Berrak Yörük

Ebeveynler çocuğa uygulanan psikolojik testlerin önemini biliyor musunuz?

Uygulanan çocuk testleri eğitimcilere ebeveynlere ve çocukla çalışan uzmanlar için hem yön verici hem de ışık tutan çok değerli bilgilerdir.

Aynı zamanda uygulanan testler psikoloji, bilişsel, fiziksek, duygusal ve motor dil gelişimi hakkında da bilgiler vermektedir.

Her çocuğun gelişimi birbirinden farklıdır kimi çocuk ek desteğe ihtiyaç duyabilir. Böyle durumlarda da uygulanan testler çocuğa uygulanacak destek ihtiyacı hakkında yön gösterici olmaktadır.

ÇOCUKLARLA PSİKOLOJİK TESTLER NASIL YAPILIR?

Alanında uzman her kişi her çocuğun kendine özgü ihtiyaç ve duyguları olduğunu kabul eder.

Çocuk psikoloğu gerekli gördüğü durumda çocuğa çeşitli testler uygulayabilir. Değerlendirme için kullanılan testler çocuğun iç dünyasını, başkalarıyla olan ilişkilerini, düşünme şeklini,  duygularının anlaşılmasını amaçlar.  

ÇOCUKLARA UYGULANAN PSİKOLOJİK TESTLER

 Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WISC-IV)

Wechsler testi, 6-16 yaş aralıklarını kapsayan çocuklara bireysel olarak uygulanan bir testtir. Bu test ile çocuğun bilişsel yetenekleri ölçülür ve hangi bilişsel yeteneklere yatkınlığı olduğunu gösterir.

Stanford-Binet Zeka Testi

Bu test 2 yaşından itibaren uygulanabilir. Çocuğun zihinsel yeteneği ölçer.

Denver Gelişimsel Tarama Testi

Bu test 0-6 yaş grubuna uygulanabilir. Çocuğun gelişimsel değerlendirilmesinde kullanılan bir testtir.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi

Okul olgunluğu testi anaokulundan ilkokula geçecek çocuklara uygulanmaktadır. Çocuğun birinci sınıfa hazır bulunuşluğu hakkında fikir vermektedir.

Ankara Gelişim Tarama Envanteri

AGTE 0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanır. Bu test çocuğun zihinsel gelişiminin yaşına göre düzeyi hakkında fikir vermektedir.

Peabody Resim Kelime Testi

Peabody testi 2,5- 18 yaş arasındaki çocuğun dil gelişimini ölçmek amacıyla kullanılır.

Sevgili ebeveynler çocuklara uygulanan testlerden bazılarını özet bir şekilde sizlerle paylaştım. Bu testlerin dışında uygulanan başka testlerde vardır.

 

Uzm. Klinik Psikolog& Aile ve Oyun Terapisti

YORUM YAP