Hüseyin Kuru

Sektörel notlar...*

İnşaat sektörü firmalarımızın geçen hafta Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Expo Gayrimenkul fuarında görücüye çıkarttığı projeler yatırımcıların ilgi odağındaydı.
Aylardır süren referandum sonrası beklentisi ile piyasalar normalleşme moduna girdi, bilhassa inşaat sektöründe 2017 yılı için özellikle yabancı yatırımcıların ülkemizde ciddi yatırımlar yapacağı yönünde de bir beklenti vardı ve geçen yıla nazaran ciddi bir artış göstereceği düşünülüyor.
Yabancı yatırımcılar için aslında çok güzel fırsatlar da var. KDV, özellikle ticari gayrimenkullerde muaf tutuldu ve sıfırlandı.
Yine yüzde 18'e tabi olan konutlarda da KDV alınmayacak, aynı zamanda tapu harçlarında da küçük bir indirime gidildi, bütün bunları yani teşvikleri, alt alta topladığımızda ciddi bir katma değer avantajı sunuluyor.
Şu anda kurların yükselmiş olması, yani döviz bozdurup Türkiye'ye gelen yatırımcı için de fırsatlar var bu nedenlerle 2017'de yabancı yatırımcının geçen yıla göre önemli artış göstereceğini, yeni konsept projelerle ilgi beklediklerini sektörde faaliyet gösteren aktörler dile getiriyor.
***
Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek ve dünyanın en uzun asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelinin atılmasının ardından Arap yatırımcıların bölgeye ilgisi yüksek bir düzeye ulaştı. Özellikle Suudi ve Katarlıların Çanakkale bölgesine ilgisinin son dönemde zirve yaptığı yetkililer tarafından açıklandı.
Gayrimenkul yatırımında Rus ve Azerilerin yerini şimdi Suudi Arabistan ve Katarlı yatırımcıların aldığını söyleyen uzmanlar, “İstanbul'dan sonra Çanakkale'de arazi yatırımı yapıyoruz, oraya çok inanıyorlar” dedi.
“Şu an devlet oraya dünyanın en uzun köprüsünü yapıyor. Bununla birlikte etrafında ülkeyi geliştirmeye yönelik faaliyetler olacak. Aynı zamanda Türkiye'de ikinci bir boğaz daha yok, bunun hepsinin katkısı Çanakkale'ye doğru bir şekilde yansıyacak. Yurt dışı yatırımcıları da bunu görüyor ve yatırımlarını yapıyorlar” şeklinde bir açıklama yaptı.
“….Türkiye her ne kadar gelişse de Türkiye'de öz sermayeyle büyüme oranı çok az. Bankayla ve banka muadili işlerle büyüyorlar. Ama yurt dışından gelen para Türkiye için can simidi oluyor. Şu an görünen tabloda biz yurt dışından para getirmezsek ülke de, biz de doğru şekilde kalkınamayız.
Herkesin gözü İstanbul'da. Ama İstanbul homojen bir şehir değil. Her ilçe hatta her semt yatırım karlılığı açısından farklılık gösteriyor. Merkezde veya toplu ulaşıma yakın bölgelerdeki yeni yapılan evler kısa sürede ikiye katlayabiliyor. Ama bu yatırımlar için büyük paralar, birikimler gerekiyor. Az peşinatla ve uygun taksitle satılan evler ise İstanbul'un ücra köşelerinde yapılıyor. Zaten bunların fiyatları da mevduat faizinin bile altında artıyor. Yani yatırım için pek kârlı değil. Bu bakımdan Çanakkale'de arsa yatırımı yapmak bir seçenek olarak düşünülebilir. Bunun yanı sıra yukarıda da yazıldığı gibi yabancı sermayenin ülkemize girmesi çok mühim. Pek çok sektörü direkt ya da dolaylı yoldan etkiliyor. Fakat ne yazık ki ülkemize daha çok, sıcak para girişi oluyor. En ufak bir dalgalanmada da kendi ülkelerine geri dönüyor.
