Sevginar Sali

Nereden, nereye?

Silivri Belediyesi kendi arazilerinde ekip, yetiştirdiği, hasat ettiği, belediye bütçesine yük getirmeden (yük de olmaz aslında kimsenin itiraz edebileceği bir gider kalemi oluşturmazdı…) elde ettiği ve üreticilerimize hibe ettiği yerli, milli ve sertifikalı arpa dağıtımlarına bu yıl da başladı.
Trakya Tohumcular Derneği Başkanı ve Sarı Tohum Genel Koordinatörü İbrahim Toruk, Değirmenköy'de Silivri Belediyesi'nin tohum dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye'de belediyeler olsun, Tarım Bakanlığımız olsun sizin (Silivri Belediyesi ve Başkan Volkan Yılmaz'ı kast ediyor) çalışmalarınızı örnek alıyor, Silivri'yi örnek bir Belediye görüyor. Size ayak uydurmaya çalışan çalışmalar var” dedi.
*Başka belediyeler ve ilgili Bakanlığın örnek aldığı çalışmalara imza atmak!
Toruk, ayrıca önemli bir başka tespitini daha aktardı: “Silivri olarak şunla övünebilirsiniz; sanıyorum Türkiye'de sertifikalı tohumluk kullanım oranı en yüksek ilçe Silivri oldu. Ekilen tohumun neredeyse yüzde 90'ı sertifikalı oldu. Dünya ortalaması yüzde 35, Türkiye ortalaması yaklaşık yüzde 8. Sizin emeğiniz ve katkınızla, gerçekten de yüzde 85'lere çıkarmak çok büyük bir olay. Gittiğimiz her platformda, Bakanlıkla çalışmalarımızda bunu dile getiriyor, örnek gösteriyoruz.”
*Türkiye ortalamasının kat be kat üzerinde sertifikalı tohum üretimi!
“Sertifikalı tohum; ileri teknolojiyle ilaçlanan, Ar-Ge'si yapılan ve rekolteyi yükselten tohum demek…” diye konuya açıklık getiren Başkan Volkan Yılmaz, şunları söyledi: “Ben yalnız Ahmet Amca'nın, Ayşe Teyze'nin tarlasındaki rekolteyi düşünmüyorum. Türkiye'deki bütün ekilen, dikilen arazilerdeki rekoltenin yüksek olması gerekiyor. Çok ürün almalıyız. Bir, gıda güvenliği, iki, gıdanın ucuz erişimi ve tüm Dünya'ya ihracat yoluyla da ucuz gıda sağlamak için. Geleneksel yöntemlerle ekilen tohumlardan dönüm başına 500 kilo alabiliyorsanız sertifikalı tohumdan 800-850 kadar çıkabiliyoruz. Artı devletimizin arpada 500 TL, buğdayda da 1000 TL sertifikalı tohuma yanılmıyorsam desteği var. Onun için sertifikalı yerli ve milli tohum konusunda çok ama çok titiz davranıyoruz. Yine üstümüze vazife değil, tüm Türkiye'de sertifikalı tohum ekim oranının %8 olması esasında Türkiye'deki rekoltenin, ekilen dikilen araziden alınan ürünün verim düşüklüğü demek, ithalat demek…”
Silivri Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, Fener'deki tohum dağıtım törende yaptığı konuşmada, “Silivri Belediyesinin bu çalışmaları gerçekten bir başarı hikâyesi. Silivri'de 30.000-40.000 dönüm tohumluk arpa ekiliyor. Bu da demek oluyor ki Silivri'de ekilecek tüm tohumluk arpaları Silivri Belediyesi üretmiş. Silivri Belediyesi, Trakya'nın en büyük tohum üreticilerinden biri olmuş. Ben Volkan Başkanıma ve ekibine gönülden teşekkür ediyorum” dedi.
Aynı programda konuşan Silivri Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu, “Sonbaharda Antalya'da bir fuara katılmıştık. Orada diğer ilçe belediyeleri de vardı ve onların yapmış oldukları çalışmaları inceledik. Bize hayallerini anlattılar. Biz oraya gidince gördük ki; onların hayal ettiği her şeyi Silivri Belediyesi yapmış durumda” ifadelerini kullandı.
*Bölgesel öncülük, önderlik!
Şeyh Şamil Büstü ve Parkı açılış töreninde konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Seda Gören Bölük, Silivri ile ilgili bir başka alana yönelik gözlemini ise şöyle ifade etti: “Cumhur İttifakı'nın parçası olarak çok çalışmalar yapıyoruz ama Silivri gibi denizin ve yeşilin bu kadar bir arada olduğu yerde sürekli park açmak çok kıymetli bir iş. O yüzden Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'a huzurunuzda çok teşekkür ediyorum. Sabah da beraber bir piknikte, yeşilin ortasındaydık, yine uluslararası konuklarımız vardı. Silivri, demek ki artık kendi içinde değil, uluslararası anlamda da ayrı bir marka değer haline gelmiş bir ilçemiz oluyor. Bunun için teşekkür ediyorum.”
-Ülke sınırlarını aşan etkileşim!
Turizm Master Planı, mezbaha ve et entegre tesisleri kurulumu, mera ıslah projeleri, Ayçiçek tohumunda yabancı tekele kafa tutan (Hükümetler, bakanlıklar tutar da biz ilçe belediyesiyiz!) çalışmalar bu satırlara sığacak gibi değil, her şeyden önemlisi istikrar ve başarı sağlanması…
Geçmiş ile günümüzde bir kıyas yapıldığında Silivri'nin tarım vizyonunu da dahil hiç bu kadar sınırlarımızı, boyumuzu aşmamıştı ilçemizde yapılanlar.
Partisine kızan, tavrından hoşnut olmayanlar olur ama Silivri'ye bu dönem yapılan hizmetler ve kazandırılan değer asla inkâr edilemez. Volkan Yılmaz Belediye yönetimi ve Başkanlık pozisyonunda ilk dönemini tamamlamaya yaklaşırken, bir kez bile yüzümüzü yere eğmedi. Hizmet çıtasını kendi yükseltti, kendisi aştı. Emeğinize sağlık...

YORUM YAP