Berrak Yörük

Toksik bir ilişki yaşıyor olabilir misiniz?

Toksik kelime anlamıyla zehirli olan içinde zehir bulunduran yada sağlığa zararlı olarak karşımıza çıkmaktadır.

TOKSİK İNSANLARIN BELİRGİN ÖZELLİKLERİ

İlgi odağı olmak istemeleri,

Sizi sürekli olarak yalancı adletmeleri,

Empatiden yoksun bireyler oluşları,

Ne yaparsanız yapın yeterli olmadığınızı hissettirmeleri,

Sınırlarınıza saygı duymayıp sürekli olarak sınırlarınızı ihlal etmeleri,

Size ait duyguları önemsemeyişleri,

Sizin düşüncelerinizi önemsemeyişleri,

Geçmiş ile ilgili sizi üzecek detayları keşfedip bu detaylarla zaman zaman sizi üzme çabaları.

Bu satırları okumadan önce belki de hiç farkında değildiniz. Ama belki de okurken aklınıza bir veya birden fazla kişi gelmiş olabilir. Bu hayatınızdaki özel kişi de olabilir en yakın dostunuz veya en yakın arkadaşınız da olabilir.

TOKSİK İLİŞKİ NEDİR?

Sağlığınızı, sosyal hayatınızı, iş hayatınızı, aile hayatınızı, günlük rutininizi ve psikolojinizi kötü etkileyen ilişkilere toksik ilişki diyebiliriz.

Aşk hayatınızda veya başka bir ikili ilişkinizde sürekli mutsuz hissediyor ve bu durumdan kurtulamıyorsanız toksik bir ilişki içinde olabilirsiniz.

Bunun farkında olmayışınız çok norma. Çünkü ilişki devam ederken farkındalığınız minimum düzeyde olabilir. İlişkiye duygularınıza fokuslanırken dikkat etmeniz gereken asıl noktalar gözden kuvvetli muhtemelle kaçar.

Sadece mutsuz hissetmeniz gerekmez toksik ilişki içinde. Mutsuzluğun yanı sıra yetersizlik hissi sürekli ve baş edemediğiniz bir hale geldiyse buda toksik bir ilişki içinde olduğunuza dair bir belirti olabilir.

TOKSİK İNSANLARLA BAŞ ETME BECERİSİ

Toksik bir ilişki içinde olduğunuzu düşünüyorsanız, sınırlarınızı daha belirgin hale getirip sınır ihlali yapmasına müsaade etmeyin.

Affetme sıklığınıza bir göz atın ve bu durumu düşünerek sonraki affetme durumunuz kapıya dayandığında tutumunuz farklı olsun

Motivasyonunuzu etkileyen her olumsuz cümlesinin sizi demotive edip bunun bir silah olduğunu aklınızdan çıkarmayarak böyle anlarda görmezden gelerek baş etmeyi denemelisiniz.

Sinirlendiğiniz ne kadar detay varsa artık sinirlendiğinizi ona belli etmeden devam etmeye çalışın ve hatta gülümseyerek tepki vermeye çalışın. En başta belki gülümsemek zor olacak ama zaman içinde çok daha başarılı olacaksanız.

Konu ne olursa olsun duygularınız asla bastırmayın. Sessiz kalmak yerine o an ne hissediyorsanız ifade edin net bir şekilde.

Unutmamalısınız ki, toksik ilişkiden kurtulmak için öncelikle bu ilişkinin toksik olduğunu kabul etmeniz gerekmektedir. Kendinizi her zaman önemseyin ve toksik bir ilişkiyle baş edemediğinizi düşünüyorsanız bu konuda uzman kişilerden yardım alabilirsiniz.

YORUM YAP