Şahin Dirik

Silivri’nin En Acil Problemi!

Son köşe yazımda Belediye Başkanımız Sayın Volkan Yılmaz'ın peşinden koştuğu kadınlar plajı meselesinin ne kadar gereksiz ve yersiz olduğundan dem vurup kendisine eleştiride bulunmuştum. Bu yazıma ise doğru bir icraatını örnek göstererek başlamak istiyorum. Yazlık Sinema projesi, hali hazırda hiç sinema salonu kalmamış ilçemiz için önemli bir adımdı. Sanatın önemini tartışmaya dahi gerek yok. Ancak sanatsızların bir toplumun psikolojisini ne kadar olumsuz etkileyebileceği gerçeğinin daha fazla ön plana çıkarılması şart! Silivri bu noktada İstanbul'un pek çok ilçesine kıyasla oldukça noksan kalıyor. Bu yüzden Yazlık Sinema gibi projelerin önemi düşündüğünüzden de büyük.
Bunlar güzel adımlar olsa da Silivri'nin en büyük, en acil çözüm bekleyen problemiyle ilgili ne Silivri Belediyesi ne de İBB'den hiçbir somut adım görememek beni çıldırtıyor. Bu sorun ne mi? Tabi ki ulaşım! Elbette bu daha çok İBB'nin yetki alanına giren bir konu olsa da Silivri Belediye Başkanımızın da ulaşımla ilgili mevzularda yetkili kurumları teşvik anlamında ne kadar etkili olduğunu da biliyoruz. Silivri, İstanbul'a entegre ulaşıma (Metro, Metrobüs) sahip olmayan ve görünüşe bakılırsa yakın zamanda da sahip olamayacak bir ilçe. Ben bu gerçeği kabullendim. Silivri, vatandaşa sunduğu sosyal ve kültürel imkânlar açısından da yetersiz bir ilçe, bunu da kabullendim. Ancak İstanbul içinde yer alan sosyal ve kültürel etkinliklere katılmaya hevesli vatandaşlara dahi alternatif ulaşım olanaklarının sunulmuyor, sunulmak şöyle dursun, bu konunun yetkililerin akıllarının ucundan bile geçmiyor olması gerçeğini bir türlü kabullenemiyorum. Otobüs sefer saatleri yetersiz. İstanbul içinden Silivri'ye gelen son aracın (Avcılar'dan kalkan 303 Nolu İETT'ye bağlı hizmet veren Özel Halk Otobüsü) saati 23.45! 16 Milyonluk İstanbul'un 210 Binlik Silivri'sinin bu kadar unutulmuş, ötelenmiş olmasını hazmedemiyorum. Yaz aylarında ikiye katlanan nüfusla birlikte doğru orantılı olarak artan talepten bahsetmiyorum bile! Yahu bu ilçede Sinema yok, doğru düzgün konser yok, Tiyatro çok sınırlı, gece kulübü yok, o yok, bu yok! Bu sosyal ve kültürel etkinliklerin hemen hemen hepsi gece gerçekleşen ya da çalışma hayatı yüzünden insanların ancak gece fırsat bulabildikleri aktiviteler. İlçesinde bu etkinlikler bulunmayan Silivrililerin İstanbul içindeki mekânlara gidip bunlara katılma şansı da yok. Mesela Avcılar'a ortalama 1 saat mesafede bir mekâna gidip akşam 8'de başlayan bir etkinliğe katılacaksınız. 23.45'te Avcılar'dan kalkıp Silivri'ye doğru hareket eden son otobüse yetişebilmek için en geç 22.45'te kalkmanız şart. Eee, ne anladınız o etkinlikten? Zaten etkinlikte geçirdiğiniz kadar sürenin bir o kadarını da yolda geçirdiniz yolda geçirdiniz, bir de üstüne erken kalkmak zorunda kaldınız!
Herkesin özel aracı yok. Özel aracı olanlar da ekonomi böyleyken kontak çevirmeye korkar oldular zaten. En azından gece 01.00'de ya da 02.00'de kalkacak tek bir ek sefer ile çözülebilecek bir konu bu. Ama kimsenin kılı kıpırdamıyor. Evet, o ek seferdeki araç dolmayacak ve muhtemelen maliyeti dahi karşılamayacak. Bunu ben de tasavvur edebiliyorum. Ancak ne zamandan beri kamu hizmetinde kâr göz edilir oldu? En azından yalnızca yaz aylarında ve hafta sonu günlerine konulacak tek bir ek sefer bu probleme çözüm açısından güzel bir başlangıç olabilir.
İlgili kurumların dikkatine sunarım. Önemli olan sorunu görmek ve üzerine kafa yormak.
Görmezden gelmek ise tabi ki en kolayı.

YORUM YAP