Seren Öpçin

Depresyon nedir?

“DEPRESYON” kişiler arası iletişimde sık sık kullanılan bir terimdir. Günlük hayatımızda belirtileri yanlış yorumlanmaktadır. Bu sebeple kişiler kendilerini “depresyondayım” şeklinde yorumlamaktadır. Kişi kendini zaman zaman keyifsiz halsiz sakin hissedebilir. Fakat bu tarz hissetmek depresyonda olunduğu anlamına gelmemektedir. Tanı olarak depresyonda da bu belirtiler görülmektedir. Ancak bunları yaşayan her kişi depresyonda değildir.
Depresyon (major )depresyon 2 hafta süreyle keyifsiz, çökkün, depresif hissetme ile seyreden bir duygu durum bozukluğudur. Kişinin ilgi alanında daralma söz konusudur. Eskiden keyif alınan aktivitelerden keyif almama, istek ve haz duymada azalma, enerji azalması söz konusudur. Uyku ve iştahta değişiklikler görülür. Duygu durum bozukluğu olan kişinin intihar düşüncesi olabilmektedir.
Bu gibi süreçte intihar düşünceleri öncelikli olarak ele alınır. Kişiler çoğunlukla kolunu kaldıracak halleri olmadığından yorgun hissettiklerinden, kendilerini güçsüz hissettiklerinden yakınırlar. Belirtiler uzun süreli ise ya da ağır depresyon tablosu söz konusu ise ilaç tedavisi ile birlikte yürütülen psikoterapi daha verimli olmakta ve daha kısa sürede yanıt vermektedir.Depresyon tam olarak şundan kaynaklı bir rahatsızlık şeklinde nedeni bilinen psikolojik rahatsızlık değildir. Genetik geçiş, çevresel faktörler depresyonun nedenleri arasında sayılabilir.
Uyanık hayattaki bu durum, rüyalara da yansır. Yani, depresyonun etkilerini rüyalarda da görebiliriz. Örneğin çaresizlik rüyalardada sık rastlanan bir konudur. Son günlerde de gündem olan "Deprem olmuş”. Çok şiddetli. Her şey yıkılıyor. Ben bir yere çömelip öylece kalakaldım."Bu rüyayı açtığınızda, rüyadaki depremin hayattaki "duygusal" bir depreme karşılık geldiğini görebilirsiniz. Rüyayı gören kişi eşinden ayrılınca büyük bir duygusal "sarsıntı" yaşamış, hayatında şimdiye kadar kurduğu her şey ona göre "yıkılıp" gitmiştir. Kendimizi korumak için hemen harekete geçer, kaçmaya çalışır veya güvenli olduğunu düşündüğümüz bir yere sığınırız. Peki, rüyada ne oluyor? Rüyayı gören kendini korumak için hiçbir hareket yapmıyor, yere çömelip öylece duruyor. Çünkü "çaresizlik" duyguları içinde ve yapabileceği hiçbir şey olmadığını düşünüyor.
Depresyon ülkemizde ve dünyada en sık görülen rahatsızlık diyebiliriz. Depresyon yardım alınmadığında 3-4 ay içinde geçebilsede yardım alınmayan depresyon vakalarının tekrar etme olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca kişilerde mevsimsel depresyon uzun süreli depresyon (distimi) de görülebilir. . Hepinize güzel bir hafta sonu dilerim.

YORUM YAP