Sevginar Sali

Elveda 2013…

2013,Silivri’de pek çok dengeyi değiştirerek vaktini doldurdu. 2009 seçimleriyle birlikte Alipaşa, Gazitepe, Yolçatı, Kadıköy, Küçük Kılıçlı’dan sonra 2013 ile birlikte B.Kılıçlı, Çeltik, Danamandıra, Sayalar, Beyciler, Çayırdere, Akören, B. Sinekli, Bekirli, Seymen, Küçük Sinekli, Kurfallı ve Fenerköy de Silivri’ye mahalle olarak bağlandı. 1/5000’lik planlar ile ilgili süreç özellikle Silivri Merkez ve Selimpaşa ayağında büyük yankı uyandırdı.

Siyasi alanda özellikle son genel seçimlerinin ardından AK Parti ile CHP arasında kafa kafaya sayılabilecek durum önce Haziran ayında Taksim olaylarında ardından bakan çocuklarını da kapsayan yolsuzluk operasyonu kapsamında epey etkilendi.

Özellikle 2009 yerel seçim sürecinde Silivri’de Mustafa Sarıgül ismi Selami Değirmenci ile yerelde karşılık bulurken, 2013’de Işıklar ile ciddi bir işbirliği geliştirildi. Sarıgül’ün Şişli Belediye Başkanlığı modeliyle arz ettiği önem bir yana CHP’nin İBB Adayı konumunda Silivri açısından etkisini güçlendirdi. İstanbul ve Silivri, hatta uzun vadede Türkiye’deki siyasi dengeleri etkileyen bir aşamanın startı verildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’dan farklı olarak Silivri programında hem cezaevinde yatan milletvekilini hem de teşkilatını onurlandırmayı ihmal etmedi. Silivri’nin, 2013’te genel başkan düzeyindeki temasları ağırlıklı olarak cezaeviyle bağlantılı gelişirken, milletvekillerinin ilgisi yoğun biçimde cereyan etti.

Yerelde 2013 ile ilişkilendirebileceğimiz projeler bazında bakıldığında; SilviyaOtel, Anıtlar Kurulu ayağında yaşanan sıkıntıların ardından tüm sıkıntıların ardından yeni haliyle hizmet vermeye başladı.

Yıllardır devam eden Cemevi projesi özlemini sona erdiren temel atıldı.Yeni sosyal donatı alanlarına yönelik kazanım çabaları, Silivri’nin tüm mahallelerinde hizmet ve yatırım birliğinin sağlanması yönünde çalışmalar eksik olmadı.

Çok da hoş olmayan şeyler de yaşandı; 24 yılın ardından KlassisResort Hotel kapılarını müşterilerine 2013’ün Şubat ayında kapattı.Silivri, rüzgar gülleyle tanışmanın sıkıntısını yaşadı.İBB ile Silivri Belediyesi arasındaki takışmalar can sıktı.

Olaylara daha temkinli yaklaşmamızı sağlayan gelişmelerden bili de; Islah Organize Sanayi tanımıyla ve ilçemize kazandırılması gündemimizden düşmediyse de kesinbir neticeye ulaşma konusunda henüz eksiğiz.

Silivri’nin yıllardır devam eden ikinci el araç satışı yapan işletmelerinin ana caddeler ve merkezden çıkartılması ile ilgili genelde sıkıntılı ve çok da planlandığı gibi gitmeyen bir sürecin ardından uygulandı.

TAVAK ve Aydın’dan sonra Silivri Belediyesi, THK ve Arıkan Üniversitesi ile iki yeni protokol imzaladı.

Hürhaber, Silivri’nin tüm mahalle ve köylerini tek tek dolaşarak vatandaşın nabzını tutmaya çalıştı.Hürhaber Gazetesinin kurucusu İlhan Uygun, bizlere vedasından önce geniş kapsamlı bir kamuoyu taramasına imza attı.

Belediye yerelde, AK Partili muhalefet İBB ve Hükümet ayağında hizmet ile yatırım çalışmalarını sürdürdü. Siyasi çakışmalar ve takışmalar pek tabi gündemimizden eksik olmadı… Ama Silivri daha güzel ve sorunlarının üstesinden gelirken gücünü pekiştiren özelliğiyle ön plana çıktı. Bunun sebepleri arasında hizmet sektörleri, balıkçılık ve tarım alanında gelişim ataklarının belediye kanadından büyük bir titizlikle desteklenmesi gösterilebilir.

