Alper Kaya

30 Günlük Film

Bazı filmlerin deneysel nitelikler taşımalarına rağmen “sanat filmi” olarak sınıflandırılmasına son derece karşı olduğumu belirterek sözlerime başlamak istiyorum bu hafta… Ancak, kelimenin tam manasıyla “deneysel” bir film bekliyor önümüzdeki yıllarda bizi: Tam 30 günlük bir film!
Kariyerinde 300'ün üzerinde film ve 100'den fazla müzik videosu olan Andres Weberg, 25 yıllık bu görkemli kariyerini tamamen zirvede bırakacak bir işe imza atıyor bugünlerde. Toplam süresi 720 saat sürecek bir filme!
31 Aralık 2020 tarihinde tüm dünyada aynı anda gösterime girecek olan bu ‘sancılı' filmin adı ise Ambiance ve yayınlanan iki fragmanıyla şimdiden dünyanın en uzun sinema filmi sıfatının hakkını verdi. Zira 14 gün yayında kalan ve bir buçuk milyonu aşkın izlenen ilk fragman 72 dakika sürüyordu. Geçtiğimiz günlerde tek seferde çekilmiş olan ikinci fragman da yayınlandı ve bu fragman ise 7 saat 20 dakika sürüyor…
Gelelim Ambiance'ın konusuna… Sahi, bu kadar uzun sürecek bir filmin realist olmasını bekleyebilir miydik zaten? Birbirine geçmiş uzak ve zaman-mekanın ötesinde, sürreel bir yolculuk anlatılıyor filmde. Ingmar Bergman'ın kült eseri The Seventh Seal'den esintiler taşıdığı belirtilen filmin 72 saat sürecek olan son fragmanı ise 2018'de yayınlanacak.
Şimdiye dek çekilen sürenin toplamda 400 dakikayı aştığı ifade edilirken, böyle bir proje için hiçbir finansal destek alınmadığı da söylenegeliyor.
Fragmanlardan filmin süresine dek hep karşımıza çıkan 7 rakamı ise tesadüf değil. Weberg'in, pek çok mitolojide 7 rakamının önemli bir yer taşıdığını fark etmesi üzerine bilinçli tercihi olarak belirlenen süreler bunlar. Yönetmenin rakamlara takıntısına ise zaten aşinayız; 9 Eylül 2009'da 9 saat 9 dakika 9 saniye süren 090909 isimli sinema filmi vizyona girmişti!
Filmi çok merak ettiyseniz, şimdiden kendinizi uzun bir film maratonuna hazırlamanızı tavsiye ederim. Çünkü yönetmenin yaptığı açıklamaya göre ilk gösterimden sonra filmin bütün kopyaları imha edilecek!

YORUM YAP