Ferhan Tezcan

Galatasaray'da ''yerli'' operasyonu

1984 yılıydı. Galatasaray'da Prof Ali Uras başkan olmuş, yönetimine de çok değerli isimleri almıştı. Robert Kolejli Alp Yalman, Alman Liseli Faruk Süren, Özhan Canaydın, rahmetli Selçuk Uygur bunlardan birkaçıydı. Galatasaray o güne kadar pekiyi yönetilmemiş ve rakiplerinin gerisinde kalmıştı. Beşiktaş ve Fenerbahçe ortalığı kasıp kavuruyor, Sarı-Kırmızılı kulüp buna yetişemiyordu.

Yeni yönetim kadrosu çok iddialı geldi. Teknik direktör Hırvat İviç zamansız ayrılmış ve kulübü yüzüstü bırakmıştı. Alman milli takımı teknik direktörü Jupp Derwall de Haziran ayında Avrupa Futbol Şampiyonası sonrası Milli takımı bırakmıştı. Alp Yalman ile Faruk Süren Derwall'i Almanya'ya gidip Türkiye'ye getirdiler. Ama futbol takımı Fatih Terim dışında çok zayıftı. Futbolcu transfer etmek gerekiyordu.
Gençlerbirliği'nin sağbeki İsmail, Bursaspor'un sol beki Semih, Kocaelispor'un stoperi Yusuf, Muhammed, kaptan Cüneyt Tanman, Borussıa Dortmundlu Erdal Keser, Fenerbahçeli ''futbol virtüözü'' Arif, Tanju Çolak, Bursalı futbolcu ''Poğaça Mehmet'in oğlu Uğur Tütüneker, Yugoslav futbol dünyasının yıldızları Simoviç ve Prekazi ile muhteşem bir kadro ortaya çıkmıştı. Galatasaray hiçbir sezon bu kadar fazla futbolcu transfer etmemiş ve böylesine bir ''yenileme” yapmamıştı. İşte Derwall'in o takımı Türkiye ligine öyle bir damga vurdu ki, aşamalı yükselme Galatasaray'ı 2000 yılında UEFA kupası finaline kadar götürdü. Ben de Derwall döneminde 4 yıl kadar Alman hocanın basın tercümanlığını yapmıştım.

TRANSFERDE
GALATASARAY DAMGASI
Fatih Terim gibi birisinin Galatasaray'ın başında olması bana göre büyük şans. Terim oyuncuyu okumasının biliyor ve istediği şekle göre yönlendirebiliyor. Galatasaray'ın bugünkü kadrosunda 31 futbolcu var. Bunları şu şekilde sayabiliriz:
Marıano, Taylan, Donk, Falcao, Luyındama, Jımmy Durmaz, Selçuk, Linnes, Muslera, Saracchi, Ömer Bayram, Feghouli, Belhanda, Emre Akbaba, Adem Büyük, Ryan Babel, Atalay, Ahmet Çalık, Şener Bayraklı, Marıo Lemina, Seri, Andone, Marcao, Yunus, Eremcan, Okan Kocuk, Emin Bayram, Işık Kaan, Berk Balaban (Kaleci) Erkan Süer, Sekidika…Gördüğünüz gibi bu kalabalık futbolcular arasında Fatih Terim 'ayıklama'' yapıyor ve doğrusunun ''kim'' olacağına karar veriyor. Ama oluşturulacak bu kadronun Galatasaray'ı geleceğe taşıyacağı da kesin. Çünkü 'korona virüs' arası sırasında kulüpler daha doğru-dürüst düşünme şansına sahip olabiliyor ve yanlışlarını azaltabiliyor.