Yabancı paranın bu yolla girmesi ise bizim için çok daha önemli. Çünkü ekonomimize katkısı sağlam ve uzun vadeli olacaktır.” dedi.
***
Geçen hafta basında çıkan bir habere göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) imar planlarında değişikliğe giderek özel eğitim, özel sağlık, özel sosyal kültürel tesis ve turizm alanlarındaki kaçak bodrum katlarını yasallaştırıyor.
Böylece otellerde kaçak olarak inşa edilen spa, hastanelerde röntgen gibi teknik birimler ile sosyal tesislerde toplantı salonu ve yemekhane bu plan değişikliğinden yararlanacak.
İstanbul'da turizm sektörünün teşviki ve nitelikli özel eğitim, özel sağlık, özel sosyal kültürel tesis ve turizm alanlarının oluşturulması amacıyla 2005 yılında onaylanan mevcut imar planlarında değişik yapıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde önceki gün görülen oturumda planlarda fonksiyon değişikliğine gidildi. Bu düzenleme ise yapı kullanım izni almış binalardaki kaçak bodrum katlar yasallaşacak.
İBB Meclisi'nde önceki gün, turizm tesis alanı olarak planlanmış alanlarda ihtiyaç duyulan ortak kullanım alanlarının artırılmasına yönelik verilen emsal artışları, iktidar ve muhalefeti bir kez daha karşı karşıya getirdi.
Buna göre plan notu değişliğiyle, yapı kullanma izin belgesi almış yapıların 1. ve 2. bodrum katlarının emsal dışı bırakılmasına ilişkin teklifin, planlamada eşitlik ilkesine uymadığı, yoğunluk arttırıcı olduğu, hizmet birimlerinin fonksiyonlar ile bağlantısının kurulamadığı planlama ilke ve prensiplerine aykırı olduğunu savunuldu.
Muhalefetin “İstanbul genelinde ne kadar turizm ve sağlıkla ilgili kaçak bodrum kat varsa, plan notu yazarak yasal hale getiriyoruz. Bu kanun çıkarmaktan daha kolay” itirazı ile bu değişikliğin dava konusu olacağı açıklandı.
Yetkililer tarafından yapılan açıklamada; ''İstanbul'da özel eğitim, özel sağlık ve özel sosyal ve kültürel tesis alanlarında ihtiyaç olan fonksiyon değişikliğiyle, otellerde, spa, havuz, hastanelerde ameliyat, röntgen ve laboratuvar gibi teknik birimler ile, sosyal ve kültürel tesislerde spor salonu, toplantı salonu ve yemekhane gibi, bodrum katlarda bulunması gereken destekleyici birimlerin, tasdikli bütün planlara işlendiğini belirtip, uygulamadan gelen aksaklıkları gidermek istediklerini'' söyledi.
Söz konusu plan notu değişikliğiyle sağlanan emsal artışlarının “Turizm sektörünün teşviki ve nitelikli turizm alanlarının ihtiyacına yönelik” olduğunu söyledi.
İstanbul'un dünya kentleriyle rekabet gücünü arttırmak, için değiştirilen plana göre, 1. ve 2. bodrum katlarda bu fonksiyonlara hizmet edecek şekilde yapılan konferans salonu, tiyatro, müze, personel yemekhanesi, spa, yüzme havuzu, kütüphane, mescit, yemek salonu, balo salonu, ameliyathane, morg, laboratuvar, görüntüleme merkezi gibi birimler yapılabilecek ve emsale dahil olmayacak.
Bu alanlarda doğal zemin kotu üzerine çıkan kısımlarda TAKS değeri aşılamayacak.
Yapılan düzenlemeyle, “Yapı kullanma izin belgesi almış yapıların 1. ve 2. bodrum katlarında uygulanır” notu eklendi.. böylelikle, mevcut binaların kaçak bodrum katları da yasallaşmış oldu. İyi haftalar...

YORUM YAP