“Belediyelerin en kârlı yatırımı insana yapılandır”

“Belediyelerin en kârlı yatırımı insana yapılandır”

4.02.2019 13:20:07

CHP Belediye Meclis Üyesi Aday Adayı Erkut Uysal ile yerel yönetime bakışını konuştuk. “En fazla insanların daha çok refaha, huzura kavuşması için çalışmalı bir belediye” diyen genç meclis üyesi aday adayı; “Ne kadar çok insana yatırım yapılırsa bir belediye, yönettiği kent o kadar gelişir” şeklinde konuştu.

31 Mart Yerel Seçimleri çerçevesinde belediye yönetimlerinde sorumluluk almaya hazır oldukları iddiasını ortaya koyan isimlerden biri de Erkut Uysal oldu. Uysal, siyaset ve yerel yönetime dair düşüncelerini Hürhaber aracılığıyla paylaştı.

Sevginar SALİ: Kendinizi tanıtır mısınız?
Erkut UYSAL: 1987 Silivri doğumluyum. İlkokul ve ortaokulu Piri Mehmet Paşa İlköğretim Okulunda, liseyi Özel Balkan Lisesinde tamamladım. Trakya Üniversitesi Uzunköprü Meslek Yüksekokulunda eğitimimi tamamlayarak Anadolu Üniversitesine geçiş yaparak İşletmek Bölümünden mezun oldum. Şu an aile işletmemiz olan muhasebe ofisinde babamla beraber çalışmaktayım. Evli ve bir çocuk babasıyım. Eşim İngilizce öğretmeni.

“CHP'NİN DEMOKRASİYE KATKISI BENİ ETKİLEDİ”
Sevginar SALİ: Siyasetle tanışmanız nasıl oldu?
Erkut UYSAL: Siyasetle tanışmam beş yıl öncesine dayanıyor. Milliyetçi Hareket Partisinde görev aldım. Oradaki görevimi tamamladım ve bir süre ara verdim. Daha sonra Cumhuriyet Halk Partisine geçiş yaptım. Bunda CHP'nin İYİ Parti'ye 15 vekille destek olması etkili oldu. Demokrasinin olduğuna inanan birilerinin hala olduğunu görmek hoşuma gitti. CHP'den Belediye Meclis Üyesi Aday Adaylığına başvuruda bulundum.

“BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORSAK, ÖNCE KENDİMİZDEN BAŞLAMALIYIZ”
Sevginar SALİ: MHP'den CHP'ye geçiş sürecinize dair biraz daha detaylı bilgi verebilir misiniz?
Erkut UYSAL: MHP ile artık görüş ayrılıkları oluştu. Beni yansıtmadığına inanmaya başladım. O yüzden bazı şeylerin değişmesi gerekiyordu. Bir şeyleri değiştirmek istiyorsak, önce kendimizden başlamalıyız. İnsanların fikirleri, yaşam hakkındaki görüşleri de değişebiliyor.

Sevginar SALİ: “Keşke hiç MHP olmasaydı da baştan bu yana CHP'de olsaydım” diyor musunuz?
Erkut UYSAL: Yok; öyle bir düşüncem hiçbir zaman olmadı. Onun da yaşanması gerekiyordu, çünkü Milliyetçi Hareket Partisi'nin geçmiş dönemde gösterdiği siyasi politika benim hoşuma gidiyordu. Parti büyüklerimiz farklı kararlar aldılar. AKP ile süreci devam ettirme yoluna girdiler. AKP'nin geçmişte yaptığı hataları görünce bir şeyin düzeldiğine inanmıyorum.

Sevginar SALİ: Aktif siyaset başka bir şey, Meclis Üyeliği bambaşka bir şey, o farkı hissedebiliyor musunuz?
Erkut UYSAL: Gençler artık Meclis Üyeleri yani yerel yönetimde aktif olarak bir şey yapmalılar. Siyasetin içinde gençlerin heyecanı, emeği, düşünceleri önemsenir ama temsil ve yetki noktası eksik bırakılır. İlkini düzenlemeli ikincisini tamamlamalıyız. Daha önce spor kulüplerinde de görev aldım. Şimdi daha kapsayıcı bir şeyler yapmak istiyorum. Meclis üyeliği de yapmak istediklerim adına bir fırsat. Parti büyüklerimizin takdiri ve halkımızın desteğiyle göreve, sorumluluk almaya hazır olduğumu kamuoyuna deklare ettim.

“BELEDİYELER BİREYLERİN KİŞİSEL GELİŞİMLERİNE ALAN AÇMALI”
Sevginar SALİ: Meclis üyesi olarak hangi alanlarda çalışmak istiyorsunuz?
Erkut UYSAL: Toplumumuzda saygısızlık, hoşgörüsüzlük gibi birçok sıkıntı ortaya çıktı. Kişisel gelişimimizde de öyle. İlk hedeflerimden biri insanları kişisel gelişim yönünde eğitmektir. Bunun siyasetle bağdaşan kısmı neresi? Bu, daha fazla insana dokunabilmekte. Örneğin Evlilik Öncesi Eğitim. Bunu yerel belediyecilikte ve yerel siyasette anlatabilirsek, insanları eğitebilirsek, genele de büyük katkımız olur. Geçmişte Köy Enstitüleri vardı. İnsanların eğiterek daha bilinçli bireyler yetiştirerek topluma kazanmalarını sağlayabiliriz. Buna belediyeden başlayacağız.

