Hüseyin Kuru

Brexit kararı sonrası piyasalar..!

Geçen haftalardan devam edelim.. brexit kararı sonrası İngiltere'de yaşanacak piyasa hareketleri üzerine resmi bir açıklama Merkez Bankası Başkanı (BoE) Mark Carney'den geldi.. buna göre Avrupa Birliği (AB) referandumunun ardından ekonomik görünüme ilişkin risklerin kristalleşmeye başladığını söyledi.
Carney, “İngiltere Merkez Bankası (BoE) Finansal Politika Komitesi bankalara yeterli miktarda sermaye ve likidite tamponu sağlayarak reel ekonomiyi destekliyor.
Bugün ihalelerimiz yoluyla İngiltere'deki işletmeler ve hane halkı için kullanılabilecek yaklaşık 150 milyar sterlin seviyesine kadar yeni borç verme kapasitesini serbest bıraktık.” ifadelerini kullandı.
İngiliz sterlinin AB referandumun sonrasında sert değer kayıpları yaşamasına da değinen Carney, “Sterlindeki sert düşüşler, talep göz önüne alındığında, İngiltere'deki ihracatçılara destek oluyor.” açıklamasında bulundu.
İngiltere'nin referandum sonucu ile yeni bir belirsizlik sürecine girdiğine dikkati çeken Carney, “İngiltere Merkez Bankası'nın çabaları düzenlemeler devam ederken piyasa ve ekonomide oluşan volatiliteyi hemen ve tamamıyla dengeleyemeyecektir.” ifadesini kullandı.
Daha önce Finansal Politika Komitesi'nin mart ayında yapığı toplantıda AB referandumunu finansal istikrarın önünde önemli risk olarak tanımladığını hatırlatan Carney, “Bu risklerden bazıları kristalleşmeye başladı.” dedi.
İngiltere'de gelecek dönemde ticari konut kredilerinin koşullarında sıkılaştırmanın görülmesinin beklendiğini dile getiren Carney, “Ticari konutlara yönelik dış sermaye akışı 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 50 oranında azaldı.” dedi.
AB referandumun iş dünyasının kararlarını yakından etkilediğine işaret eden Carney, “Özellikle referandum getirdiği belirsizlik sebebiyle yatırımları, inşaat ve konut aktivitesini içeren gibi büyük çaplı ekonomik kararların ertelendiğine dair daha fazla işaret görüyoruz.” şeklinde konuştu.
***
Açıklamalar ardı ardına geliyor.. FED eski başkanı Alan Greenspan Birleşik krallık'ta ki brexit kararı sonrası bir açıklama yaparak ‘Küresel ekonominin başı büyük dertte, Euro bölgesi çökebilir' dedi.
Şimdi ne olacak sorusuna cevap arandığı gibi ihtimallerde gündem de..!
• Sonuçlar resmi olarak açıklandı; Uzun süren oylama sonucunda resmi açıklama yapıldı. İngiltere'nin yüzde 51.9'u ayrılmak isterken, yüzde 48.1'i kalmak adına oy verdi.
• Piyasalar çöktü; Londra FTSE endeksindeki banka hisselerinde büyük düşüş görülürken, Avrupa ve Asya borsaları değer kaybetti. Sterlin ise referandum sonucunun açıklanmasıyla birlikte 31 yılın en düşüğüne geriledi.

• Altın fırladı; Altın, güvenli liman olduğunu düşünen yatırımcılarına kazandırdı. Brexit kararı çıkmasıyla 1358.55 dolara kadar yükselen altın dünkü seviyelere göre altının ons fiyatı yüzde 8.3 değer kazandı.

• Cameron istifa etti; İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış kararı (Brexit) ile sonuçlanan referandum sonrası 'istifa ettiğini' açıkladı. Cameron, referandumun ardından canlı yayınlanan konuşması sırasında, 'İstifa ediyorum' dedi. Cameron, Ekim'de görevi bırakacağını açıkladı. Cameron, "Önümüzdeki 3 ay başbakan olarak görevimi sürdüreceğim" dedi.

• İngiltere Merkez Bankası'nda acil durum planı; İngiltere Merkez Bankası (BOE) yaptığı yazılı açıklamada, gelişmelerin yakından izlendiğini ve istikrarın tesisi için gerekli tüm adımların atılacağını söyledi. BOE açıklamasında İngiltere Maliye Bakanlığı ve diğer küresel merkez bankaları ile Brexit olasılığı ile ilgili yoğun planlama çalışmalar yapıldığını belirtti.

• Domino etkisi; İngiltere'nin Brexit kararının ardından diğer Avrupa ülkelerinin de benzer referanduma gitme olasılıkları yoğun şekilde konuşulmaya başlandı. Avusturya, Hollanda, Fransa ve İtalya'nın AB'den ayrılma hamlesinde bulunması beklenmeye başladı.

• İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılma sinyali verdi; 2014 yılında Birleşik Krallık'tan ayrılma kararı alamayan İskoçya, referandumdan çıkan sonucun ardından tekrar ayrılma adına adım atacağını açıkladı. Başbakan Stungeon, "2014'te bağımsızlığa karşı oy kullananlar şimdi kararlarını yeniden değerlendiriyorlar. İskoçya'nın Avrupa Birliği'ndeki yerini korumak istiyoruz. İkinci bir bağımsızlık referandumu yapılması seçeneği masada" dedi.

• AB tarafından önemli açıklama; AB tarafında yapılan toplantı sonucunda İngiltere'nin Brexit kararını hızlıca uygulamaya koyması yönünde açıklama yapıldı. Açıklamada, "İngiltere ile Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının koşulları ve hükümleri konusunda hızlı bir şekilde görüşmelere başlamaya hazırız" ifadeleri kullanıldı ve İngiliz halkının Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma isteklerinin üzüntüyle karşılandığı ancak saygı duyulduğu ifadesi yer aldı.

YORUM YAP