Hüseyin Kuru

Seçimin ardından...

Son iki haftadır sektörden ve piyasalardan uzak kaldık.. artık iş başı yapalım.
Bu yazımızda önemli bulduğum 3 konu var.. birincisi yabancıların ülkemizde satın aldığı konuta karşılık sağlanacak olan vatandaşlık hakkı.. ikincisi Küresel Emlak fiyat artışları ile İstanbul ilçelerinde ki amortisman sürelerine bakacağız.

***
12 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 5 Mayıs 2017 tarihinde yürürlüğe girdi.
Yönetmelik ile en az 1 milyon Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarında üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen kişilere vatandaşlık hakkı verileceği açıklanmıştı.
Sektörde büyük yankı uyandıran bu yönetmelikle birlikte kafalarda bazı soru işaretleri oluştu.
Bu soruların en başında "1 milyon dolara alınan gayrimenkulün adedi" geliyordu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan duyuru ile bu sorular ortadan kalktı.
Yapılan duyuruya göre tek bir kişi tarafından birden fazla alınan gayrimenkulün toplam satış bedeli 1 milyon Amerikan dolarını buluyorsa, satın alan o kişiye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilecek.
Yıllardır beklenen bu karar ile gayrimenkul sektörü büyük bir sevinç yaşadı.
Sektöre olumlu bir şekilde yansıyacağını söyleyen inşaat patronları ekonomiye de katkı sağlayacağını belirtiyor.
Peki gayrimenkul alana vatandaşlık hakkı dünyada nasıl uygulanıyor?
İşte dünyadan örnekler...
ABD : 500 bin dolar yatırım yapana süresiz oturum hakkı veriliyor.
Beşinci yılda vatandaşlığa geçme hakkı var.
Almanya: 250 bin Euro yatırımla iş kurarak istihdam sağlayanlara önce oturum, sonra vatandaşlık veriliyor.
İspanya: 160 bin Euro değerinde konut alan yabancılar oturma izninin sahibi oluyor.
Portekiz: En az 500 bin Euro değerinde konut alan yabancılar vizesiz dolaşım hakkına kavuşuyor.
Yunanistan: 250 bin Euro luk konut satın alana 5 yıllık oturum veriliyor.

***
2.başlık konumuz; Geçtiğimiz hafta İngiltere merkezli bir emlak danışmanlık şirketi olan Knight Frank'ın yayımladığı Küresel Konut Fiyat Endeksi'nin (Global House Price Index) 2017 yılı ilk çeyrek sonuçları açıklandı.
Açıklanan sonuçlara göre Türkiye'de konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.3 oranında arttı.. bu artış ise Türkiye konut fiyat artışında 5'inci sırada yer aldı.
Birinci sırada yüzde 17.8 ile İzlanda bulunurken, sırasıyla Hong Kong'da yüzde 14.4, Yeni Zelanda'da yüzde 13.8, Kanada'da yüzde 13.5 artış oldu.
Genel olarak Konut fiyatları Dünya'da yüzde 6.5 oranında arttı.. 55 ülkenin yer aldığı endekste, 11 ülkenin konut fiyatlarında çift haneli artış görüldü.. 7 ülkenin konut fiyatlarında gerileme görülürken, 48 ülkede konut fiyatları yükseliş gösterdi.. konut fiyatlarındaki artışın başlıca sebebi olarak ekonomik büyümeyi, gayrimenkulün güvenli liman olarak görülmesini ve ipotekli konut kredilerine erişimin kolaylığını gösterdi.

***
Diğer bir konuda Türkiye Veri İşleme Merkezi (TUVİMER) araştırmasına göre, İstanbul ve ilçelerinde konut amortisman süreleri ile ilgili yapılan bir araştırmaya çarpıcı sonuçlar çıktı.
Buna göre İstanbul'da konut yatırımının kira geliriyle geri dönüş süresinin en kısa olduğu beş ilçede ortalama 19 yıl, en uzun olduğu beş ilçenin ortalaması ise 31 yıl olarak belirtildi.

Amortisman süresi en kısa olan beş ilçe;
1- Sultanbeyli (254 ay)
2- Sultangazi (269 ay)
3- Avcılar (229 ay)
4- Beylikdüzü (205 ay)
5- Esenyurt (202 ay)

Amortisman süresi en uzun olan beş ilçe;
1- Şişli (306 ay)
2- Beşiktaş (382 ay)
3- Bakırköy (386 ay)
4- Sarıyer (389 ay)
5- Beykoz (450 ay)

Bu tablolara baktığımızda ne anlıyoruz?
1.tablodan şunu anlayabiliriz; bu bölgelerde kiralama fiyatları yüksek ve evlerin satış değerine göre paranızın geri dönüşümü daha hızlıdır ve süreç kısadır.
Bu bölgelerin yatırım değeri yüksektir, çünkü geri dönüşümü kısadır.
Pekâlâ bu listeye Silivri merkezini de çok rahatlıkla yazabiliriz.

2.tablodan ise şunu anlamak mümkündür.. satış değerleri ve rakamları bu listede yazılı olan ilçelerin tamamında çok yüksektir, ancak amortisman süresi uzundur.
Yatırım değeri olarak riski azdır.. çünkü toprak değeri yüksek olan yatırımların riskide düşüktür.. kira çarpanlı bir yatırım açısından ise kısa vadeli düşünülmemelidir.
Bu bölgelerde ki emlak yatırımları uzun vadeli olmak durumundadır.

***
Geçen hafta içinde hükümet kanadından yapılan bir açıklama sektörün geldiği noktayı çok güzel özetliyordu;
"Türkiye, özellikle aldığı iş sayısı itibariyle Çin'den sonra dünyada 2. sıraya yerleşmiştir.. ortalama proje tutarındaki artışa baktığımızda aşağı yukarı 3-5 milyon dolarlardan 100 milyon dolara kadar ortalama proje büyüklüğüne yükselmiş durumda.. bu da bizim müteahhitlerimizin çok daha nitelikli ve vasıflı işler yaptığını özellikle yurt dışında göstermektedir."
Türkiye, 2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdü.. bu durum gerçekten zor koşulların yaşandığı bir dönemde önemli bir performans olarak açıklanıyor.
Büyüme oranı neden önemli derseniz, ülke olarak son 1 yıldır başımıza gelmeyen kalmadı.. açıklanan büyüme rakamlarına göre Çin ve Hindistan'dan sonra geliyoruz.. OECD ülkelerini de geride bırakmışız!
Bu tabi ki takdire şayan bir durum.

***
Allah CC tüm Müslümanlara sağlık, esenlik, güzellikler ve bereketler vermesi dileğiyle.. herkese iyi bayramlar diliyorum.

YORUM YAP