Sevginar SALİ: Yerel Yönetimi düşündüğünüzde başka projeleriniz var mı?
Erkut UYSAL: Tabi ki, ekonomik olarak mesela çok büyük desteğe ihtiyacımız var. Tamam, Türkiye'nin geçmiş olduğu bir dar boğaz var. Esnafın sıkıntıları söz konusu. Esnafa destek sağlanıp daha fazla pazarlara girilebilir. Örneğin Çin pazarını her zaman savunmuşumdur, ama Çin'den bir şeyler satın almayı değil burada onlara satış olmalı. Buradaki ürünü Çin'e pazarlamalı. Esnafımıza bu konuda destek olmalıyız. Yol göstermeliyiz. Böylece daha fazla istihdam, daha yüksek ekonomik kazanç elde edebiliriz.
Sevginar SALİ: Neyi pazarlayabiliriz?
Erkut UYSAL: Tarımsal ürünlerimiz var. Bunları sunabiliriz. Belediye bir yanıyla da insanlarına ekonomik fırsatlar sunmanın yollarını araştırmalı. Kurumsal arayışlar ve anlaşmalar bireysel girişimleri cesaretlendirir, üretimleri teşvik eder.

“İTTİFAKLARI DAYATAN SİSTEMİ ÇOK FAYDALI BULMUYORUM”
Sevginar SALİ: Son yerel seçime ittifaklarla giriyoruz. Toplum açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Erkut UYSAL: Başkanlık Sistemi dolayısıyla Türkiye'de artık bir şeylerin değiştiğinin farkına varmak lazım. Türkiye'de artık iki partili sisteme doğru gidiliyor. Faydalı olduğunu düşünmüyorum. Çok seslilik olmalı.

“AK PARTİ ADAY ADAYLARIN HAKKI YENDİ”
Sevginar SALİ: AK Parti'nin Belediye Başkan Adayı çıkarmayıp MHP'nin adayını desteklemesinin Silivri etkileri neler olur?
Erkut UYSAL: Buradaki anlayışa bakmak lazım. Açıkçası bu ittifak bana pek mantıklı gelen bir durum değil. AK Parti'nin içerisinde çalışan kişiler vardı. Bu kişilerin aslında biraz da haklarının yendiğini düşünüyorum. MHP'nin adayı Volkan Yılmaz, çok iyi bir insan. O konuda hiçbir lafım olamaz ama ittifak yerine AK Parti kendi adaylarıyla çıksaydı halkın gönlünü daha fazla kazanabilirdi diye düşünüyorum. Bunu samimiyetle karşılayanların yanı sıra halkın içerisinde çok fazla ve gizli tepki gösterenler de var.

“CHP'NİN ÇIKARACAĞI HERHANGİ BİR ADAYIN SEÇİM KONUSUNDA SIKINTI YAŞAMAYACAĞINA İNANIYORUM”
Sevginar SALİ: Sizce CHP aday adaylığı sürecini sağlıklı yürütebildi mi?
Erkut UYSAL: Süreç aslında sancılı geçti. Uzun süren bekleyiş insanlarda bir tedirginlik yarattı. Bu tedirginliğin sonuçları ne olacak derseniz seçimlere yansır. Halk tarafından pek hoş karşılanmadı. Ama bu yaşanması gerekiyordu. İYİ Parti ile yapılan bir ittifak söz konusu. Bu aşamada tamamlanması gereken görüşmeler sonucunda bu iş biraz daha uzadı. Fakat ben Silivri'de CHP'nin çıkaracağı herhangi bir adayın burada seçim konusunda sıkıntı yaşamayacağına inanıyorum. CHP Silivri'de kazanan olur.

“SEÇMEN SADECE ADAYA DEĞİL EKİBİNE DA BAKIP KARAR VERİYOR”
Sevginar SALİ: Bir Belediye Başkan Adayı sizi neden listesine almalı?
Erkut UYSAL: Her yerde ve her zaman gençlerin artık siyasette olması gerektiğini savunuyoruz. Ama hayata geçirme noktasında noksanlık kalıyor. Gençlere düşünüldüğü ölçüde de fırsat verilmeli.
Kendim adına konuşmak gerekirse; bir kere gençlik adına olmak gerektiğine inanıyorum. O yüzden şahsen bir atılım yaptım. İsteyerek bu işe başladım.
Artık karşımızda bilinçli bir seçmen var. Neyi seçtiğini bilerek tercihte bulunuyor. Sadece adaya değil etrafındaki ekibi de gözden geçirerek oyunu veriyor. Eğer ekibindeki kişilerin bir projesi, gelişimi, okur-yazarlık düzeyi, statüsü belli noktalara gelmemişse seçmen buna karşı çıkıyor. Gelecek olan adayın ekibini çok dikkatli kurmasında yarar olduğunu düşünüyorum. Siyaset sadece siyaset de değil, her alanda ekip işi. Güçlü bir ekip, adayı istediği başarıya çok daha sağlıklı şekilde taşır.

