Hüseyin Kuru

Raporlar..

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son rapora göre; İstanbul'un aldığı ve verdiği göç sayısı nedenleriyle birlikte belirtiliyor.
Buna göre 2018-2022 yıllarını kapsayan son 5 senede 2.182.000 kişi İstanbul'dan göç etti.
2018 yılında bu sayı 596 bin, 2019 yılında sayı 378 bine düşerken, İstanbul'un verdiği göç sayısı yeniden kademeli artışa geçti ve 2022'de 418 bini geride bıraktı.
Enflasyonun son 20 senedeki en yüksek seviyeyi görmesinin ardından geçim sıkıntısı da arttı. Kira fiyatlarının en çok yükseldiği illerin ilk sırasında da İstanbul yer alıyor.
Megakentte ikamet eden yabancı uyruklu kişi sayısı da gittikçe yükseliyor.
Ekim ayının başı itibarı ile 576 bin yabancı ikamet izni ile İstanbul'da yaşıyor.
Diğer yandan İstanbul hala göç almayı sürdürüyor fakat giden sayısı gelenlerden daha çok.
İSTANBUL'DAN NEDEN GÖÇ EDİYORLAR?
Euronews'te yer alan habere göre; son 5 seneye bakıldığında, İstanbul'dan yapılan göçlerin en büyük sebebi “hane/aile fertlerinden birine bağımlı göç” olarak belirtiliyor.
2022 yılında 95 bin kişi bu nedenle İstanbul'dan ayrılırken, bu rakam nedenlerin yüzde 22,8'ine denk oluyor.
Bunun dışında en büyük neden de yüzde 22,1 ile “daha iyi konut ve yaşam koşulları” oldu.
2022 yılında 92 bini aşkın kişi bu nedenle İstanbul'dan göç etti.. 26 bin kişi de konut almış olmaları nedeniyle megakent' ten ayrıldı.
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, son 5 senede 462 bin kişi daha iyi konut ve yaşam koşulları nedeniyle İstanbul'dan göç etti.
İSTANBUL'DA YAŞAYAN YABANCI
UYRUKLU SAYISI NE KADAR?
Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan 12.Ekim.2023 rakamlarına göre, İstanbul'da geçici koruma altında olan Suriyeli sayısı 532 bin.
İstanbul'un nüfusu ise Suriyelilerle beraber 16 milyon 440 bin... Bu da megakent' te yaşayan bin kişiden 32'sinin Suriyeli olduğunu belirtiyor.
Yine Göç İdaresi Başkanlığınca açıklanan rakamlara göre, İstanbul'da 576 bin kişi ikamet izni ile bulunuyor.
Buna geçici koruma altında olan Suriyeliler dahil edilmedi.
Bu durumda İstanbul'da yaşayan her 100 kişiden 6-7 kişinin yabancı olduğu görülüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe'nin açıklamasına göre İSKİ su tüketim verilerine göre İstanbul'da 2,5 milyon seviyesinde yabancı yaşamakta.
MEGAKENTTE KİRALAR RESMEN UÇTU
İstanbul Planlama Ajansı tarafından açıklanan başka verileri paylaşan Buğra Gökçe, Ekim 2023 itibarıyla megakent' te ortalama kira bedeli 13.300-TL'ye yaklaştığının altını çizdi.
Buna göre asgari ücretin kirayı karşılama oranı yüzde 85'e geriledi.
Emekli aylıkları da ortalama kiranın yalnız yüzde 40'ını karşılayabilecek seviyede.
***
Yabancıya konut satışlarında deprem korkusu...!
Satılık ve kiralık ev fiyatlarının fırlamasının sebeplerinden biri olan yabancıya konut satışları, 6.Şubat depremlerinden beri toparlanamadı.
Ocak ayında yüzde 0,6 oranıyla sınırlı olan bu düşüş Şubat ayında yüzde 27'ye fırladı ve eylül ayında ise yüzde 42 oranıyla sert gerilemeyi sürdü.
Yılın 2'nci ayında yaşanan ve 11 kentte büyük yıkıma sebep olan Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, konut piyasasını da derinden etkiledi.
Yabancıların Türkiye'de taşınmaz alımını kolay hale getiren ve parayla vatandaşlık veren hükümet, yabancılara konut satışını hızlandırmış; bu satışlar Covid-19 pandemisinden itibaren de zirve seviyelere ulaşmıştı.
Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, Akkuyu'da çalışan Rus personeller ve savaşın ardından Türkiye'ye göç eden Ukraynalıların da etkisiyle bu satışlar resmen uçmuş; bu durum yurt içinde kiralık ve satılık ev fiyatlarını da artırıcı bir etki yapmıştı. Fakat yabancılara konut satışlarının, 2022 yılı Aralık ayının 6.300 adetlik yüksek bir satış adediyle tamamlanmasından sonra, özellikle 2023'ün 2'nci ayından yani Kahramanmaraş merkezli depremlerin meydana getirdiği büyük yıkımın ardından düşmeye başlaması dikkat çekti.
Yabancıya konut satışlarının en fazla düştüğü il ise İstanbul oldu.
TÜİK'in verilerine göre, eylül ayında Türkiye'den en fazla konutu Ruslar aldı. Bunu İran, Irak ve Almanya vatandaşları takip etti.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDEN SONRA SERT DÜŞTÜ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yabancıya satışlar ocakta yıllık bazda yüzde 0,6 oranında düşerken, bu oran depremin yaşandığı şubatta yüzde 27'ye ve Mart ayında yüzde 38,7'e fırladı.
Bu düşüş 2023'ün ikinci ve üçüncü çeyreğinde de artarak sürdü.
Bu kapsamda, yabancıya konut satışları nisan ayında yıllık bazda yüzde 60,3, mayıs ayında yüzde 46,9 ve haziran ayında yüzde 69,6 ile sert düşüş yaşadı. Temmuz ayında yüzde 28,9 oranında düşen yabancıya konut satışları, ağustos ve eylül ayında ise yıllık bazda yüzde 42 oranında düştü.
2023 yılı başında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,3 iken, yılın dokuzuncu ayına gelindiği zaman bu oran yüzde 2,9'a indi.
***
İyi haftalar..

YORUM YAP