Renginar Sali

Hayatınızda köklü değişiklikler yapmak ister misiniz?

Bazen öyle bir noktaya geliriz ki hayat yolunda devam etmek zorlaşır. Hayat üstümüze üstümüze gelir, içimizde fırtınalar kopmaya başlar, işte böyle bir anda ya pes etmek, ya da savaşmak gerekir. Bu savaştan güçlü çıkmak ve kazanmak için köklü değişiklikler yapmaya hazır mısınız? Evet diyorsanız, uzmanların tavsiyelerine bir göz atın derim. Onların ışığında özel ve iş hayatınızı canlandırabilir, hedeflerinize ulaşabilir, kendinize olan güveninizi geliştirebilir ve çok daha mutlu olmayı başarabilirsiniz.
Öncelikle kendinize kendinizle ilgili söylediğiniz pozitif yargı cümleleri olan olumlularla başlayabilirsiniz. Örneğin "Çok sabırlı biriyim.” Kendinizle ilgili olumlamaları bir yere yazın ve bunları her gün inançla ve hissederek kendinize tekrar edin. Bunu hayata geçirdiğinizde, bu olumlamalar bilinçaltınızın derinliklerinde yer etmeye başlayacak. Birkaç hafta deneyin ve nasıl işe yaradığına kendiniz tanık olun.
Hayal edin. Pek çok insan kullanılmayan hayal güçlerinin inanılmaz etkisini göremeden yaşayıp gidiyor. Oysa hayal etme yeteneği, olmasını istediğimiz şeyleri yaratmamızı sağlayan en önemli şey. Kendinizi belli bir durumun içinde hayal edin ve o durumda nasıl bir davranış ve performans göstermek istiyorsanız tam da onu gerçekleştirirken düşünün. Bu işinizle ilgili olabileceği gibi bir partide, ya da herhangi bir yerde olabilir. Şimdi kendinizi nasıl istiyorsanız tam da öyle konuşurken, ne istiyorsanız söylerken ve aynen öyle davranırken hayal edin. Detayları atlamayın, ne hissettiğinizi, düşündüğünüzü de aklınıza veya kâğıda not edin. Hayal etmek işe yarar çünkü deneyimlemek istediğiniz durumu zaten yaşamış olduğunuza dair beyninizi kandırır. Bu da siz onları gerçekten de yaşamışsınız gibi, geçmiş tecrübeler yaratır, ki bu tecrübelerden gerçek hayatta faydalanmak çok daha kolaydır.
Sınırlayıcı inançların üstesinden gelmelisiniz. Bu inançların en zor tarafı, onların hangileri olduğunu bulabilmektir. Girişimci Dane Maxwell'in gösterdiği gibi, bu tür bir düşünceyi kendinize şu üç soruyu sorarak tespit edersiniz:
1. Neyi başarmak istiyorum?
2. Neden henüz başaramadım?
3. Beni hangi inanışlarım alıkoyuyor?
Cevaplarınızı yazın. Artık bu inançları tersine döndürmeye hazırsınız. Bunu yapmanın yolu, Byron Katie'nin önerdiği şu dört sorudan geçiyor:
1. Bu inanış doğru mu?
2. Bunun doğruluğunu kesinlikle bilmem mümkün mü?
3. Bu düşünceye inandığımda nasıl hissediyorum?
4. Buna inanmıyor olsaydım hayatım nasıl olurdu?
Şükran duygusu hissettiğimizde zihnimizi, mutlu ve minnettarlık duyacağımız şeyleri aramaya yönlendiririz. Bu, olumsuz duygular içinde bulunduğumuz ya da mutsuz hissettiğimiz zamanlar için en güçlü iyileştiricidir.
Minnettarlık duygusunu hissetmek için her gün minnettar olduğumuz şeyleri düşünebilir hatta yazabiliriz. Onlar gün geçtikçe daha da çoğalacak, böylece yepyeni bir hayata yelken açabiliriz.

YORUM YAP