Adil Sirkecioğlu

Esnafın Gülen Yüzü

 O nedenledir ki şu ana kadar ortaya çıkmış her iki adaya da ve ekiplerine başarılar diliyorum. Yine de yeni trafik düzenlemesi sonucunda iki taksi durağımızın ve müşterilerinin yaşayacakları sıkıntılara dikkat çekmek istiyorum. Şimdiye kadar fark edilmemesi garip!
Oy hakkı olan bir esnaf olarak, esnaf odası seçimi ile ilgili duygularımı daha önceki yazılarımda açıklamıştım. Meğer benimle aynı duyguları paylaşan ne çok esnaf varmış. Hep aynı kişilerin 'ben bu işi daha iyi yaparım', kavgasından bıkıp, usanılmış. "Esnafın gülen yüzü, üniversiteli, dürüst, çalışkan" sloganıyla adaylığını açıklayan Muammer Eren'e gösterilen ilgi ve destek gün geçtikçe çığ gibi büyüyor. Ekibinde yer alan isimlere bakıldığında; yıpranmamış, yepyeni isimler görüyoruz. Mevcut ve geçmişteki yapıya, yapılanlara tepki duyan pek çok esnaf listesinde yer almakta tereddüt göstermemiş. Yedeklerin, asillerden daha vasıflı ve kaliteli olduğunu yazarsam; asildekilerin kalbini ve şevkini kırmış olmam umarım. Asil, yedek bir arada çalışmanın ilerisinde, meslek komitelerini kuracak olanların çok geniş bir kadroya ihtiyaçları var. Düşündüklerinin ve açıklamalarının diğer çok bilir adaylarca kopya edilmesi doğru yolda olduklarının göstergesi.

Gazetecilerin gününü, gününde hatırlayıp zamanında kutlayan tek aday Muammer Eren. Ekibiyle birlikte bütün yerel basını ziyaret etmesi büyük incelikti. Diğerlerinin aklı başına daha sonra geldi. Bunca zaman öğrenemediklerine göre, bundan sonra boş. Bu davranış bile yeni adayın herkesle barışık olacağının, esnafın dertlerini her ortamda rahatlıkla dile getirebileceğinin göstergesi.
Ha bu arada Silivri'yi sevmeyen, Silivri'den çıktığını gizleyen,  Silivri'de sevilmeyen birini sırf meşhur olduğu için gazetecilere armağan olsun diye getirmenin mantığını anlamış değilim. Eminim Adil Abisi’ni bile hatırlamak istemeyecek olan birine karşı Hürhaber'in gösterdiği tepkiden memnunum. SBB Halkla İlişkiler, gazetecilerle ilişkisinde sınıfta kaldı. Başkanım bana katılıyor musunuz?  
Muammer Eren'in tanıtım toplantısına davet edildiğim halde katılamadığım için üzgünüm. Küçük kızımın okuluyla ilgili bir toplantıyla çakıştığından özür dilerim. Aday haricinde ekiptekilerin de konuşması, konuşturulması bir ilk. Ekip olarak çalışacağız sözünü destekleyen bir görüntü. Diğerlerinin yapmadıkları veya yapmaktan korktukları ya da konuşmaktan bile aciz insanları topladıkları ortaya çıkmış oldu. Bu saatten sonra kopya çekerlerse komik olurlar. Tek çare "Biz konuşmayacağız, icraat yapacağız" yaklaşımı olacaktır. Hadi göreyim sizi, mahcup etmeyin beni!  
Ali Tabakoğlu hatalarını anlayıp, telafi yoluna gidebilecek bir insan olduğu kanaati oluşturdu. O yüzden üzerine daha fazla gitme niyetinde değilim. Açılışına davet ettiği rakibine, katılımından dolayı teşekkür edebilmesi de barışçıllığının göstergesi. Keşke basına da aynı yaklaşımı gösterebilseydi. Fırıncıların oda kurma isteklerine gösterdiği tepki, büyük talihsizlik. Tepkiden önce iğneyi kendine batırsa, seçilmesine vereceği zararı görebilirdi.
Necati Özkük'ün geçmişte şahsıma gösterdiği yaklaşımı unutmuş değilim. Burada uzun uzun anlatacak olmasam da, bilenlerin bilmeyenlere aktarmasını rica ediyorum. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen özür dilenmediğine göre, düşüncenin ve söylenenlerin haklılığına hala inanılıyor demektir. "Boşboğazlığım tuttu, hırsla ağzımdan çıkan sözlerdi" deniyorsa, bu yapıdaki tutarsız birinin oda başkanı olmasında tehlike var demektir. Aynı durumun devam edeceğinin kanıtı olacaktır. Hayır, bilinçli ve akıllıca sarf edilmiş sözler iddiası devam ediyorsa, tekrarlanmasını dilerim. Gerçek kişilik ortaya çıkacaktır. Hiç olmazsa ekibine aldığı isimlerle paylaşsın ki; kime ve nasıl bir düşünceye hizmet ettikleri, yardımcı oldukları net olarak ortaya çıksın. Çünkü ben ve benim durumumda olanlar tüm ekiptekileri aynı düşünceye sahip insanlar olarak değerlendireceğiz.
Geçmişte kızdıklarını, istemediği ve sevmediği kesimden insanları bu gün listesine (mesleki anlayışıyla) aksesuar olarak aldığına eminim. Bu konumu kendilerine yakıştırmayacak insanların varlığına inanıyorum. Söz verdik, ayıp olur mertliği, gelecekte telafisini zora sokacaktır. Kendi ayıbından utanmayanın, sizin mertliğinizi anlayacağını sanmıyorum.
Şoförler odası- Esnaf odası seçimlerinin ard arda gelmesi, Necati Özkök'ü her iki odaya aday olabilme hakkından mahrum bıraktı. Elindeki tek seçenek içinde hızlı at misali yavaş düşmeye başladı. Bundan sonraki atakları, panik atak olacak ipi göğüslemesi zorlaşacaktır.
Esnaf kendi haline bırakıldığında; sorunlarını çözecek, seçimini yapacak, doğruyu bulacak güçtedir. Esnaf dışından müdahale; Esnafa da, müdahale edene de fayda sağlamaz. Çiçeği burnunda galibiyet ve mağlubiyet tarafları esnafın seçimine saygı duymalı. Buna ağabey konumundaki SİAD da dâhil. Esnafın herkesle, her kesimle iyi geçinebilecek temsilcilerine yardımcı olmak görev bilinmeli. Silivri'nin huzur kenti olmasını istiyorsak, konumu ne olursa olsun her birey üstüne düşeni yapmalı. Her şeyin hayırlısı olsun.

Karaköysüz kalın; Silivrisiz, odasız kalmayın!

YORUM YAP