Hüseyin Kuru

Basından notlar...

Her ne üretirseniz üretin veya inşa edin, eğer satış ve pazarlamanız zayıfsa veya işi bilmiyorsa başarılı olmanız mümkün değildir.
Yaşadığımız çağda teknoloji, bilişim, sosyal medya ve görsel dünyada veya yer alacağınız mecralarda sunum, tanıtım veya reklam bazlı ilerlemek zorundasınız.
Günümüzde algı yönetimini bilirsek işimizi de doğru yapabiliriz!
Tabi ki sattığınız malın, ürünün veya inşa edilen bir yapının satış ve pazarlama jargonları da olmak zorundadır.
Özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketler açısından.. bu durum çok elzem ve önemlidir.
Eskiler ekmek aslanın ağzında derdi.. şimdi midesinde!
Devam edelim.. başlıklardan ilerleyelim..

***
KONUT FİYATLARININ EN FAZLA DÜŞTÜĞÜ ÜLKE TÜRKİYE OLDU
IMF verilerine göre, dünyada reel konut fiyatlarının yıllık bazda en fazla düştüğü ülke yüzde 14.44'lük oranla Türkiye oldu.
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, dünyada reel konut fiyatlarının yıllık bazda en fazla düştüğü ülke Mayıs.2019 itibarıyla yaklaşık yüzde 14.44'lük oranla Türkiye oldu.
Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; IMF Küresel Konut İzleme raporu sonuçları açıklandı.
Ukrayna yüzde 12.14 düşüş göstererek bu alanda ikinci sırada yer alarak, Slovenya yıllık yüzde 12.93'lük reel fiyat artışıyla ilk sıraya yerleşti.
Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, İsveç, Avustralya, Brezilya, İsrail, Fas, İtalya, İsviçre, Norveç, Vietnam, Güney Afrika, Kazakistan ve Finlandiya reel konut fiyatlarının yıllık bazda düştüğü diğer ülkeler sırasına yerleşti.
Diğer yandan, küresel reel konut fiyat endeksi, 2018'in üçüncü çeyreğinde düştü. Dünyada konut fiyatları 2000-2018 döneminde reel olarak yüzde 60 oranında yükseldi.

***
İNŞAATÇILARIN EN BÜYÜK RAKİBİ MEVDUAT FAİZİ!
İstanbul'daki vatandaşın bir evi varsa yatırım için 1 milyon bandındaki evi tercih etmediğini söyleyen Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, “Vatandaş gidiyor parasını mevduat faizine yatırıyor. İnşaatçıların en büyük rakibi mevduat faizi.. Faizler düştükçe bu tablo değişecek” dedi.
İnşaat sektörünün belki de son 20 senenin en ciddi durgunluğu ile karşı karşıya olduğu artık sır değil.. bu durum rakamlara da net olarak yansımış durumda. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre ülke genelinde ilk altı ayda 505.796 adet konut satıldı.
Geçen senenin aynı döneminde bu rakamın 646.032 olduğu düşünülürse TÜİK verileri bize yaklaşık yüzde 22'lik daralmayı net bir şekilde ortaya koyuyor.
Bu daralmanın en çok hissedildiği yerler ise büyük kentler.. Anadolu'da da durgunluklar var.
Özellikle tatil bölgelerinde başta gurbetçiler olmak üzere ev satışlarında bölgesel artışlar da yok değil.

İSTANBUL-BODRUM FARKI
“İnşaat sektöründeki daralma İstanbul'daki hazır betoncuların bir bölümünü de oldukça sıkıntıya soktu” diye konuşan Çağlar, bu noktada sahip oldukları diğer şapka yani gayrimenkul şirketi yöneticisi olarak tespitlerine devam ediyor:
“Bizim hitap ettiğimiz… lüks segmentte bir zayıflama görülüyor. Ama metrekaresi 8 ila 12 bin TL'lik projelerde ciddi bir sirkülasyon var. Fiyatı 1 ila 1.5 milyon TL olan konutlarda hem birinci el, hem de ikinci el pazarı hareketli. Buralarda hiçbir sıkıntı yok. İstanbul'daki gayrimenkul pazarı açısından bir karşılaştırma yapacak olursam net olarak şunu söyleyebilirim; İstanbul'a göre çok çok iyi durumdayız. İstanbul'da 1 milyon TL bandında ev yine satılmıyor. Çünkü orada bir mevduat faizi hesabı var. İstanbul'daki vatandaşın bir evi varsa yatırım için 1 milyon bandındaki evi tercih etmiyor. Gidiyor parasını mevduat faizine yatırıyor. Bodrum'u tercih eden ise bu hesaba takılmıyor. Burada yaşamayı düşünüyor. O yüzden parasını verip konutunu alıyor. Yatırım için alıyorsa da Bodrum'un değerleneceğini biliyor. Günümüzde inşaatçıların, gayrimenkul geliştiricilerinin en büyük rakibi mevduat faizleri. Faizler düştükçe bu tablo değişecek” dedi.

BODRUM'DA FİYATLAR DÜŞMÜYOR
Son 30 yılda zaman zaman yaşanan ekonomik çalkantılara rağmen Bodrum'da emlak fiyatların hiç aşağı gitmediğini söyleyen Çağlar, “Bodrum'da fiyatlar olduğu yerde sayıyor ama kesinlikle düşmüyor. Bunun tek nedeni var o da arsa... Kompakt bir arazideyiz, bir yarımadadayız. Yavaş yavaş arsa varlığı daralıyor. Euro 3 TL iken de denize sıfır arsanın metrekaresi 1000 Euro'ydu. Şimdi Euro 6.50. Aynı arsanın metrekaresi yine 1000 Euro. Ben o arsanın üzerine kaliteli malzemeler, kaliteli işçilik ve enflasyonist ortamdaki maliyetleri ekliyorum.. bir de kâr etmem lazım. Tüm bunları üst üste koyduğunuzda Bodrum'da fiyatların aşağı gelmesi mümkün değil” dedi.

PAZARLAMAYA İHTİYAÇ VAR
Bodrum'un turizm özelinde yurtdışında öncelikle pazarlanması gereken bir lokasyon olduğunu da söyleyen Dağlarca Çağlar, “Bodrum, Türklerin algısında olduğu kadar yurtdışında bilinmiyor. Biz Bodrumlular açısından çok acı ama; özellikle Arap dünyasında Karadeniz daha çok biliniyor. Avrupalılar, Araplara göre Bodrum'u daha iyi biliyor. Tanıtım anlamında kesinlikle Antalya'nın çok gerisindeyiz. Bodrum'un hem kamu, hem yerel idare hem de özel sektör eliyle daha fazla pazarlanmasına ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

***
Bu yazıda hem bazı tesbitleri sizlere sunmak, hem de yazının devamında da ifade edildiği üzere konsept işlerin bölgeye sağladığı faydalar ve özel sektörün özellikle inşaat ve yapı sektörlerinin bir coğrafya da kaderi nasıl değiştirebildiğini göstermesi açısından önemli buluyorum.
Bizler Silivri'ye, 42 kmlik sahili ile İstanbul'un en uzun kıyı şeridine sahip olması.. konumu, lojistik üstünlükleri, yerel zenginlikleri ve kültürü ile değerlendirmeli ve bakmalıyız.
İşimiz, gücümüz Silivri'yi marka haline getirecek işler olmalıdır... İyi haftalar...

YORUM YAP