Sevginar Sali

Siyasetin Silivri Kuralı


Bir Metin Karakaş klasiği daha yaşadık… Açtı ağzını yumdu gözünü bize günlerce sürecek malzeme verdi. Son toplantısında hedef tahtasında her zamanki isim, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar yerine CHP İlçe Başkanı Selami Değirmenci vardı.
Karakaş, CHP’nin muhtarlarla yaptığı toplantıya pek içerlemiş anlaşılan. Yıllardır kendi tekelinde tuttukları muhtarlarla iletişime bir başka partinin, hem de CHP’nin İlçe Başkanının soyunması ciddi bir tehdit olarak, algılanmış görüntüsü verdi. Karakaş’a göre “Toplantının sonucu yok”, büyük ölçüde etkinliği de şikayetlerin temeline oturtulan Belediye Başkanının yokluğu nedeniyle sağlanamamış.
AKP İlçe Başkanının asıl sıkıntısı, muhtarların hizmet şikayeti faturasının Değirmenci tarafından bir güzel genel iktidarın siyasi baskılarına çıkartılması. Hem de AKP, muhtarları bu kadar önemserken. Bunun bir türlü oy potansiyeline dönüşmemiş olması da işin çabası. Siyasette atılan her adımın, özellikle de hizmet ve yatırımlar konusunda, karşılığı beklenir. Siyasetçiyi en çok memnun eden karşılık da oydur. Memnun etmenin dışında siyasetçiyi var eden, arttıkça da güçlü kılan unsurdur oy. Bunun için Karakaş, “AKP köylere hizmet ediyor, bunun karşılığını henüz oy olarak alamasak da bir gün mutlaka alacağız” derken, siyaseten beklentilerinin altını da kırmızı bir kalemle bir kez daha çizmiş oluyor.
AKP’nin muhtarlarla arası iyi hoş da; oy yok. Orman köylerinin oyu İBB’de gerekli ya Silivri Belediyesi’ne oy kullanamamalarına ne demeli!? AKP, Silivri’de 2009 yerel seçimlerinde orman köylerinden kendilerinden daha çok oyun CHP’ye gideceğini biliyordu. Bana göre kendince de önlem aldı. Ama yetmedi.
Karakaş, gibi yıllardır Silivri’de siyaset yapan birinin ilçe hassasiyetlerini kabul etmeme konusundaki inadını anlayamıyorum. Türkiye geneliyle Silivri’nin farkını değerlendirmeli. “Selimpaşa’nın bütün arazileri satıldı kimsenin sesi çıkmadı, lisenin İmam Hatib’e dönüştürülmesi protesto ediliyor” diyor. İlk icraat CHP’nin, ikincisi AKP’nin. Karşı çıkışı Silivri ölçeğinde belirleyen eylem değil icraatın başındakidir. Halkın bu kişi veya kurumu ne ölçüde benimseyip, kabul etmediğidir. “Benden olanın hatasını görmezden gelirim” yaklaşımı Silivri’ye has bir şey değil. “Sevdiğim kişi veya kurumun hatalarına daha hoşgörülü yaklaşırım” tutumunun mantıkla açıklanamayan yönleri olabilir, ama duygularla harekette gayet net ve anlaşılır.
Sadece seçim zamanı dillendiriliyor diye ‘yerli-yabancı’ ayrımı bitmedi bu ilçede. ‘Bir dönem el değiştirdi’ diye ‘CHP’nin kalesi’ tanımını de anlamını da yitirmedi. Karakaş, tercih yapacak ya Silivri’ye şirin görünecek ya da AKP’nin perde arkasındaki politikalarına hizmet edecek partisine. İkisi bir arada olmuyor. Önce Silivrili sonra AKP’li olmayı kabul edecek, buna göre hareket edecek.
Bildiğini okursa ne olacak? Bence Belediye Başkanı olamayacak. Milletvekili bile olur ama Silivri’ye belediye başkanı olması zor ihtimal. Tayyip Erdoğan, aday olsa Silivri Belediye Başkanı seçilir mi acaba?
 
 GÖRDÜĞÜMÜZ VE
BİLMEDİKLERİMİZ
Geçtiğimiz hafta Çarşamba günkü yazımda, “Süheyl Kırkıcı var ki, tanımakta, yaptıklarını anlamlandırmakta bu aralar epey güçlük çekiyorum. Bazı insanları öyle yüksek yerlere çıkartıyorsunuz ki, orada onları siz bile tutamıyorsunuz bir  raddeden sonra. Işıklar’ın onaylamadığım pek çok hareketi oldu bugüne kadar, ama bu kez kendime bile itiraf etmekte güçlük çektiğim şekilde Kırkıcı’nın yapmak istediğini sorgulamaktan dahi korkuyorum.
Eğer bu bir karşı duruşsa olayları tek taraflı takip ederek kamuoyundan sağlıklı bir görüş beklemeyin. Kim neye karşı çıkıyor, bu Kızılay kararı neden çıkmıyor? Ya sorununuzu kendi içinizde halledin ya da halledemiyorsanız herkes gerekçelerini açık seçik anlatsın biz de sağlıklı bir karar verelim” demiştim.
Düşüncelerimi sordu, dinledikçe de “Bilmediğin çok şey var” dedi.
Bilmediğim çok şey olduğunu tahmin ediyorum tabi ki. Etmemek mümkün mü?
Tek gayretinin Silivri Belediyesi ile Başkanını korumak olduğunu belirterek yaptığımız epey uzun görüşmeyi noktaladık.
Kırkıcı konuşamadı, benim aklımdaki soru işaretleri cevap bulmadı.

YORUM YAP