Hilal Mağunacı

Teknoloji kullanımı

Teknoloji kullanımı bilgiye ulaşım, sunduğu eğlence imkanı, maddi kazançlar gibi sağladığı faydalar sebebiyle gittikçe yaygınlaşan, hayatın merkezine gelen bir konumda bulunması sebebiyle günümüzün önemli konularından biri halinde. Tabi bunların yanında teknolojinin zararları da epeyce konuşuluyor.
Elbette teknolojinin sunduğu imkanlardan çocuk, genç, yetişkin herkes faydalanmaya çalışıyor ve bu kaçınılmaz bir durum. Olması gereken de bir durum. Çocuklar ve gençler için hem akademik hem sosyal anlamda geliştirici olması sebebiyle zaman zaman kontrol kaybına yol açma ihtimali olması da bazen ebeveynleri korkutabiliyor. Çok sık, daha doğrusu amacının dışında kullanılan teknoloji bağımlılığa sebep olabiliyor. Birçok uyarana çok hızlı ir şekilde maruz kalmak dikkat süremizin (özellikle gelişim çağındaki çocuklarda) düşmesine sebep olabiliyor. Tüm bunlar da uzun veya kısa vadede yaşam kalitemizi olumsuz olarak etkiliyor. Sabırsız, odaklanamayan yapılarımız gelişiyor.
Günümüz şartlarında teknoloji kullanımını tamamen durdurmak mümkün değil. Bu durumda kullanım üzerinde kontrol sahibi olmak bize düşüyor. Çocuklarımıza da bu yönde sınırlar koymamız gerekiyor.
PEKİ EBEVEYNLER NE YAPMALI?
Çocuklara sınır koymak konusu ince bir ip üzerinde yürümek gibi algılanabiliyor. Özellikle özgür ve kendi kararlarını alabilen bireyler yetiştirmek istediğimiz bu çağda, bu konu sıkışmışlık hissi yaratabiliyor. Burada kilit noktalar;
• Çocuğumuzun yapmasını istemediğimiz her davranışı kısıtlamak değil, yarar-zararlarını tartarak tutarlı davranmak
• Seçim hakkı sunarak aldığı kararın sonuçlarına olumlu veya olumsuz yaşamasına olanak tanıyarak özgür bırakabilmek (tabi ki kendisine, diğerlerine zarar vermeyecek şekilde seçenekler sunmaktan bahsediyoruz)
• Kullanılan teknoloji alanını tanıyor olmak (sosyal medya, popüler oyunlar vb.)
• Sınır koyma, yarar ve zararlar konusunda çocuğumuzla açık ve net bir iletişim kurmak
Bu şekilde başlangıç noktalarıyla hem çocuğumuzun zarar görebileceği davranışların önüne geçmiş oluruz hem de ona seçim hakkı tanıyarak yine karar alabilen, hata yaptıysa da bundan ders çıkarabilen özgür bireyler yetiştirmiş oluruz.

  1. Oğuzhan  Hasdoğru Oğuzhan Hasdoğru

    Güzel bir yazı olmuş Hilal Hocam. Tebrikler.

YORUM YAP