Şahin Dirik

Önümüzdeki dönem mecliste kimleri göreceğiz?

Yerel seçİmlerİn iyiden iyiye yaklaşmasıyla hareketlenen siyasi kulislerde fısıltılar çoktan ortalığı sardı bile. Büyük konuşmamakla birlikte Belediye Başkanlığı koltuğuna yine CHP'li bir ismin oturacağı şu dakika itibariyle oldukça yüksek bir ihtimal gibi gözüküyor. Bu ismin kim olacağı konusunda hâlihazırda yeterince konuşulduğu, sürekli bir şeyler yazılıp çizildiği için ben başkanın değil, meclis üyelerinin kimler olması gerektiğiyle ilgili görüşlerimi sizlere aktarmaya çalışacağım. Yerel iktidarın ve dolayısıyla da meclis çoğunluğunun yine CHP'li olacağını varsayaraktan CHP'li isimlere yoğunlaşarak yazıyorum bu yazıyı.
Özcan Işıklar'ın yeniden aday olduğu bir senaryo üzerinden düşünürsek kendisinin vazgeçememeği, vazgeçmesi durumunda halk nezdinde olumsuz geri dönüşlerle karşılaşacağı bazı isimler elbette mevcut. Daha önce de bir köşe yazımda belirttiğim gibi CHP'nin meclis gurubunda belli başlı kesimlerin iradelerinin birer yansıması olan birbirinden değerli isimler söz konusu. Kaç tanesi meclisten, siyasetten uzaklaşmak ister, kaç tanesi devam etmek ister bilinmez elbet. Ancak şüphesiz ki hepsi üzerine konuşmaya değer isimler.
Mesela Hakan Sefa esnafları, Süheyl Kırkıcı Alevileri ve aşırı solcuları, İbrahim Çeşmecioğlu önseçimden birinci çıkması sebebiyle bizzat örgütün iradesini, Bora Balcıoğlu ise kucaklayıcı, samimi tavırları ve insan ilişkilerindeki başarısı sebebiyle halkın doğrudan desteğini temsil ediyor mecliste. Bu sebeple bu isimlerden vazgeçmek güç. Seviliyorlar, sayılıyorlar, temsil etikleri kitlelerin, kesimlerin iradesini makamlarıyla en doğru şekilde sentezliyorlar. Bu isimlere Doruk Bulut ve Semih Ayeş'i de ekleyebiliriz hatta. Muharrem İnce hareketinin Silivri'deki bir numaralı ismi olan Bulut, bu konuda İnce'nin dünürü olan Özcan Işıklar'ı bile gölgede bırakıyor. Semih Ayeş ise eczacıları temsil ediyor, ayrıca köylerde ilaç kullanımıyla ilgili yaptığı bilgilendirme toplantıları son zamanlarda onun halk nezdindeki popülaritesini zirveye taşıdı, bu sebeplerle kendisi da vaz geçilmesi zor isimler kotasındaki yerini alıyor. Bana sorarsanız onun yerini doldurabilecek potansiyelde tek bir isim var o da eski meclis üyelerinden Eczacı İlknur Sönmez.
Pek üzerinde durulmayan bir ihtimal ancak olur da CHP'nin adayının Özcan Işıklar dışında bir isim olduğu durumda, yeni aday bu isimlerle çalışmak ister mi bilinmez. Çalışmalı mı? Kesinlikle faydasına olur… Özellikle Bora Balcıoğlu'nu yine Belediye Başkan Yardımcısı olarak yanında tutması onun seçmen kitlesini de arkasına almasını sağlayacaktır. Hatta bir diğer önerim de şu; Yavuz Çengel'e de Başkan Yardımcılığı teklifi götürülerek CHP'nin alacağı oy oranı maksimuma çıkarılabilir. Dürüst ve tecrübeli bir sosyal demokrat olan Çengel'in Silivri'de birçok kesimde saygı uyandırdığı bilinen bir gerçek…
