Renginar Sali

Silivrililer özel okullarda umduğunu buluyor mu?

Sosyoekonomik durumu iyi olan ve ya olmayıp da var gücüyle çalışarak sırf daha iyi koşullar sunan özel okullarda çocuklarının okumasını ve eğitim almasını isteyen aileler özel okulları tercih ediyor. Ediyor etmesine de beklentileri ne derece karşılanıyor? Hele ilçemizdeki duruma şöyle bir göz attığımda hem orada çalışan öğretmenlerin görüşleri hem de öğrencilerin başarı seviyesi göz önünde bulundurulduğunda durumun pek de parlak olmadığını söyleyebilirim.
Gerek okul binalarının donanımı, gerek düşük sınıf mevcudiyetleri, gerekse düzenlenen sosyal-kültürel-sportif etkinlikler… Buraya kadar her şey çok güzel. Ya eğitimdeki başarı seviyesine ne diyeceksiniz? Yüksek notlarla taçlanan ders performanslarına hiç girmeyeceğim, devlet Anadolu, Fen ve Meslek liselerimizdekilerden çok daha yüksek olduğunu zaten tahmin edebilirsiniz. Özel okullarda takdirler teşekkürler havada uçuşuyor. Şimdi gelin bir de ilçemiz okulları arasında yapılan iki performans değerlendirme sınavlarında ortaya çıkan sonuçlara bir göz atalım. Çünkü dananın kuyruğu burada kopuyor. Şaşalı reklamlar, programlar çok güzel de eğitim seviyesi ne durumda? Bunu merak ettim ve sizleri de bilgilendirmek adına ufacık bir araştırma yaptım. Sonucu merak ediyor musunuz? Efendim bu özel mi özel, güzel mi güzel okullarımızda öğrencilerin eğitim başarı seviyesi Silivri'de, herhangi bir Anadolu lisemiz bile değil, tek düz lise olarak kalan Silivri Lisesi, üstelik bu yıl yeni açılan İbrahim Yirik Sağlık Meslek (ki bir de meslek lisesi)Lisesi 'nin bile altında kalıyor. Yani özel Anadolu lisesi, devlet liselerimize bile yetişemiyor eğitim seviyesinde…
Veliler büyük umutlarla buralara gönderdikleri çocuklarının eğitimi için yıllık yaklaşık 10 bin TL ücret ödüyor. Özel öğretmen tutsanız bile o kadar masraf etmezdiniz.
Eğitim öğretim çok ciddi bir iş. Donanımlı ve tecrübeli bir kadro ile sıkı bir disiplin istiyor. Reklamlarla bir yere kadar göz boyayabilirsiniz, ancak gerçek eninde sonunda ortaya çıkar.
Silivri, geçmişte olduğu gibi bu gün de özel okullardan yana şanslı değil maalesef. Veli, çocuğunun bir Anadolu lisesine yerleşemeyeceği kaygısıyla gidip özel okulların avı haline geliyor. Oysa ki bir meslek lisesi bile bazen en iyi tercih olabiliyor. Veliler, "nasıl olsa özel okula gönderiyorum şu kadar da masraf ediyorum” diyerek kendini rahatlatmak yerine bu konuda iyi bilinçlenmeli, ancak o zaman en doğru kararı verebilir.

YORUM YAP