Silivri’nin çehresi ve coğrafyası değişirken siyasi dengeler de 2014 yerel seçimlerine göre yeniden ayarlanmak üzere çalışmalar başladı. AK Parti Silivri’de kaybettiği ve ülke genelinde yakaladığı genel iktidar hedeflerinin etkisinde ilçemizdeki çalışmalarına yön verirken, CHP’de bir daha kalesini teslim etmemek üzerine tedbirlerini almak için sürdürdüğü çabayı bir an için bile olsa terk etmedi. Ancak diğer partilerden ziyade CHP, asıl mücadeleyi kendi içinde verdi.

2004 ve 2009’da partinin farklı kutuplarda mücadele aşamasında önde gelen aktörlerini aynı karede de gördük, 2014 hedeflerinde CHP ile kişisel ikballerinin ayrıştığı noktalarda da… Işıklar, yerel iktidar dengeleri arasında siyasi yönünü de hiç terk etmedi. Belediye ve örgüt yapılaşmasına da imzasını en etkin biçimde attığı dönemin 2013 olduğunu söylemek mümkün.

Saadet Partisi, azimli İlçe Başkanı Mahmut Hamdemirci’nin yönetiminde Milli Görüş’ü hatırlatırken, Halide Avlu Demokrat Parti’nin bayrağını hiç yere düşürmeden taşıdı.

Milliyetçi Hareket, Silivri’de AK Parti ile CHP kıstaslarında uçlarda devam eden siyasetin dengeleyicisi konumunda olmaya gayret etse de, daha ziyade mikro-milliyetçilik etkisini tamamıyla kıramayışıyla hissedildi. Türkiye’de hakim kılınamayan milliyetçiliğin, yerelde doğrudan olmasa da dolaylı yönde var olmasına taktı sunduklarını söylemek mümkün.

AK Parti, Silivri’de özellikle 2013 dönemi çalışmalarında hizmet ve yatırım yapmak ile yapmamak arasında ciddi bir çelişki yaşadı, yaşattı. Yapılanların yerel iktidarın karnesine yazılması tereddüttü, frene basarken, yeniden iktidar olma hevesi gazın tetikleyicisi olarak tutum ve politikalarında kendini hissettirdi.

Seçim çanları çalmadan Silivri’de var olduklarını hissetmediğimiz partiler kusura bakmasın değerlendirmeye tabi tutulacak bir faaliyetleri olmadı…

Tatsızlıklar yaşadık, bizi sarsan kayıplar verdik ama hayat devam etti ve her birimiz gerek bireysel gerekse kendimizi ait hissettiğimiz topluluklar ve örgütlenmeler içerisinde tutunacak bir şeyler bulduk.

Silivri’de tıpkı bir önceki sene olduğu gibi gündem yine belediye eksininde Özcan Işıklar ve muhalefet ayağında Metin Karakaş çevresinde oluştu. Selami Değirmenci’nin yaptıkları ses getirdi, son aylarında Hüseyin Turan’ın gündeme dahil olma çabaları etkisini hissettirdi. Şenoğlu Türkyılmaz, MHP kanadı olarak gündemden kopmamayı başardı, Demokrat Parti’nin azimle var olduğunu ortaya koyma ısrarı göz ardı edilecek gibi değil.Saadet Partisi, farklı çıkışlarıyla akıllarda yer etti.

Sadece seçilmişler ve siyasiler açısından değil Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Tabakoğlu’nun izlediği çizgi, Zafer Aşkın dönemi ve Recep Akıncı zamanındaki duruşu, Hacı Bektaşi ve Alevi Derneği özellikle Tamam Köroğlu nezdinde ve de devamında Coşkun Aygören’le, Kadın Girişimci Derneği Aynur Süleymanoğlu’nun aktif girişimleri çerçevesinde, SİAD; Kadir Baran’lı ve Hakan Kocabaş döneminde, Silivrispor Mustafa Saral’dan önce ve sonra kendinden söz ettirmeyi başardı. Ve özellikle Saadet Gencoğlu’nun temsilciliğinde İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası üyelerinin yaptıkları ses getirdi.Özellikle son dönemlerde sanayi sitesindeki çok seslilik ve hareketliliğin de hakkını teslim etmek gerekir.

Bir seneyi daha böylece geride bıraktık…

Ne aldın ne verdin karışık bir hesap hem söyleyecek çok şey hem de değiştirme şansımız olan pek azı ile elimizde, dilimizde elveda 2013…


YORUM YAP