Hüseyin Kuru

Konut piyasası nereye gidiyor?

Basında yer alan bazı haber ve yazıları da konumuza dahil ederek ilerleyelim. Konut satışlarında geçtiğimiz süreçlerde oldukça hareketli dönemler yaşandı. Geçmiş dönem de düşük faiz oranları sebebiyle konut öncelikli yatırım araçlarından biri olmuştur.
Hatta kira çarpan hesapları ile 180-200 ay hesaplanarak rayiç oluşturma ve değerleme mantığı vardı.
Lakin hesaplar şaştı, çünkü artan maliyetlerle beraber artan emlak fiyatlarında ki artış arza sunulan emlakları da etkiledi.
Arz azalınca fiyatlar da arttı. Ancak bu durum değişti ve sanki tersine dönmeye başladı.
Geçen hafta piyasa aktörlerinden biri ile konuşurken "Mevduat faizleri böyle olduğu sürece arzda mal birikmeye başladı" dedi.
Bu durum ister istemez mülklerin fiyatını düşürecektir.
***
Devam edelim, şu anda hem kredi faiz oranlarının yüksek seyretmesi, hem de bankaların konut finansmanı konusunda isteksiz davranması nedeniyle emlak piyasası durgun bir dönem yaşıyor.
Tabi burada iş sadece krediler konusu değil, arsa stoklarının azlığı da bir etken. Hem maliyetler, hem de konjoktür nedeniyle sektörün yeni projelere cesaret edememesi ve yeterli sayıda konut üretilememesi vb. nedenler yüzünden gayrimenkul piyasası başka bir süreç yaşıyor.
Yakın döneme kadar konut fiyatlarındaki artış hız kesmeden devam ederken, ilan sayısında da yükseliş yaşandığı gündeme geldi. Fakat bu sefer sektörde alıcı bulmak daha zor hale geldi.
Konutta yatırım için alım yapan kişiler, şimdi yatırım için satış yapmak istiyor.
Burada en önemli konu mevduat faizlerinin yükselmesi. Dikkat ederseniz arzda mal birikmeye başladı.

KONUTTA ARTIK YILLIK GETİRİYE BAKILIYOR
NTV'de yer alan habere göre; Gayrimenkul Değerleme Şirketi Genel Müdürü Makbule Yönel Kaya, konut sektöründeki son durum ile ilgili konuştu.
Makbule Yönel Kaya, söz konusu açıklamasında "Yatırım amaçlı konut alımlarında yatırımcının ilk dikkat ettiği şey alınan konutun fiyatıyla mevduat faizine konduğunda yıllık getirisi ne kadar aşağıda veya yukarıda bir bakış açısına sahip" ifadelerine yer verdi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından yayımlanan bir rapor da bu durumu doğrular niteliğe sahip.
Ağustos ayında internette yer alan ilanların sayısı yüzde 4,2 yükseldi ve 838.874 bine çıktı. Söz konusu bu rakamın Eylül ayında daha da arttığı öngörülüyor.
İLANLARIN KAPANMA SÜRESİ DE ARTTI
Konut sektöründe ilanların kapanma süresi de Türkiye genelinde 1,9 gün, İstanbul'da 3,2 gün artış yükseldi.
Gayrimenkul Değerleme Şirketi Genel Müdürü Makbule Yönel Kaya, özellikle satış adetlerinde de İstanbul'da yavaşlama gördüklerinin altını çizdi ve "Aylık satış adetleri 17 binden 14 binlere geldi.. dolayısıyla bir yavaşlama var" diye konuştu.
Paylaşılan rakamlara göre, bir satış sitesinde şu an 588 bin adet satılık ve 182 bin adet kiralık ilan bulunuyor. Ayrıca, şu an konut ilanlarının yüzde 78'i satılık, sadece yüzde 22'si kiralıklardan meydana geliyor. Önceki senelerde bu oran neredeyse yarı yarıya olarak belirtiliyor. Ayrıca, konutu satabilme süresinde de artış yaşanıyor.
***
İNŞAAT MALİYETLERİ BİR YILDA YÜZDE 67'YE YAKIN YÜKSELDİ..!
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, inşaat maliyet endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 4,62, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 66,46 yükseliş kaydetti. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, İnşaat Maliyet Endeksi, Ağustos 2023'te bir önceki aya göre yüzde 4,62, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 66,46 yükseliş gösterdi. TÜİK rakamlarına göre, bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 5,82 yükseldi, işçilik endeksindeki artış ise yüzde 1,92 oldu.
Ayrıca, Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 5,82 yükselirken, işçilik endeksi de yüzde 1,92 arttı.

İŞÇİLİK MALİYETİNDE YÜZDE 113 YÜKSELİŞ
Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 4,09, bir önceki senenin aynı ayına göre de yüzde 65,48 yükseliş gösterdi.
Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 5,15 artarken, işçilik endeksindeki yükseliş yüzde 1,83 olarak açıklandı.
Ayrıca, bir önceki senenin aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 50,28 arttı, işçilik endeksi yüzde 113,11 yükseldi.
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 6,30 yükseldi, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 69,61 artış gösterdi.
Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 7,81, işçilik endeksi yüzde 2,26 yükseldi.
Ayrıca bir önceki senenin aynı ayına göre malzeme endeksinde yüzde 57,99, işçilik endeksinde yüzde 113,85 yükseliş gözlendi.

TEMMUZ'DA ARTIŞ YÜZDE 62'Yİ GEÇTİ
TÜİK tarafından açıklanan Temmuz ayı inşaat maliyet endeksi verilerine göre, endeks Temmuz ayında aylık bazda yüzde 15,67, yıllık bazda yüzde 62,25 oranında artış göstermişti.
Söz konusu ayda, bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 14,68, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 62,55 artış kaydetti.
Bir önceki senenin aynı ayına göre malzeme endeksinde yüzde 46,64, işçilik endeksinde de yüzde 111,74 yükseliş yaşandı.
Ayrıca Temmuz'da bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 18,96, bir önceki 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 61,31 artış kaydetti.
***
İyi haftalar...

YORUM YAP