Sevginar Sali

Bari kendimizi tamir edelim...

Gördük baktık memlekette, hatta Silivri'de bile bir şeyi düzeltmeye gücümüz yetmiyor, dönüp kendimizi tamir edelim bari. Silivri Kadın Girişimciler Derneği adına dün Park Otel Toplantı salonunda, Sağlık ve Çevre Komisyonu, Çisem Çakır'ın konuşmacı olarak katıldığı ''Çiğ Beslenme - Detoks - Sağlıklı Beslenmeyi Etkileyen Faktörler'' konulu bir sunum organize etti. İtiraf ediyorum kaytarmak için aklımdaki tüm bahaneleri denedim ama bir güç illa da git işte dedi ve beni ay başının en cavcaflı saatlerinde sağlık seminerine götürdü.
Çisem Hanım'ın fiziğine bakınca, “Bu hatundan sağlıklı beslenme dersi alınır” dedim kendi kendime ve anlattıklarına dikkat kesildim… Özgeçmiş kısmını atladım ama konuşmasında sunduğu referanslar aktardığı güzel bilgileri gayet iyi anlatıyordu zaten.
Öğrendiğim her şeyi aktaramam ve anladığımı da iddia edemem zaten ama kısa bir özet geçebilirim. Sağlıklı beslenme ve formda kalmak adına benim en sık yaptığım hatalar ya da doğru bildiğim yanlışları paylaşayım en azından. Örneğin çok sağlıklı diye evde zeytinyağ dışında bir şey kullanmıyordum artık kızartmalar konusunda avokado yağı arayışındayım. İlk fırsatta mutfağıma yapılacak ilave bir avokado yağ.
Zerdeçal; her derde deva… Kadınlar için civan perçemi, erkekler için keçi boynuzu en faydalı bitkiler. Bitkiler konusuna son üç-dört yıldır ciddi takmış vaziyetteyim. Strese karşı ada çayı ve melisa kullanırdım; sarı kantaronu önerdi beslenme uzmanımız; kesinlikle deneyeceğim...
Su konusu da çok önemli… Yemekten önce ve yemek esnasında kesinlikle tüketilmemesini tavsiye etti. Yemekten önce bir bardak su içmek ve yemek esnasında en sağlıklı içecek bilgisini unutun!
Meyveleri tek başına öğün olarak yemeklerden en az üç saat sonra veya önce tüketmek gerektiği bilgisi de benim aklıma yattı doğrusu. Birlikte tükettiğimiz yiyeceklerin sindirim sürelerindeki farkın yarattığı sıkıntıyı aktardı.
Meyveleri, sıkarak meyve suyu şeklinde değil yiyerek tüketmek gerektiğini de (şeker oranı açısından) yazın bir kenara.
Sebzeleri, sebze suyu olarak rahat tüketebilirsiniz.
İnek sütü yerine keçi ve manda sütü, yoğurt ve peyniri olarak değerlendirmenin faydalarını da belirteyim (bu konuda Silivrililer olarak şanslıyız). Bu bilgilerin hepsinin açıklaması var ama takdir edersiniz ki özet geçmemde fayda var : ))
Stresin, sağlık açısından en zararlı etken olduğunu belirtmeme gerek yok her halde. Ne kadar iyi ve doğru beslenirseniz beslenin stresi hayatınızdan çıkarmayı başaramadığınızda her şey yalan olur!
Memlekete bakıyorum… Vazgeçiyorum… En iyisi bu ara kendime bakayım…
Tam da içim bir daralmış bir daralmış dün; telefonum çaldı… Çok değer verdiğim biri teşekkür etmek için aradığını söyledi. “Bu düğün, doğum günü, kutlama sayfası çok iyi oldu. Yoğunluktan unutuyoruz, hatırlamamızı sağladığınız için teşekkürler” dedi… Bekliyorum devamında bir şey gelecek diye; yok o kadar... Koca iş adamı, hatta sanayici bunun için aramaya fırsat bulup bir de teşekkür ediyorsa ne mutlu bana. Bazen içime dert oluyor bu sayfayı daha önemli konular için mi değerlendirmeliyim, bu bir kolaycılık mı, işi hafife almak mı diye… Ama kendini orada görenlerin paylaştığı mutluluğu hatırlayınca; varsın gazeteciliğimi sorgulasınlar diyorum : )))
Ben teşekkür ederim… Şaşkınlıktan dün söyleyip, söylemediğimi hatırlamıyorum; aynı anda beş iş yaptığım için çoğu gürültüye gidiyor gibi galiba bununla baş etmenin yolunu bulmalıyım…
Ve dün Silivri'nin kurtuluşuydu… Önceki gün gazeteyi hazırlarken, özel bir şey yapıp yapmamayı aklımdan geçirdim ama ne yalan söyleyeyim genel gündemin etkisinde hiç de içimden gelmedi. İnsanların içindeki heyecanı öldürmek böyle bir şey, yaptığınız işe, yaşadığınız hayata geçiyor tükenmişlik duygusu…
İnşallah yaşayacağımız güzel günlerimiz ve zamanlarımız, hissedeceğimiz iyi duygular önümüzdedir… Umutsuzluğumuz yersiz, haksız ve gereksizdir.
Siz paylaştığım sağlık tavsiyelerini hayatınıza geçirin; okuyucularım benim için önemlidir : )) Sigara kullananlar hele; hemen BIRAKSINLAR!

YORUM YAP