Sevginar Sali

Işıklar’dan proje destanı...


Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar dün Nikâh ve Sergi Salonu’nda ikinci dönem projelerini açıkladı. 2009’da Gıda Bankası, Kariyer İstihdam Ofisi, Engelli Yaşlı Koordinasyon Merkezi ve daha önce Silivri’de hiç işitmediğimiz kavramlardan bahsederken, attığını düşündüğüm zamanlar geldi aklıma. Birkaç haftadır AK Partili rakipleri tarafından "projesi yok” diye eleştirilen Işıklar, dün yeni dönem hedeflerini dinlemeye gelenleri "proje manyağı” yaptı tam manasıyla… Eh be kardeşim bu kadar şeyi ne ara düşündünüz demeyeceğim anlatımını neden 2 saatlik toplantıya sıkıştırdınız diye sorabilirim ama… Işıklar, önümüzdeki beş yıl yapacaklarını anlatırken tabi beş yıl yaptıklarına da değinme ihtiyacı hissediyor. O kadar uğraşsam ben de anlatmaktan bıkmam da dinleyenlerin bir kapasitesi var.
Işıklar’ın söylediklerini gerçekleştirmemekle ilgili bir sorunu yok… 2009 yerel seçim sürecinde sözünü verdiği tüm projeleri tıkır tıkır hem de birleşme süreciyle boğuşurken gerçekleştirdi. Siyasi engellemeler işin tadı tuzu diyelim… Kendisi çok ünlü bir cimri olduğundan seçtiği projeler de pahada hafif yükte/halk kullanımı açısından geniş kapsamlı! Meydanlar, kültür merkezi, mahalle evleri, parklar gibi… Kişi ve zümrelere özel hizmetlere alerjisi var zaten!
Beş yıldır Silivri’yi yönetmekle edinilmesi mümkün olmayan bir tanıma birikimi var Işıklar’ın… En yakın (!) rakibi "ustalık” unvanını yaş itibariyle belki daha çok hak ettiğini düşünüyor ama Işıklar’ın bilgi birikimi ve deneyimini göz ardı edemeyiz. Işıklar, kendini övmeyi pek beceremiyor Sert’ten farklı olarak… "Samimiyet demek Tahir Sert demek!”, "Silivri’nin ustası olacağım!” sözleri çok iddialı olduğu kadar muhatabını eziyor da bir yandan… Beylikdüzü’nde ne yaptı bilmiyorum ama Çanta’da bıraktığı mirasın pek iç acıcı olmadığını söylemek zorundayım. Önümüzdeki günlerde Silivri’de oy kullanacak pek çok kişi gibi ben de Sert’in kişiliği ve karakteri hakkında fazlaca yorum yapmaya yetecek kadar bilgi sahibi değilim. İyi bir insan olmanız ayrıca iyi bir belediyeci olacağınız kriterini beraberinde getirmiyor. Işıklar’ın (herkesin aslında) nasıl bir insan olduğu kişiden kişiye değişir ama belediyeciliği konusunda tartışma götürmeyecek, doneler gelişti özellikle son beş yıllık süreçte gözümüzün önünde; görmezden gelemeyeceğimiz, inkâr edemeyeceğimiz… Bunun dışında pek çok kişinin siyasi tercihlerini göz ardı etmesine sebep olan "Yaptıklarımızdan ziyade yaptırtmadıklarımız çok önemli” söyleminin ne kadar etkili olduğunu Işıklar bilmiyorum ne kadar farkında. AK Parti’nin iktidar birliğine dayandırdığı hizmet ve yatırım vaatleri pek çok seçmenin gözünde bir kent yağması ve talanı tehdidi boyutuyla duruyor… Hele son günlerde vicdanları yaralayan yolsuzluk iddiaları etkisinde konu çok farklı bir şekilde seçmen nezdinde içselleştirmelere yol açıyor.
Işıklar’ın ikinci dönem projelerini tanıttığı toplantıda anlattıklarına dönecek olursak; Silivri nüfusunun %60’nın 39 yaş üstü olduğu bilgisi dikkatimi çekti… Bizi yönetecek insanların yaş ortalamasına yönelik bir takıntım vardı giderek derinleştiğini hissediyorum. Emekliler kulübü gibi bir yönetimin bu genç nüfusun dinamiklerini yeterince algılayıp, ihtiyacına cevap verebileceği konusunda kaygılarım giderek artıyor…
Sarıgül faktörü, İBB beklentileri nazarında Kadir Topbaş ile kıyaslanacak niteliklere epey yaklaşıyor. Değişim ve ülke konjonktürü ekseninde üzerinde pek çok seçmenin ciddiyetle düşüneceği bir durum oluştu. AK Parti Belediye Başkan Adayımız kızıyor ama metronun Silivri’ye 2028’de geleceği bilgisi İBB’nin yatırım programı kaynaklı. Yani bunu dillendiren basın yerine yazan Topbaş’a kızması daha yerinde olur. Ama imkânı yoktur… Neyse…
"Projesi yok” CHP Belediye Başkanımıza söylenecek en son eleştiri olsa gerek… Proje çok da bunları hayata geçirmek için zaman ve imkânlar konusu 30 Mart akşamı sandıktan çıkacak sonuca çok bağlı…
Işıklar, ikinci dönemde ilkinde yaptıklarını geliştirme, Silivri’nin ihtiyaç ve koşullarını çok iyi bilen yönetim anlayışıyla bir dizi çalışma, yağma ile talanı önleyen, doğal zenginlikleri koruyarak geliştiren, tepeden tırnağa insan odaklı yerel yönetim anlayışının resmini koydu önümüze. Beğenen alacak, başka şeyler isteyen tercihini farklı yönde yapacak.
Hayırlı olsun Silivri...


YORUM YAP