Hüseyin Kuru

Toki ne yapmak istiyor?

Geçtiğimiz ay içinde Silivri'de Toki kurumunun bölge genelinde büyük bir kamulaştırma haberi ile çalkalandı.
Buna göre Silivri'de Kiptaş 1 konutlarından itibaren TEM istikametine doğru, bağlantı yolunun sağ ve sol tarafında ki takriben 4500 dönüm bir alanın Toki tarafından rezerv alanı olarak tapuya şerh edildiği yönünde haberler çıktı.
Tabiatıyla bu kadar geniş ve büyük bir alanın tapuya şerh edilmesi kamuoyunda haliyle hemen Kanalİstanbul projesinin bölgeden geçme ihtimalini gündeme getirdi.
Bu durum inşaat sektörü, emlakçılar ve özellikle arsa sahipleri açısından da tam bir belirsizlik demekti.. Ki spekülatif bir sürü haberinde çıkmasına da sebebiyet verdi.
Malum geçtiğimiz yıl içinde Kanalİstanbul'un güzergâhının Küçükçekmece olacağı açıklanmıştı.
Bu yıl içinde ise güzergâhın ‘kuşların doğal göç yolları' üzerinde bulunduğu ortaya çıktı ve Küçükçekmece güzergâhının iptal edildiği açıklandı.
Bu konunun bu duruma geleceğini, yakınlarım bilir, tahmin ediyorduk.
Çünkü bu kadar büyük ve neredeyse 50 km'lik alan üzerinde inşa edilecek bir projenin uluslararası anlaşmalarla da bir çerçevesinin çizileceğini ve doğal hayatın koruma altına alınacağını tahmin ettik.
Bu anlaşmanın adı da ‘Ramsar anlaşması' dır.
Neyse konumuza dönelim rezerv alanı haberini Toki'den teyit etmek istedik ve haber doğruydu.
Ancak rezerv alanlarının zannedildiği gibi Kanalİstanbul projesi ile alakalı bir konu olmadığı, konunun tamamen başka bir niyet ve amaca yönelik olduğu ortaya çıktı!
Bizlere verilen bilgiye göre Toki, 1990'lı yıllarda Bulgaristan'dan göç eden vatandaşlar için sosyal konut yapmak istiyormuş.
Konu bundan ibaret, bilginize...

***
Diğer bir konu da E-5 ile TEM bağlantı yolunun sol tarafında bulunan bölge de Kiptaş 3 konutlarının inşa edilecek olması!
Kiptaş 3'ün inşa edileceği alan hem Toki'nin rezerv alanı içinde hem de yeni otogar, hafif raylı sistem ve yeni çevre yolunun da bulunduğu bir bölgedir.
Aslında bu alan yeni Silivri'nin de kurulacağı yeni konutlar bölgesi olacağına kesin gözle de bakabiliriz.
Çünkü konut alanı olarak ilan edilen bu bölgenin ulaşım kolaylığı, sağlam zemin olması, şehre yakınlığı ve projeler alanı olarak geleceğe matuf bir çok yatırımı barındırması birkaç parametre olarak doğru alan olduğunu da gösteriyor.
İyi haftalar...

YORUM YAP