Alper Kaya

İşçi Filmleri

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz pazar günü 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, nam-ı diğer İşçi Bayramı, idi. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da eş zamanlı olarak izleyicilerle buluşacak olan “İşçi Filmleri Festivali”ne değinmek istedim bu hafta…
Bu yıl 11. kez düzenlenecek olan festival, “Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri” temasını taşıyor ve toplamda 60 filmi içeriyor. Siz bu yazıyı okurken, bir önceki gününde Şişli'de açılış gecesi yapılmış ve Zonguldak'taki kaçak maden ocaklarını konu edinen ‘Soluk' filmi izleyici beğenisine sunulmuş olan festivalde 18'i uluslar arası toplam 60 film gösterilecek.
Güncel göçmen sorunlarını işleyen Zelimir Zilnik'in “Seyir Defteri”, bilim kurgu işçi filmi “Ay”, İsveç'ten ödüllü bir işçi filmi “Ye, Uyu, Öl” ve “Aynı Tesbihin Taneleriyiz Biz” filmleri ilk kez festivalde gösteriliyor olacak. Ayrıca Türkiye'den Toz Bezi, Abluka, Sarmaşık, Rüzgarın Hatıraları, Nefesim Kesilene Kadar gibi filmler de festivalde gösterimde olacak.
Bu filmlerin yanı sıra Tarık Akan ve Hale Soygazi'nin oynadığı Bir Avuç Cennet ve Yılmaz Güney'in Duvar filmleri ile Duvar'ın kamera arkası öyküsünün anlatıldığı Sürgün Türküleri festival süresince gösterilecek.
Kağıt toplama işçileri, Suriye'den gelen mülteciler, Rojava, kadınlar, Karadeniz ve Cerattepe'de verilen mücadeleler gibi güncel konuları işleyen pek çok belgesel de işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan bu festival doğrultusunda izleyicinin beğenisine sunulacak.
Festivalin yanı sıra, bir de kitap tavsiyem olacak. 2006 yılından bu yana sürdürülen ve uluslararası boyuta da taşınmış olan bu festivale de değinen; Funda Başaran'ın yazdığı “İşçi Filmleri, Öteki Sinemalar” isimli bir kitap var.
Bu kitap, sadece festival hakkında değil bittabi. Endüstriyelleşen sinema sektörünün karşısında olan kısmı ele almanın yanı sıra ‘işçi filmleri' kavramının tarihini de satır aralarında işliyor.
11. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali hakkında daha çok bilgi almak ve gösterim tarihlerini / programını öğrenmek istiyorsanız festivalin web sitesi: http://www.iff.org.tr/

YORUM YAP