SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Duygusal olgunluk ve duygusal zeka ilişkiler için neden önemlidir?

Merhaba, bu hafta sizlere; romantik veya diğer alanlarda ilişkilerimizi sağlıklı bir şekilde sürdürmemizde etkili olan duygusal olgunluk ve duygusal zeka faktörlerinin ilişkiler üzerindeki öneminden bahsedeceğim.

   Birçok insan bu alanlarda eksiktir, bu da iletişimde bozulmaya ve sonuçta ilişkilerde sorunlar çıkmasına ve hatta kopmasına neden olur. Bu beceri setleri olmadan ilişki politikalarını yönlendirmenin bir yolu yoktur, ancak çoğu insan bunların hem ayrı ayrı hem de birlikte  ne olduklarını bilmiyor.

   Duygusal olarak olgun insanlar sorunları veya davranışları için başkasını suçlamak yerine, sorunu veya davranışı düzeltmeye çalışırlar. Eylemleri için hesap vermeyi kabul ederler. Duygusal olarak olgun insanlar rahatsız edici durumlarda beklemezler. Aksine, gerçeklerle yüzleşirler. Bir anlaşmazlıkta, kişisel saldırılara başvurmazlar; tartışılan konuyu ele alırlar. İtici olmazlar ve dikkatsizce konuşmazlar. Sakin olduklarından ve konuşmadan önce düşündüklerinden emin olurlar. Sınırlara saygı duyarlar. Savunma mekanizması olarak olgunlaşmamış konuyu saptırma taktiklerine güvenmezler. Kısacası, çocuksu değildirler.

   Duygusal zeka, başkalarının duygularının yanı sıra kendi duygularını da tanımlama ve yönetme yeteneğidir. Duygusal olarak zeki insanlar, duygularıyla temas halindedir ve onları ifade edebilirler. Onları inkar etmezler ve başka bir şey olarak maskelemeyi denemezler. Bunları kullanırlar ve gerektiğinde, özellikle ilişkilerde düşünme veya problem çözme söz konusu olduğunda bunları uygularlar.

   Kendinizi başka biriyle anlaşmazlık içinde bulduğunuzda, bir tür duygusal tepki hissetmek, özellikle de olumsuz bir tepki doğaldır. Bu duygusal tepkiye sahip olmanın yanlış bir tarafı yoktur, ancak sonrasında bununla yaptığınız şey dünyadaki tüm farkı yaratır. Her zaman doğru olarak anlamayacaksınız, ancak bu durumlara olgun ve zeki bir şekilde yaklaşmaya başlamak öğrenmenin başladığı yerdir ve diğer her şey oradan büyümektedir. Duygusal olgunluk ve duygusal zeka el ele çalışır. Ne hissettiğinizi tanımak için duygusal zekaya ihtiyacınız var ve belli bir şekilde hissettiğiniz için tepki vermemek için duygusal olgunluğa ihtiyacınız var. İlişkilerde de birlikte çalışırlar. 

   Duygusal olarak zeki ve duygusal olarak olgun insanlar sağlıklı ve kalıcı ilişkiler yaratabilirler. Ayrıca, kendilerini bu niteliklere sahip olmayan insanlarla olan ilişkilerden kolayca ayırabilirler. Duygusal zeka ve duygusal olgunluğa sahip olduğunuzda, buna sahip olmayanlara tahammül etmek zorlaşır.

   Duygusal zekanın ve duygusal olgunluğun sürekli ve bilinçli bir uygulama olduğunu unutmayın. Hepimiz zamanın yüzde yüzünde doğru davranamayız. Nerede yetersiz kaldığımızı görmek için zekayı ve uygun şekilde başa çıkmak için olgunluğu geliştirmek, büyümenin gerçek işaretidir.

YORUM YAP