Sevginar Sali

CHP’deki üçlü sacayağı

CHP Silivri'de bir ‘enerji' kaçağı var… Tespit edilip, giderilmediği için yapılabilecek pek çok konuda boşa çıkan yerelde muhalefet, İBB'de iktidar gücü getirilerinin ıskalanmasından söz etmek mümkün.
Hadi diyelim ilçe kongresi öncesinde olmazdı, sonrasında oluşturulması için de erken ama şunu da unutmamak gerek; siyaset zaman kaybı kaldıracak bir alan değil. Daha doğrusu günümüzün en kıymetli şeyi ‘zaman'… Kimi kayıpları geri döndürürsünüz de geçen zamanı asla!
CHP'yi üçlü bir sacayağı olarak düşünürseniz; bunu oluşturanlar CHP İlçe Başkanlığı, Silivri Belediye Meclisi ve İBB Meclis Üyeleri… Berker Esen genç, sempatik ve çok iyi niyetli olabilir ama biraz zorlasanız yaşı kadar yerel yönetim konusunda tecrübesi olan meclis üyeleri bulursunuz…
Meclis grubu CHP'nin merkezinde… Bir elle ilçede yerel örgüt ile bağı, diğer el İstanbul Büyükşehir Belediyesine uzanıyor.
CHP'nin Silivri Meclisindeki Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı kadar ağır bir sorumluluk da iki İBB meclis üyesi Bora Balcıoğlu ve Melih Yıldız üzerinde var. Balcıoğlu geçmiş dönemin başkan aday alternatifi, Yıldız önümüzdeki için… Yıldız ile Balcıoğlu arasında herhangi bir kıskançlık ve olumsuz bir rekabetin gelişme olasılığını görmüyorum… Başkalarının etkisi altında kalmadıkları sürece… Balcıoğlu bu konuda yaşadıklarından dersini almıştır diye düşünüyorum, Yıldız bu tuzağa düşmeyecek kadar siyasi tecrübe sahibi.
Eskiden CHP burada alelade bir performans ile seçimler kazanırken, önümüzdeki dönem (eğer sözünü ettikleri o emaneti geri alma konusunda ciddiyseler) olağanüstü bir gayret ve çalışmayı ortaya koymaları gerektiği hususunu idrak etmeleri gerekiyor.
CHP'nin üç sacayağı arasında bir tamamlama, sıkı dayanışma ve netlik lazım. Herkes bildiklerinden çok bilmedikleri konusunda herhangi bir komplekse ya da gereksiz özgüvene kapılmadan hareket etmeli.
CHP en büyük sınavı da İBB'de iktidar olma konusunda veriyor bu dönem. Çünkü bu çok uzun bir aradan sonra bir ilk. Silivri'den bu açıdan çok güçlü, %62'lik bir kredi ile seçmen destek verdi. Destek ne kadar güçlü ise beklenti o kadar fazla olur!
CHP muhalefeti daha önce kaybettiği belediyeyi kısa sürede geri kazanmasını bildi, bu dönemki performans onunla da kıyaslanacak kuşkusuz; iktidarların siyasi farklılığı akıllarda tutularak.
CHP'nin üç sac ayağı şu an için birbirinden kopuk bir görüntü verse de en kısa sürede kaynaşma beklentisinin hakim olduğunu hatırlatmak gerek.

Dipnot: Yıllardır AK Parti'deki üçlü sacayağından söz edilirdi. Gitmesi gerektiğinin ateşli savunucuları kırılmasından ne kadar mutlu oldu kim bilir! Erken sevinmenin sonucu, sonradan çok üzülmek galiba :) Siyasi saç ayaklarını ‘kırmak' yerine kontrollü değişim daha mantıklı geliyor…
AK Partililer engin tecrübelerini CHP'lilerle paylaşmayı düşünebilir; ne de olsa MHP iktidar!
Değişmeyen kural; iki kişi kavga ederken, üçüncüsü hep kazanıyor...

YORUM YAP