Engin Akın

Altyapısı Olmayana Para Yok

Süper Amatör Lig kulüpler için bir hedefti, bir hevesti beş yılda eski 1. Amatör seviyesini aratır hale geldi. Ne kadar vahim bir durum değil mi?

Daha önce denenmiş ve tutmamış olan Deplasmanlı Amatör Ligin akıbeti farklı mı olacak sanki? Maddi manevi tüketimi körüklemekten başka bir özelliği olacak mı acaba?

Sanmıyorum!!!… Oyuncu maliyetleri yükselecek, ulaşım, konaklama, yeme içme, malzeme giderleri artacak, çalışma şartları zorlanacak. Bir sezonun maliyeti birçok yönetici için külfet olacak. Aynen 1. