Berrak Yörük

Korona virüs korkusu çocuklarda giderek artıyor

Ebeveynler bu süreçte neler yapmalılar sorusunu Uzman Klinik Psikolog Berrak Yörük‘e sorduk.

Öncelikle ebeveynler kendi korkularını çocuklarına yansıtmamalıdırlar.

Daha önce deneyimlemediğimiz bir süreçten yaklaşık bir senedir geçmekteyiz. Çocuklardan bu süreç en başta belki de saklanılmaya çalışılsa da artık her çocuk sürecin farkında. Tabi sürecin farkındalığı ebeveynin anlatım üslubundan geçiyor. Çocuğun yaş ve gelişim düzeyi virüs hakkında bilgilendirme üslubuyla paralel olmalıdır.  

Sosyal Medya Araçlarını Kullanan Çocuğunuzu Kontrol Etmelisiniz

Sosyal Medya Araçlarını kullanan çocuğunuzun bilgi düzeyini devamlı olarak kontrol etmelisiniz. Korona virüs hakkında ne okumuş ne öğrenmiş ve buna bağlı olarak içinde bulundurduğu kaygı durumunu yakından takip etmeniz çocuğunuzun ruhsal sağlığını korumanız için önem arz etmektedir.

Çocuğunuz Hijyen Kurallarını Unuttuğunda Ona Sert Tepkiler Vermekten Kaçının

Bu sürece kadar virüsten korunma yöntemlerini paylaştığınız çocuğunuz ellerini yıkamayı unuttuğunda yada dışarıda bir ortamda maskesini çıkardığında ona sert tepkiler vermekten kaçınmalısınız. Çünkü ani yükselmeleriniz çocuktaki kaygıyı tetikleyecektir.

Çocuklarınıza Rol Model Sizlersiniz Yani Ebeveynleri

Çocuklar ebeveynlerinin duygularından etkilenirler. Bu nedenle ebeveynlerin olumlu düşünmesi yada düşünemiyor kaygılı bir düşüncesi var ise bile bu duyguyu çocuğun yanında yansıtmaması gerekmektedir.

Duygularını ve düşüncelerini regüle edemeyen bir ebeveyn iseniz ne yapmalısınız?

Duygularını regüle edemeyen bir ebeveyn iseniz bu konuda mutlaka bir uzmandan destek almalısınız. Vaka sayılarının arttığı günlerden geçerken  online danışmanlık hizmeti almanız daha rahat hissetmenizi sağlayabilir.

Çocuğunuzu gözlemlerken farklı ve kaygı verici bir durum gözlemlediğinizde ne yapmalısınız?

Özellikle daha önce obsesif kompülsif bozukluk (OKB) tanısı almış bir çocuğunuz var ise çocuğunuz bu süreçten daha fazla etkilenebilir. Bu detay gözden kaçırılmamalıdır. Çocuğunuzun davranışları, uyku düzeni ve duyguları olumsuz bir yöne doğru gidiyorsa ve baş edemediğinizi düşünüyorsanız mutlaka alanında uzman bir çocuk psikoloğundan destek almaya başlamalısınız.

Çocuğunuz korona virüs ile ilgili sorular sorduğunda nasıl yanıtlar vermelisiniz?

Çocuğunuzun korona virüsü ile ilgili sorularına mutlaka güvende hissettirerek yanıt vermeye başlamalısınız.  Yaş grubuna göre alınan tedbirler ve önlemlerden söz etmeli ve geniş kapsamlı konuşmaktan kaçınmalısınız.

YORUM YAP