Diğer CHP'li meclis üyelerini pek tanımadığım için haklarında yorum yapmam pek doğru olmaz ancak şu an mecliste olmayıp ta meclise yakışabilecek bazı isimler önerebilirim elbet. Murat Tezeller, Asım Kıyıcı, Günay Noyan, Ceylan Öndül gibi önceki dönemlerde ilçe yönetiminde bulunmuş tecrübeli isimler CHP'nin meclisteki gücüne güç katabilir. Ayrıca yıllarca Silivri Gençlik Kolları Başkanlığı görevinde bulunmuş, bu göreve adeta gençliğini adamış sevgili ağabeyim Berker Esen de meclise çok yakışacak oturaklı, genç bir isim. AK Parti'nin referandum ile getirdiği anaysa değişikliği neticesinde seçilme yaşı 18'e indirildi ve “gençliğe şans tanıyın” vurgusunda bulunuldu. CHP ise bunun altında kalmayarak son yapılan tüzük kurultayı neticesinde gençlik kotasını %10'dan %20'ye çıkardı. Tüm bu gelişmeler insana “neden olmasın?” dedirtiyor : )
AK Parti'den de kısaca bahsetmek gerekirse meclise tekrar girmesi ihtimalini diğerlerinden daha yüksek gördüğüm bazı isimler şunlar; Mustafa Saral, Osman Umuç, Harun Tüfekçi, Filiz Güler ve Mutlu Bozoğlu. Bu isimleri bir adım önde görmek için kendimce sebeplerim de var elbet. Mesela Saral ve Umuç maddi olarak oldukça güçlü isimler. Partiye katabileceklerinden dolayı onlara listenin üstlerinde yer verilmesi akıllıca bir hamle olur. Harun Tüfekçi ise Alibey Mahallesi Muhtarlığı döneminden beri sevilen, popüler bir isim. Getirebileceği oylar hesaba katılarak kendisinin meclisteki yerini koruyacağını düşünüyorum. Filiz Güler ve Mutlu Bozoğlu ise gerçekten siyaset üreten, her türlü parti çalışmasında elini taşın altına koymaktan çekinmeyen aktif isimler. Bu sebeplerden dolayı kendilerine meclise bir dönem daha şans tanınacak olabilir.
Rıfat Kutlu'nun ismi İlçe Başkanlığı makamından nasıl silindiyse aynı şekilde meclis üyeliğinden de silineceği ve kendisine AK Parti'de tekrar kolay, kolay makam, mevki verilmeyeceği görüşündeyim. Yanlış anlamayın, ben Kutlu'nun İlçe Başkanlığı ve Meclis Üyeliği görevlerini düzgün bir şekilde yaptığı görüşündeyim. Ancak ağabeyi Nusret Kutlu'nun FETÖ davası yüzünden ismi çok yıpratıldı. AK Parti'de bu durumun partiye etki etmemesi için önlem alacaktır elbet. Yine Kutlu ile yakınlığı bilinen Tamer Şişman'ın da bu dönem meclisteki son dönemi olabilir ancak kesin bir şey söylemek elbette mümkün değil.
Uzun lafın kısası önümüzdeki dönem meclis kadrosunda her iki parti gurubundan da büyük değişiklikler olacağı ortada. Mecliste üçüncü bir parti görür müyüz? Görebiliriz elbet… Ancak üçüncü bir partinin meclise girmesi demek, Silivri'de yerel iktidarın değişmesi ihtimali demektir. Bu, iyice idrak edilmeli ve bütün hesaplar da ona göre yapılmalıdır.
Tebrikler: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da onayı ile AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından, Silivri İlçe Başkan adayı olarak gösterilen ve tek aday olarak girdiği kongreyi kazanan Mutlu Bozoğlu'na tebriklerimi sunar, başarılar dilerim. Silivri'mize en doğru şekilde hizmet etmek için çalışması en büyük temennimdir. Ayrıca böyle genç isimlere de kendilerini siyasi arenada gösterebilmeleri açısından fırsat verildiğini görmenin beni ziyadesiyle mutlu ettiğini de belirtmeden geçmeyeyim...

YORUM YAP