“EN ÖNEMLİ İKİNCİ SORUN KÜLTÜR MERKEZİ EKSİKLİĞİ”
Sevginar SALİ: Silivri'nin şu anda en acil sorunu sizce nedir ve ne şekilde çözümlenmeli?
Erkut UYSAL: Hepimizin bildiği gibi otopark sorunu. Bunların yanı sıra bence en önemli sorunlarımızdan bir tanesi, çok geniş kapsamlı bir Kültür Merkezi'ne ihtiyacımız var. İnsanların sosyalleşmesi, işinden gücünden kalan zamanda verimli vakit geçirebilmesi için daha fazla kültürel faaliyetlere ihtiyacımız var.

“ÖNEMLİ OLAN İNSANLARIN FİKİRLERİ”
Sevginar SALİ: Bir meclis üyesi aday adayı olarak kamuoyuna ne söylemek istersiniz?
Erkut UYSAL: Dünya hızla değişiyor. Dünya artık yapay zeka ile yönetilmeye başlandı. Yurtdışında yapay zeka ile çalışan işyerleri mevcut. Bizim yeniçağa ayak uydurmamız gerekiyor. İnsanlar daha çok okumaya, araştırmaya, kendini geliştirmeye teşvik etmemiz lazım. Bir şeyler için insanların artık elini taşın altına koyması lazım. Benim seçmenlerden istediğim sadece tek bir nokta var; seçeceğiniz kişiyi araştırın, neler yaptıklarına bakın, nelerle uğraştıklarına, akıllarındaki fikirlere bakın, fikirlerine oy verin. Giyim kuşam, kolundaki saat, bindiği araba, memleketi vs. bunların hiçbir önemi yok. İnsanların fikirlerini inceleyin. Atatürk'ün fikirleri benim için her zaman birinci plandadır, sevgisi ikinci plandadır. Çünkü Atatürk bir fikirdir.

“BELEDİYELERİN EN KARLI YATIRIMI İNSANA YAPILANLANDIR”
Sevginar SALİ: Yerel yönetimlerin en önemli önceliği sizce ne olmalı?
Erkut UYSAL: İnsan odaklı çalışması. İnsanların daha çok refaha, huzura kavuşması için çalışmalı bir belediye. Huzurdan yoksun bir şehirde insanların mutlu olduğunu göremezsiniz. Ne kadar çok insana yatırım yapılırsa bir belediye yönettiği kent o kadar gelişir.

PROJE ÖNERİLERİ
Sevginar SALİ: Meclis üyesi seçildiğiniz takdirde hayata geçirmek istediğiniz projeler ne?
Erkut UYSAL: Evlilik öncesi eğitim, okullara yurtdışı eğitimindeki katılım ve ihracata yönelik yerel üretim fırsatları. Yurtdışı eğitimi burs gibi değil, öyle algılanmasın. Yurtdışı eğitim projemde öğrenci belediyenin oluşturduğu sistem dahilinde yurtdışındaki okullarla iletişim halinde olacak. Belediyedeki ilgili birim öğrenciyi yurtdışındaki okullara yönlendirecek.
Evlilik öncesi eğitim de bireyleri ortak yaşamlarına hazırlamaya yönelik bir program.
Silivri'de üzerinde durulması gerektiğine inandığım bir diğer konu da; Çin ve tüm dış pazara hammadde ihracat etmek, ihracata yönelik ürün üretmek. Belediye burada sadece yol gösterici olacak. Yani Şangay'dakiler tatlı severken, Bankgog'takiler tuzlu seviyor. Örnek veriyorum; Güllüoğlu'nun Bankgog'ta tatlıcı açması onun batmasına neden olacaktır.
Belediye yol gösterici, eğitici ve üretim için kurumsal ilişkileri düzenleyici roller üstlenmeli.

“BELEDİYE DAHA DÜZENLEYİCİ OLABİLİR”
Sevginar SALİ: İşiniz dolayısıyla esnaflar ve iş yerleri ile yakın temastasınız? Bu alana yönelik önerileriniz var mı?
Erkut UYSAL: Belediye bu hususta daha düzenleyici bir rol üstlenmeli. Buna ilk etapta kısıtlayıcı gibi bakılabilir ama uzun süre içinde aynı sokakta bir metre arayla açılan aynı iş yerlerinin zaman içinde zarar ederek kapatmasının önüne geçilmeli. Aynı iş konusundaki yerler iç içe oldukları zaman kısa süre içinde birbirlerini yok ediyorlar. Plan dahilinde farklı bölgelere yerleştirilmeler sağlanmalı.

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki 10 Ocak Encümen kararları
Sonraki » Ekip işi

YORUM YAP