Hüseyin Kuru

Konut alırken dikkat edelim...

Son aylarda özellikle inşaat sektöründe durgun bir dönem yaşandığı malum. Belki Ramazan ayının da bir etkisi var diyelim. ancak hava sıcaklıklarının da artması ile yaz döneminde insanlar tatil moduna da geçiyor.
Ulusal basına da dikkat ediyorum. İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde inşa edilen gayrimenkul proje ilanlarında ciddi bir düşüş var ve genelde ilanlar Güney ve Ege bölgelerinde inşa edilen projeler üzerine medya ile beraber şirketlerde hedef kitleyi takip mi ediyor dersiniz!
***
Silivri bölgesinde inşası devam eden ve ruhsatı alınmış toplamda 8 binin üzerinde konut var ve bunların satış-pazarlamaları da devam ediyor neredeyse 3 binin üzerinde de stok var!
Bu projeler farklı konseptlerde inşa ediliyor arsa ve imar durumlarına göre inşa edilen bu yapılar grubunun tamamı da yapı denetimlere tabidir.
Tabi ki inşa eden firmaların ticari vizyonuna göre inşa edilen bu projeler, mimarisinden yapı kalitesine, konseptinden satış jargonlarına kadar tüm detaylar hedef kitlenin tercihlerine sunuluyor.

***
Özellikle alıcı kitleler için burada dikkat edilmesi gereken konulardan en önemlisi konutun fiyatından önce yapı kalitesi olmalıdır.
Yapı kalitesi; sağlam zeminde, konsepte bağlı yapılar grubu diyelim sosyal tesisler, spor alanları, çocuk parkları, havuzlar, genel jeneratör sistemli, kapalı otoparklı vb. gibi detaylarında olduğu ancak teknik şartnamesinde yazılı ve uygulanan projeleri kast ediyoruz.

***
Devam edelim Türkiye'miz bir depremler ülkesidir.
Bu ülkenin toplam yüzölçümünün %92'si deprem bölgesidir ve yaşayan nüfusun da %95'i deprem riski taşıyan bölgelerde ikamet etmektedir!
Deprem gerçeğini toplum olarak özümsememiz, bilmemiz ve öğrenmemiz gerekiyor.. bu durum sadece bir-iki kurum tarafından bir personel eğitimi veya öğrencilere yaptırılan göstermelik bir tatbikat olmaktan çıkarılmalıdır!
Önce bu işin eğitim ve öğretimi kurumların yasak savma babında değil, hem yaşamsal döngüde, hem de devletin tüm sisteminde, üniversitelerde, aklınıza gelen tüm alanlarda bir toplumsal bilinçle öğretilmelidir.
Tabi bu işler sadece yapı denetim firmalarına yüklemekle olacak işler değil.
Geçtiğimiz senelerde Van'da yaşanan deprem de gördük yapı denetime tabi olan binalarda yerle bir oldu.
Burada seçicilik ve sorumluluk tabi ki hedef kitlelere düşüyor hesaplı ve ucuz ev almak niyetiyle çıkılan bu yolda sürprizlerle karşılaşmakta var!
Ne olursa olsun mutlaka inceleme ve sorgulama yapılmalıdır satın alacağınız yapıları maketten veya plan üzerinden satın alırken mahal listelerini inceleyin ve yapımcı şirketleri de araştırmanız sizin hayrınıza olacaktır.
Sonuçta Silivri bölgesi bir deprem bölgesidir.

***
Bilimsel verilerle ilerlersek; resmi bir kurum olan Kandilli rasathanesinin www.koeri.boun.edu.tr adlı resmi internet sitesinde ki günlük deprem raporuna göre bu ülke de her gün irili ufaklı deprem oluyor..
Mesela 8.7.2017 tarihinde 61 deprem olduğunu ve yılda da 4 bin civarında deprem yaşandığını biliyor musunuz?
Tabi ki inanılır gibi değil ama durum budur.
Yukarıda yazılı olan resmi siteden bu bilgileri teyit etme imkanınız da vardır.

***
Şimdi bakınız, Saral olarak bizlerde projeler inşa ediyoruz.
Neredeyse tüm müşterilere anlatıyoruz; satın alacağınız projeleri veya konutların teknik malzeme listesini ve lejantını incelemeden almayın diye uyarıyoruz.
Müşteri olarak ev satın almadan önce iki konuda ciddi araştırmacı olun.
1-Satın alacağınız bölgenin sağlam zeminli bir bölge olmasını,
2-Ticari olarak güvenilir ve bilinir olan inşaat şirketlerini tercih etmenizi tavsiye ediyorum.

***
Diğer konular sizin keyfiyetinize kalıyor.. evin site içerisinde olması, kapalı otopark, havuz, sosyal tesisler ve spor alanları ile peyzaj açısı, evin büyüklüğü ve ergonomisi de bu seçimlerde başlıca kriterlerdir.
Yatırım amaçlı alınacak bir ev için araştırmaya başladığınızda en kârlı gayrimenkul yatırım aracı doğru lokasyonda ve doğru fiyatta arsa ve arazi alımıdır.
Bunun dışında da kira getirisi yüksek olan; mümkünse uzun dönemli kurumsal kira sözleşmesi bulunan kiracısı olan ve kısa sürede yatırımı amorti edebilecek iş yeri yatırımı en doğru gayrimenkul alımı olacaktır.
Ama konut veya dükkan satın alırken tapu kayıtlarını inceleyin ve mutlaka sözleşme yapın.

***
Yeni bitmiş bir projeden ev almak istiyorsanız eğer, evin değer artışı için projenin tamamen dolmasını beklemenin en doğru karar olduğunu uzmanlar dile getiriyor.
Topraktan yani yeni projelerden ev satın alırken sektörde uzun yıllardır faaliyet gösteren ve güvenilir olan şirketleri tercih edin.
Burada dikkat edilmesi gereken konulardan biride şudur; hem vaat edilen süre de evinizi teslim alırsınız hem de bir macera yaşamazsınız!
Çünkü evinizin teknik şartnamesine göre teslim edileceğini bilmeniz ve zamanında teslim almanız önemlidir kira gelirinizde zamanında işleyecektir.

***
Eğer yatırım amaçlı ev almak istiyorsanız aidatlara dikkat edin!
Bazı şirketler site yönetim planlarına koydukları özel bir madde ile proje tesliminden sonra site yönetimlerinden yani sizin ödediğiniz aidatlara kâr marjını yansıtarak 5-10 hatta 20 yıl bu işten para kazanmaktadırlar!
Ev satın almadan önce mutlaka site yönetim planını inceleyin ve emsal projelerinde aidatlarını iyice araştırın!

***
Bakın işin matematiği ve mantığı şudur, bunu da unutmayın;
Yaşamımızda ilk ev hep aceleci ve acemice olur!
2.satın aldığınız evde seçicisinizdir, sonra satmaya kıyamazsınız!
Ancak 3.ev sizin hayalinizde ki ev olur.. 2.evi de kiraya verirsiniz!
Sonuçta yaşamımız boyunca alınacak ev sayısı bellidir bin bir emekle kazanılan paranızı değerlendirirken dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum.
Bu olumsuzlukları yaşamamak için kurumsal olarak çalışan şirketlerden konut veya işyeri almanız sizi mutlaka doğru yatırıma götürecektir.
İyi haftalar...

YORUM YAP