Sevginar Sali

Silivri siyaseti nereye doğru?

2019 yerel seçimlerine 3 ay kalana dek dönemin Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ı ‘rakipsiz' diye tarif ediyorduk… Seçimler yaklaşırken yavaş yavaş belirlemeye başlayan tabloda AK Parti'nin 5 (bazılarını çok yakından tanıyıp, bildiğimiz) aday adayı oldu. MHP'nin üç yanılmıyorsam, bir de Demokrat Parti çıktı sürpriz şekilde. DSP ayrı bir seçenek, en önemlisi de mevcut başkana kaybettirmek hedefiyle, seçim pusulasında yerini aldı. AK Parti de mevcut durumda Işıklar'ın alternatifsizliğine kanaat getirmiş olacak ki ittifak adayından yana tercihini kullanarak Silivri'yi MHP'ye bıraktı, Volkan Yılmaz'ı da CHP'li başkanın karşısına çıkardı.
Silivri'de yıllardır mührü başkaları elinde tuttu ama MHP epeydir aslında iktidarın kilidi konumundaydı. AK Parti, MHP'ye bu kez kendi iktidarının kapısını açmak için bir fırsat sundu… AK Parti'nin eğilimi, MHP'nin başarısı ve CHP'nin yönetimsel hataları, en önemlisi de seçim stratejisi noksanlıkları bugünkü konumumuzu belirledi.
1.5 yıllık iktidarında Volkan Yılmaz'ın durumuna bakalım… O sormayı çok sevdiğiniz “Nasıl gidiyor?” sorusuna da biraz yanıt olsun...
Milletvekilliği söylentilerinin de ‘tesadüfen kazandı' küçümsemelerinin de tansiyonu düştü. “Beklediğimizden iyi” değerlendirmeleri gidişatı en yakın ve sıklıkla tanımlayan yorumlar. Başkan Bey'in tecrübesini arttıran süreç, tarafına yönelik hoşgörü kredisinden ufaktan yerken, beklentilerin karşılanması eksik ve fazlası dengede kalmayı başardı.

Yılmaz'ın ‘Silivri'ye başkan' seçildiği ile ilgili hiçbir sorunu yok da ‘belediyenin de başkanı olduğu' saffında yarattığı boşluğu, daha fazla büyütmeden, kapatır inşallah. Zira yarattığı her boşluğu başkaları seve seve doldurur : )
Cumhur İttifakı ortakları birlikte hareket etmeye alışmaya çalışırken bir de iktidar yükü eklendi ilişkilerine. İktidar hem artı hem de diğer yanıyla kendi adına yönetilmesi gereken ciddi, hassas bir süreçtir. Muhalefette kaya gibi sağlam, çelik gibi güçlü yapıların iktidarda tuzla buz oluşu tesadüf değil.
AK Parti mecliste kendi saflarına geçerek rahatladı bu durum ortağı üzerinde de görünür ve tahminlerin aksine ferahlık duygusu yarattı.
MHP seçimlerdeki kilit konumunu mecliste de elde etti. CHP ile AK Parti anlaşmadığı sürece her biri ancak MHP ile almak istediği kararları geçerli kılabilir. Biriyle geçmişin hatırı, diğeri ile günlük ittifak durumu; MHP açısından vaziyet bundan ibaret.
CHP'de Bora Balcıoğlu ile Melih Yıldız şıkkına 2024 tasarılarına Berker Esen'in dahil edilmesi giderek saf kazanıyor. Özcan Işıklar'ın niyetini de saklı tutalım. Bir şeyin adını koymadan onunla ilgili fikir üretmek çok anlamlı olmuyor ondan gündemdeki aday adayları üzerinden gidiyorum. Son kongrede ortaya koyduklarıyla Mümün Koçoğlu (aynı zamanda son seçimde bir de belediye başkan aday adayıydı kendisi) faktörünü de CHP dinamitleri açısından hesaba dahil etmek gerekli.
Balcıoğlu, mevcut ilçe yönetiminde hedeflerine destek bulamadığı gibi engellere bireysel çıkış arayışında. Bir insanın üzerine çok giderseniz onu mağdur ettiğinizi sanırken öyle bir güçlendirirsiniz ki işin sonunda şaşırıp kalırsınız. Önüne amacından caysın diye konulan ‘taşlar'dan başarıya giden bir ‘yol' inşa edebilir mi Balcıoğlu izleyip göreceğiz.
Melih Yıldız, duruşu ve deneyimi ile CHP'nin içindeki dengelere en az hasar verecek adayı olarak görülüyor. Halktan sempati puanı kazanma konusunda fazla kasmaması ve popülerliğe prim vermeyişinin siyasi hedeflerine etkisi nasıl olur bakalım...
Esen için adaylık türküleri söyleyenler, umarım ne yaptıklarının farkındadırlar. Uçan kuşun kanadı kırılmaz da göze alacağı mesafeler doğru hesap edilmeli…
MHP'de bu hafta sonu kongre var. Zafer Yalçın tek aday olarak, yenilenen yönetimi ile görev süresini uzatmış olarak genel kuruldan çıkacak muhtemelen.
CHP'de yerel seçimlere iki yıl kala yeni bir kongre yapılacak.
AK Parti'de kongre var mı, yok mu henüz belli değil.
Millet can, siyaset iktidar derdinde; herkes doğasına göre hareket ediyor, var oluş sebeplerine hizmet etmeye mecbur : ) Siyaset de hayat gibi boşluk kaldırmıyor; hemen dolar!
Not: “CHP'nin adayı kim olur?”, “Volkan Yılmaz tekrar seçilir mi?” sorularını sormaktan bir süre vazgeçebilir miyiz lütfen… Mevcut durumda daha epey bir süre bunu kimsenin bilme şansı yok, emin olun. “Biliyorum” deyip ve duymak istediğiniz şeyi söyleyen olursa dinleyin ama gerçekleri kaldırmaya opsiyon bırakın kendinize : )
İyi haftalar herkese…

YORUM YAP