Ferhan Tezcan

Ersun Yanal ipi göğüsler mi?

2014 yılının sıcak yaz aylarından Ağustos'un başıydı. Fenerbahçe bir önceki sezonu şampiyon bitirmiş, yeni sezona da iddialı girmişti. Ancak Soma Şehitler kupasında Beşiktaş'a 1-0 mağlup olmuşlar, Chelsea'ye de 2-0 yenilmişlerdi. Ligin başlamasına birkaç hafta kalmıştı. Ersun Yanal takıma 2,5 gün izin vermişti. Bu izin ne zamandır Ersun Yanal'a karşı ''kin'' tutan Başkan Aziz Yıldırım'ı çileden çıkarmıştı.
4 Ağustos 2014 Pazartesi günü Aziz Yıldırım futbol takımını, teknik heyeti antrenmana çağırdı. İzinleri iptal etti. Ancak ekledi ''Yanal gelmesin'' 5 Ağustos Salı günü Samandıra'dan konuyla alakalı hiçbir açıklama yapılmadı. 6 Ağustos Çarşamba Aziz Yıldırım ile Ersun Yanal buluştu. Aziz Yıldırım, Yanal'ın kampa kadın arkadaşını getirdiğini. İddia ediyor. Yanal ise reddediyordu. Tartışma çok sert geçmişti. İşin tadı da kaçmıştı. Yıldırım belli ki Ersun Yanal'ı gözden çıkarmıştı. 7 Ağustos Perşembe günü kadın getirdiği konusu medyada çıkmaya başladı. Kulüp yalanlamadı. Ersun Yanal kendi twıtter'inden yalanladı. 8 Ağustos Cuma günü Aziz Yıldırım basın toplantısı yaptı ve haberleri doğruladı. Bu gelişmelerin konuşulmaya başladığı sıralarda Ersun Yanal, bir dostunu telefonla aradı ve kendisine şunları söyledi ''Abi istifa etmeye karar verdim. Doğru mu yapıyorum sence? Ne diyorsun'' Dostunun verdiği yanıt Ersun Yanal için çok önemliydi.''Çok doğru bir karar vermişsin. Hatta geç bile kaldın. Bunlar seni geçen sezonun sonunda göndereceklerdi. Kurtuluşun yok'' 9 Ağustos cumartesi günü saat 15 sularında Ersun Yanal e-mail ile istifasını basın organlarına gönderdi ve Fenerbahçe'den istifa ettiğini bildirdi. Yanal'ın Fenerbahçe macerası şampiyonluğa rağmen bitmişti. Fenerbahçe'de bu istifadan sonra bir daha Ersun Yanal konuşulmadı. Taa ki geçen sezon Teknik direktör Cocu'nun istifası istenene kadar. Sarı-Lacivertli kulübün taraftarları Ersun Yanal'ın haksız şekilde gönderildiğine inanmışlardı.

YILDIZ OYUNCU DEĞİLDİ
Ersun Yanal Buca doğumluydu. Futbol yaşantısında Sarayköy ve Nazillispor gibi kulüpler vardı. Hatta yıllar önce ''yıldız '' olmayan Jose Mourinho ile karşılaştırılmış ve Yanal'da Mourinho'ya benziyor denilmişti. Mourinho'nun da futbolculuk yaşantısı hiç parlak değildi. Ama teknik direktörlük yaşantısı muhteşemdi. Ersun Yanal da ''muhteşem olacak'' diye söz ediliyordu. Fenerbahçe'den haksız yere gönderilmişti belki ama daha sonra Trabzonspor'a girmiş orada başarısız bir sezon geçirmişti. Aldığı toplam 8 mağlubiyet sonrası 2015 yılının ortalarında başkan ve yönetimle anlaşamayıp Bordo-Mavili takımdan ayrılmıştı. Artık ''dikiş” tutturamıyordu. Ondan sonra sessizliğe girdi. Daha önce yaşadığı Millî takım, Manisaspor maceralarında sonra dinlenmeye koyuldu. İşte geçen sezonun başında Fenerbahçe küme düşme potasına girince Fenerbahçe seyircisi her hafta tezahürat yapmaya başlamış, başkan Ali Koç'un ''kapıdan içeri sokmam'' dediği Ersun Yanal ''bacadan” girmişti.

GALATASARAY'I ŞAMPİYONLUKTAN ETTİK
Ersun Yanal çok zor bir pozisyonda kulübe gelmişti. Doğru, elinde oyuncu yoktu. Comolli kulübü futbolcu çöplüğüne çevirmiş, aldığı 11 oyuncudan 7'sinin nerede olduğu belli olmazken, 4'ü yedek kulübesine çakılmıştı. Fenerbahçe ligde 17. sıraya kadar düşmüş, kurtuluşu konusunda neredeyse ''papatya falı' açılır olmuştu. Buna rağmen Ersun Yanal takımın bir süre sonra toparlamaya başlamıştı. Yeni Malatyaspor'un savunma oyuncusu Sadık da devre arasında transfer edilmişti. Ama doğru bir transfer miydi bilinmiyor. Yanal eksik kadroya rağmen takımı doğru kadrolarla çıkarmaya çalışıyor ama korkudan genç yıldızlara hiç yer vermiyordu. Barış Alıcı gibi sezon başı manşetleri süsleyen yıldız kiralanmıştı. Kaleci Berke ortada yoktu. Oğuz Kaan ortada yoktu. Ersun Yanal döneminde de ortadan kaybolan birçok oyuncu vardı. Belki çekiniyordu. Gençlere güvenemiyordu. Galatasaray ile kendi sahaları da oynadıkları maçtan sonra ''müstehzi'' bir ifadeyle söylediği ''Galatasaray'ı bugün şampiyonluktan ettik'' lafı beni çok şaşırtmıştı. Koca Fenerbahçe'nin hocası bu kadar mı öngörüsüzdü. Fenerbahçe bu sezon iyi oyuncular transfer ediyor. Gerçekten iyi oyuncular alıyor. Ersun Yanal şampiyonluktan söz ediyor. En tabii hakkı. Bir büyük kulübün hocası mutlaka şampiyonluk hedefiyle sezona başlar. Biz de bu sezon Fenerbahçe'ye geçen sezonu unutturacak bir yıl diliyoruz.

YORUM YAP