluslararası açıdan diğer destinasyonlara oranla fiyat avantajının da bulunduğu Antalya, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla yatırımcı çekecektir."

***
- "Adetsel bazda rakamları yukarı çekmeliyiz"
Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'de konut satışının son iki ay boyunca ciddi bir ivme yakaladığından bahsederek, ekim ayında pandemiye rağmen geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yabancıya satışta yüzde 23'lük artış yaşandığından bahsetti.
Yükselişin devam etmesi durumunda geçtiğimiz yıla göre düşüşün yüzde 5'in altında olabileceğinden bahseden Taş, "Pandemiye rağmen bir önceki yılın yabancıya satış toplamına bu derece yaklaşmak oldukça önemli. Nitekim Avrupa'da örnekler böyle değil ve yabancıya satışta ciddi kayıplar söz konusu." dedi.
Taş, Türkiye'nin, yakaladığı ivmeyi devam ettirmesi durumunda Avrupa'da yabancıya konut satışında liderliği ele alabileceğini aktararak, pazar çeşitliliğiyle daha nitelikli satıcılara da ulaşılması gerektiğinden bahsetti.
***
Türkiye, yatırımcılar açısından göz ardı edilecek bir ülke değildir.. çünkü istikrar olan ülkeye her zaman yatırımcı gelir.. talep te bitmez, inşaatta.
İyi haftalar...

YORUM YAP