Seren Öpçin

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ne anlama gelir?

Herkese merhaba sevgili Silivrililer.
Sizlerle “Psikolojik Danışmandan bilgiler” adlı köşemde buluşacağız. Benim adım Seren Öpçin, 23 yaşında, doğma büyüme Silivriliyim, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık yapmaktayım.

Sizlere yazılarımda PDR hakkında çocuk ve ergenler hakkında bilgiler aktarabilmek, farklı konularda bakış açısı kazandırmayı umuyorum…

İlk olarak Üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışma bölümünden mezun olan danışmanlar neler yapmaktadır, sıklıkla gündemde olan PDR tanımı herkesin kulaktan dolma bilgilerle ne yazık ki farklı tanımlara görevlere maruz kalmaktadır.

Peki, herkesin doğru olarak bildiğini sandığı PDR nedir gelin bir göz atalım. PDR kavramı öncelik olarak bireyin kendini anlaması, problemlerini tanımlaması, çözüm yolları üretmesi, doğru karar alma ve düzgün iletişim kurmak için uzman kişiler tarafından profesyonel yardım alma sürecidir.

Bu hizmeti verene psikolojik danışman hizmeti alana danışan denmektedir. Psikolojik danışman bireyin günlük yaşamda karşılaştıkları durumla ve sorunlarla ilgili yardım sürecidir.

Bu açıdan bakıldığında psikolojik danışma almak isteyen birey ‘Hasta' değildir. Toplumumuzca bu yardım sürecine olumsuz bakış açısı gelişmektedir. Oysa ki danışma süreci ‘Normal Bireylerin' günlük yaşamdaki sorunlarıyla ilgilenmektedir.

Psikolojik Danışma koşulsuz saygı kabul ve empati sürecidir. Danışanın genel görüşü, yaşı, cinsiyeti, kültürü vb. ayrım gözetilmeksizin ön yargısız danışanı olduğu gibi kabul edildiği empatiye dayalı süreçtir. Diğer önemli durum ise danışma sürecinde “Gizlilik” esas ilkedir.
Danışanın anlattığı konular süreç içerisinde danışman ve danışan arasında bazı durumlar dışında üçüncü şahısın bilgi alamadığı süreçtir. Ayrıca Psikolojik Danışmanlık bölümünün çeşitli uzmanlık alanları bulunmaktadır. Okul psikolojik danışmanlık, evlilik ve aile danışmanlığı, kariyer danışmanlığı, ruh sağlığı psikolojik danışmanlığı, rehabilitasyon psikolojik danışmanlık şeklindedir.

Ülkemizde psikolojik danışman olabilmek için üniversitelerin eğitim fakültesine bağlı rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünü bitirmek gerekir. Lisans eğitimi boyunca alınan dersler yapılan çalışmalar sonucunda uzmanlık alanlarından okul psikolojik danışmanlığı mezunu olunur. Uzmanlık alanlarında eğitim alanların uzman olan ve kendini geliştiren psikolojik danışmanlardan yardım almaları sağlıklı süreç geçirmelerine yardımcı olur.

YORUM YAP