DORUKHAN GALATASARAY'A
GELİR Mİ?
Galatasaray'ın ilk hedefi Seri ve Lemina. Eğer İngiltere'de Southampton ligde kalırsa Lemina da Galatasaray'dan ayrılabilir. Seri'inin takımı Fulham ise düştü gibi. Seri'nin kalma şansı daha yüksek. Çünkü ligin ikinci yarısında Seri ve Lemina savunmadan çok iyi top çıkartarak müthiş bir performans sergilemişlerdi. Galatasaray öncelikle bu futbolcuları kadrosunda tutmak istiyor. Feghoulı ve Belhanda'ın yıllık maliyetleri çok yüksek. Feghouli 5 milyona yakın, Belhanda ise 4 milyon Euro alıyor. Belhanda yüksek kalitede bir oyuncu değil. Faydası var ama arası seyirci ile bozuk Feghouli ise üç sezondur sadece ligin ikinci yarısında oynuyor. Maliyetleri yüksek. Ama onların yerine gelecek Mert Hakan ve Emre Kılınç çok iyi oyuncular. Biri Boluspor'da, diğeri Menemen'de yetişti. Üstelik yıllık maaşları 1,5 ile 2 milyonu geçmez.
Galatasaray Sivasspor'dan Erdoğan Yeşilyurt'u da almak istiyor. Bu oyuncuların bonservisi yok ve yıllık parasına oynayacaklar. Beşiktaş'ta menajeri Necdet Ergezen ile kulüp başkanı Ahmet Nur Çebi arasında büyük sorun yaratan Dorukhan'ın Galatasaray'a yolu düşer mi bilemiyoruz ama Dorukhan Avrupa yolu da tutabilir. Galatasaray'da bir başka gözde eski Kasımpaşalı Trezeguet. Premier ligde sürekli oynayan Türkiye çıkışlı tek futbolcu. Ama Fatih Terim Rodrıgues yüzünden Trezeguet'yi elinden kaçırmıştı. Bu kez olur mu? Göztepe stoperi Alpaslan'da Galatasaray'ın transfer listesinde. Kasımpaşa ve Boluspor formaları da giyen Alpaslan daha önce sağbek oynadığı dönemde ''ağır'' bir görüntü verirdi. Elazığspor'daki hocası tarafından savunmanın ortasına çekildi ve Alpaslan ''yürüdü -gitti''.

OĞULCAN YENİ YILDIZ OLUR MU?
Galatasaray'ın gözdesi Çaykur Rizespor'un forveti Oğulcan. 24 yaşındaki oyuncu Gaziantepspor formaları da giymişti. Galatasaray alt yapısından yetişen Oğulcan tam takımda kalacaktı ki, Terim takımdan ayrılınca şansına küsmüştü. O da bonservisi elinde olanlardan. Genç Yunus ve Atalay önümüzdeki sezon kadroda yer alacak oyuncular. Galatasaray'ın üstünde durduğu bir başka isim de Göztepeli Serdar Gürler. Serdar gibi ''hızlı ve çabuk'' oyunculara her takımın ihtiyacı vardır. Kısa bir süre İspanya'da Huesca kulübüyle La Liga macerası yaşayan Serdar Gürler Terim'in gözdelerinden. Serdar'da Galatasaray'da bir üç yıl futbol oynamak istiyor. Çünkü bu tarz hızlı oyuncular erken ''pes'' edebiliyor.
Tarsus İdman Yurdu'nda oynayan Ümit milli takımının oyuncusu Aliyavuz Kon sol forvet. Ligde ve milli takımda çok iyi maçlar çıkardı. Stili Necati Ateş'e benziyor. Fatih Terim'in önümüzdeki sezon kadrosunda istediği oyunculardan. Galatasaray'da sağbek Mariano Brezilya takımlarında Atletico Minerio ile anlaştı. Babel için Anderlecht şansı ortadan kalktı. Ama Giagne ile Andone'nin gönderilmesi şart. Evet, Galatasaray'da güncel gelişmeler bunlar. Konular geliştikçe sizleri bunlardan eksik etmeyeceğiz.

YORUM YAP