Ferhan Tezcan

Lucescu geri mi dönüyor?

1976 yılıydı, Milliyet'teydim.
Daha sonra Ajax mucizesini yaratacak olan Stefan Kovacs Romen Milli Takımı ile Türkiye'ye gelmişti. 5 saat kalıp İstanbul'dan Tahran'a geçecekler ve İran milli takımı ile özel maç yapacaklardı. Fenerbahçe Başkanı Emin Cankurtaran ev sahipliği yapıyor, bir yandan da Romen Milli Takımı ve Dinamo Bükreş'in yıldız oyuncusu Lucescu'yu transfer etmek istiyordu. Lucescu o yıllarda dünyanın en iyi oyuncuları arasında yer alıyor, dünyanın en büyük kulüplerinin transfer listelerinde baş sırayı tutuyordu. Ama sosyalist blokta transfer yoktu.
Kolay kolay izin verilmiyordu.
Ancak 30 yaşını geçen futbolcuların yabancı ülkelere gitmesine izin veriliyordu. Lucescu'yu, Kovacs bırakmadı ve kibarca reddetti Lucescu. Dinamo Bükreş ile uzun yıllar top koşturduktan sonra Corvinul takımına geçti. Corvınul ile ikinci lige düştü ve sonrada futbolu bıraktı.
Sonra Romenler milli takımı 1982 yılında Lucescu'ya teslim ettiler. Lucescu'nun yaptığı en önemli iş 17 yaşındaki Hagi'yi keşfetmekti. 1984 yılında Avrupa Şampiyonasına katılmış ancak gruptan çıkamamışlardı.1990 yılında Lucescu Dinamo Bükreş'in başına geçti. Romanya'yı Çavuşesku yönetiyordu.
Ancak Sovyet rejimi çökmüştü.
Çavuşesku'nun takımı Steaua Bükreş'di.
Her zaman onlar şampiyon oluyorlar, devlet desteği olamayan polis takımı Dinamo ise ikinciliği alıyordu. Çavuşesku ve karısı sokakta silahla öldürülünce Steaua Bükreş'in de havası bitti. Dinamo Bükreş Lucescu ile altı yıl sonra şampiyon oldu. Doksanlı yıllarda Lucescu'nun yolu İtalya'ya düştü.
Pisa takımın başına geçti.
Pisa güçsüz bir takımdı.
Takım o yıl ikinci lige düştü.
Lucescu oradan Brescıa takımına gitti. Brescıa'da da şansı yaver gitmedi. O da ikinci ligin yolunu tuttu. Lucescu futbolda ki başarısını İtalya'da yakalayamıyordu. Reggına'nın yeni teknik direktörü oldu. Reggına'da da istediğini bulamadı. O da İtalya ikinci ligine gidince Lucescu'ya da Romanya'ya dönmek şart olmuştu.

2000'li yıllara gelinmişti. UEFA kupasının sahibi Galatasaray'dı. Ancak Fatih Terim kendisini çok isteyen Fiorentina'ya gitmişti. Galatasaray, İtalya'da yıllarca umduğunu bulamayan Lucescu'yu takımın başına koymuştu. Monaco'da Süper Kupa finalinde rakip Şampiyonlar ligini kazanan Real Madrid'di. Galatasaray o kupa finalini de kazandı.
Lucescu'nun hayatındaki ilk kupaydı bu.
Lucesculu Galatasaray o sene Şampiyonlar liginde çeyrek finale kadar çıktı. Ancak çeyrek finalde Real Madrid'i İstanbul'da 3-2 yenmesine rağmen İspanya'da 3-0 kaybederek elendi. Ligde ikinci olunca da o da rotayı Beşiktaş'a çevirdi.

Lucesculu Beşiktaş ligde ''traktör ''gibi gidiyor, önüne geleni deviriyordu. Ligin ikinci yarısı başlamıştı. Samsunspor ile İstanbul'da karşı karşıya geldiler. Beşiktaş 1-0 öne geçti. Hakem Cem Papila'ydı. Beşiktaş'tan önce Zago'yu attı. Ardından Ahmet Yıldırım, İbrahim Üzülmez gitti. Sonra Pancu, en son da İlhan Mansız'da yolcu olunca maç tatil edildi. Samsunspor maçı otomatikman 4-0 kazandı. Lucescu'nun tadı kaçtı. Sezon sonunda ülkesine döndü.

Lucescu, Ukrayna'nın Shacktar Donezk takımına gitti. Orada tam 11 yıl kaldı. Shacktar Donezk ile hayatının ikinci kupası olan UEFA kupasını 2009 yılında aldı. Oradan da Zenith St.Petersburg ile anlaştı. Ancak Zenith'de şansı yine yaver gitmeyince yine Romanya'nın yolunu tuttu.

TÜRK MİLLİ TAKIMININ
BAŞINA GEÇİYOR
Lucescu tam Galatasaray'a gelecekken Türk Milli takımının başına geçti. Genç oyunculara önem verdi. Verdi de kaleci ararken Riva'ya 50 kilometre uzaklıkta bulunan Başakşehir kalecisi Mert'i bir türlü görmedi. Bunun gibi başka göremedikleri de vardı. Mesela Burak'ı da göremedi. Gökhan'ı da göremedi. Emre'yi de göremedi. Göremedi de göremedi. Böylece 17 maçta sadece 4 galibiyetle kaldı.
Başarılı değildi.
Her maçta bir bahane ortaya atıyor, onun üstünden ''nemalanıyordu' ‘Türkiye'de Futbol Federasyonu dışında kimse Lucescu'yu desteklemiyordu. Ancak Milli takım Avrupa kupalarında ikinci lige düşünce Federasyon uyandı. Lucescu ile el sıkışıp Milli takımın başına herkesin istediği Şenol Güneş'i getirdi.

LUCESCU BEŞİKTAŞ'A MI?
Lucescu'nun adı son günlerde Beşiktaş ile anılıyor. Başka adaylar da var. Ancak Başkan Fikret Orman seçim sonrası Lucescu ile görüştüklerini ve adaylar arasında olduğunu açıkladı. Fakat sosyal medya ortamı ''işin bittiğini'' günlerdir ilan ediyor. Lucescu da Beşiktaş'ın peşinde. Takımı takip ediyor. Fenerbahçe başkanı Ali Koç'un da gözdelerinden biri Lucescu. Yani yine Türkiye'de kapış kapış gidiyor.
Bakalım Lucescu hangi kapanın elinde kalacak?

YORUM YAP