SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Sadakatsizlik ve aldatma

Merhaba, bu hafta sizler ile; sadakatsizliğin kaçınılmaz bir sonucu olan aldatmanın ilişki tiplerini ve nedenlerini ele alacağız.

Sadakatsizlik; mevcut birlikteliğin dışında üçüncü kişiler ile yaşanan fiziksel ya da duygusal bir bağ sonucu mevcut birlikteliğin standartlarının ve beklentilerinin çiğnenmesidir.  Aldatma; eşlerin birbirine ait olması gereken özel alanların duygusal veya cinsel olarak başka bir kişi ile paylaşmaları, sadakat ilkesini çiğnemeleridir. Sadakatsizlik, içinde bir yargı ve niyet barındırmaz, kendiliğinden gelişir. Aldatma, yargı ve niyet barındırır, gizleme ve yalan devreye girdiğinde planlı olan aldatma devreye girer.

Sadece cinsel olarak aldatma ya da sadece duygusal olarak aldatma olabileceği gibi, hem cinsel hem de duygusal paylaşımların olduğu bir ilişkiye bağlanarak aldatma da sık karşılaşılan bir durumdur.

Duygusal İlişki Tipi:

-İlişkide yaşanan sorunlar, iletişim bozukluğu ve duygusal tatminsizlik nedeni ile kendini yalnız, mutsuz ve sevgisiz hisseden eş bu eksikliklerin giderilmesi beklentisi içine girer. Bu beklentiyi eşinin karşılamaması durumunda dışarıdan gelecek uyaranlara açık olur. Genelde kadınlar tarafından yaşanır ve bu tür bir ilişkiyi bitirmek cinsel boyutta yaşanan bir ilişkiyi bitirmekten daha zordur.

Cinsel İlişki Tipi:

-Cinsel tatminsizlik ve cinsel sorunlar yüzünden başka biri ya da birden çok partnere ihtiyaç duyma, cinsel hayatı renklendirme ya da cinsel fantezileri gerçekleştirme arzusu, hastalık ya da hamilelik nedeni ile eşle cinsel ilişkide bulunmama, doğumdan sonra eşin cinsel çekiciliğinin önüne geçen anne imgesi nedeni ile cinsel olarak eşten uzaklaşma, erkeğin ileri yaşlarda halen cinsel güçlerinin olduğunu kanıtlama ihtiyacı, bazı kişilerde bir partnerle herhangi bir bağlılık duymadan cinsel ilişkide bulunmak özgürlük duygusu ve gerçek hayattan kopuş olarak algılanarak haz verir ve bu haz duygusu aldatmayı alışkanlık haline getirebilir.

-Her ikisinin birlikte yaşandığı ilişki; bitirilmesi en zor ilişki tipidir.

ALDATMANIN NEDENLERİ:

-Birey, evliliğinde kendini yalnız hissettiğinde,

-Evlilik monotonlaştığında,

-Duygusal yakınlık olmadığında ya da kaybolduğunda,

-İhmal edildiğini düşündüğünde ve intikam almak için,

-Günlük sorunlardan uzaklaşmak,

-Eşi ile duygusal yakınlık kurmaktan kaçınmak,

-Farklı kadınlarla/erkeklerle olma heyecanı,

-Kadının veya erkeğin çekiciliğine kapılıp bir ilişkisi olduğunu unutarak evlilik dışı ilişkiye girebilmektedir.

Bir sadakatsizlik olayından sonra ilişkilerine devam edebilmek için çiftler; acı veren duyguları azaltmak için ellerinden geleni yapması, sadakatsizliğin nasıl oluştuğunu anlaması, birlikte ileri adım atma konusunda ortak karar alabilmesi gerekmektedir.

 

 

 

YORUM YAP