Şahin Dirik

Nazar değdi

Tam da “Festival Mevsimi” başlıklı son köşe yazımda Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın ilk festival sezonunun altından sorunsuzca kalktığını, işi iyi kotardığını söylemişken başkana nazar değdirdim galiba. Belki bazılarınız hatırlar, o yazımda da festivallerle ilgili eleştirdiğim tek konu ilçemize kısa süre önce gelmiş sanatçıların tekrar tekrar çağırılmasının yanlış olduğunu, halkı bunalttığını ve festivallere karşı ilgisizleştirdiğini yazmıştım. Kadıköylülerin de Kadıköy Karpuz Festivali'nde sahne alacak şarkıcı Altay'la ilgili serzenişleri de bunu gösteriyor. Köylüler daha önce diğer mahallelerdeki konserlerini takip ettiklerinden dolayı şarkıcı Altay'ı mahallelerinde gerçekleştirilecek olan Karpuz Festivali'nde istemediklerini, başka sanatçıları görmek istediklerini dile getirmişler. Ne diyebilirim ki, yerden göğe kadar haklılar. Silivri'de Demet Akalın ve Alişan son 6 ay içerisinde ikişer kez sahne aldı. Karpuz Festivali ile Altay da üçüncü kez sahne almış olacak. Silivri, aylardır bu üç sanatçı arasında dönüp duruyor ve halk bu işten pek memnun değil gibi görünüyor. Ancak maalesef başkan bey bunun farkında değil sanırım. Kadıköylülerin Altay serzenişine belediyenin halkla ilişkiler müdürlüğünden de cevap gelmiş. Kendileri mahallede anket yapılıp Altay isminin sonuçlandığını iddia ediyorlar. Ancak bu bana hiç inandırıcı gelmiyor. Mahalleli kendi seçtiği isme neden tepki göstersin değil mi? Acaba o sözüm ona anketteki diğer seçenekler kimlerdi de sonuç Altay çıktı? Ajdar ve Killa Hakan falan mı?

Sürekli aynı sanatçılarda ısrar edilmesini ben de anlayamıyorum. Bu sanatçılar başkanın arkadaşları falan da o sebepten ucuza mı çıkıyorlar? O yüzden mi sürekli çağrılıyorlar? Yoksa bir sene içinde tekrar çağrılınca ucuza mı çıkıyorlar? Bu bir paket programı falan mı? Şahsen ben Altay'ı Silivri'ye gelmeden önce tanımıyordum mesela. Pek tanınmayan şarkıcılar daha ucuza çıktığı için mi artarda davet ediliyorlar? Volkan başkanın tasarruf merakını biliyoruz ancak belediye bu kadar mı tasarrufa muhtaç? Köylümüzün yılda bir kez olan festival keyfinden kısacak kadar mı? Kafamda deli sorular…

Bu tepkilerle karşılaşmamak için başkana ve festival organizasyonlarıyla ilgilenen halkla ilişkiler müdürlüğüne çok basit bir yöntem önermek istiyorum. Üstelik bu yöntem günümüzde pek çok belediye tarafından kullanılan bir yöntem… Diyelim ki bir festival yapılacak, mesela Kadıköy Karpuz Festivali. Diyelim ki her sene olduğu gibi bu sene de festivalde bir halk konseri gerçekleşecek. Konserde çıkabilecek, belediye bütçesine uygun, festival tarihinde de müsait olan birkaç sanatçı halkla ilişkiler müdürlüğünce belirlensin. Bu isimler üzerinden belediyenin sitesinde bir anket uygulansın ve vatandaşa, vatandaşın gözü önünde “Aşağıdaki sanatçılardan hangisinin bu yılki Kadıköy Karpuz Festivali'nde sahne almasını isterdiniz?” sorusu sorulsun. Anket her elektronik cihazdan yalnızca bir kez oy verilebilir şekilde ayarlansın. Anketten birinci çıkan sanatçı festivale davet edilsin. Onunla anlaşılamazsa ikinciyle görüşülmeye geçilsin, o da olmadı üçüncüye. Sonuç olarak halkımızın gönlü olsun, mümkün olduğunca fazla kişi mutlu olsun.

YORUM YAP