Yıldırım İkinci

Hayata dair!

Bugünkü yazım 1 Kasım yani Silivri'mizin düşman işgalinden kurtulduğu gün kaleme almak istedim. Daha önceki yazımda da Silivri'mizin kurtuluş ananevilerinden bahsetmiştim, güzel ilçemizle ilgili hasbel-kader paylaşımda bulunmuştum.

Bu hafta öyle bir hafta ki içinde Hz. Muhammed'in aşkı, Ata'mızın sevgisini, Cumhuriyetimizin sevincini, İzmir'de meydana gelen depremin acılarını, hüznünü, yaşadığımız, acıların da olduğu sevinçlerin ve mutlulukların da bol olduğu bir haftayı geride bıraktık.

 

***

Öncelikle kandil gecelerinin önemi, hele ki İslam âleminin en önemli öncüsü olan Hz. Muhammed Mustafa'nın doğum gecesi Mevlid kandilinin icra edilmesi ve yıl dönümü hem milletim hem de tüm İslâm Alemi için anlam ve duygu doludur, mevlid kelimesi sözlükte doğum zamanı anlamına gelmektedir.

İslâm Aleminin son peygamberi Hz.Muhammed Yüce Rabbim'imiz tarafından âlemlere rahmet olarak gönderdi.

Kandillerimiz öze dönüş, Yüce Yaradan'a yürekten yakarış ve yöneliş, günahlardan arınma, kalp gözümüzü açıp gönül dünyamızı temizleme günleridir.

Bunun içindir ki Allah'ın Resûlünü her zaman anmak onu yad etmek her Müslümanın aşkı olmalıdır.

Hz.Mevlana derki; "Denizde ne varsa, kıyıya o vurur çünkü kalp deniz, dil kıyıdır."

İçinizde İslamiyet, kalbinizde Muhammed aşkı hiç bitmesin diyorum.

***

Bu yılda üzerinden 97 yıl geçen Cumhuriyet'imizin yıldönümünü gururla yaşadık, bunu da Cumhuriyet'imizin kurucusu olan en büyük Türk Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz, ona olan sevdamız ve bağlılığımız nesiller boyu sürecektir.

İsmi Mustafa iken zeki ve çalışkan bir öğrenci olduğu için öğretmeninin Kemal adını koyması daha sonra aziz Türk milletinin onu Atatürk olarak benimsemesi yapmış olduğu devrimler, açmış olduğu ufuklar, dünyanın kabul ettiği bir lider olması ne kadar mukadder, ne kadar cevher insan olduğunun göstergesidir.

Cumhuriyet bayramımız Atam'ın en önem verdiği bayramlardan birisidir.

Geçen gün TV'de programda seyrettim Atatürk meclis salonundan toplu çıkış sırasında o zamanların fotoğrafçısı Ali Rıza bey o kareyi yakalayamadığını beyan edince Paşa tekrar salona girip çıkışı yaparak o karenin ölümsüzleşmesini sağlıyor, yüce gönüllülüğe bakar mısınız? Sonradan öğreniyor ki ismi Ali Rıza bir an duygulanıyor ve babası aklına geliyor ve kendisine "Sarı" lâkabını takıp bu şekil hitap ediyor.

Türk dünyasının cihana en son lanse ettiği bir liderdir Atatürk, Çanakkale'de şarapnel parçasının şehit etmemesi, milletine, askerine komuta etsin diye Allah'ın lütfuna mazhar olmuş bir liderdir. Bizler Atatürk milliyetçileri olarak Onun bizlere açtığı yolda, ufukta, devrim ve inkılaplarında daima yürüyüp ve yürüteceğiz.

***

Ahmed Arif'in bir dizesini okumuştum, "Nerde bir can ölse, oralı olur yüreğim, olmalı zaten, olmazsa insan olmaz yüreğim."

Geçmiş olsun güzel İzmir, geçmiş olsun Seferhisar ve diğer ilçelerimiz biliyorum hepimiz tedirgin ve üzgünüz tek dileğimiz sağ-salim kurtulmaları, acıların en aza inmesi tek temennimiz; yaralılara acil şifalar dilemeyi hepimizin vicdani bir yükümlülüğü olduğunu düşünüyorum.

Fakat bazı sosyal paylaşımlarda öyle söyleyişlere rastladık ki tüm bunları esefle kınıyor ve lanetliyorum, çok yazık.

İnsanlar bu kadar acımasız, duyarsız vicdan yoksunu olmamalıdır. Biz böyle bir millet değiliz, bizlerin örf ve adetleri var, bu tevessüller yakışmaz yakışmıyor da.

Yine de güzel olan o kadar yaşananlar var ki her şehirden, ilçeden kurtarma ekipleri canla başla imece usulü nefer gibi çalışması bir nebzede olsa yüreklere su serpiyor.

Geldikleri gibi giderler sözünün bittiği noktadır, güzel şehir İzmir her yurttaş gibi Atam'ın bu sözleri unutulmamalıdır. Ne dahili ne de harici bedbahtlara yer vermemeli… Vatan sevdasını Atatürk sevdasını yüreğimizden çıkarmamalıyız.

Bu topraklar kolay kazanılmadı, kolay da harcanmasına asla izin vermemeliyiz.

Daha önce de yazımda dediğim gibi sevgi simyadır.

Ruhu şad olsun ki Neşat Ertaş'ın şu dizeleriyle bu haftaya nokta koyalım; “Gel sevelim sevileni seveni, sevgisiz suratlar gülmüyor canım. Nice gördüm dizlerini döveni, giden geri gelmiyor canım…"

Küçük mutluluklar isteyin dostlar, o kadar küçük olsun ki, kimse onu sizden istemesin. Sevgi dağarcığınız bol sağlık ve mutluluğunuz gölgeniz olsun diyorum.

Aksaçlı'dan sevgiler Silivri'm.

YORUM YAP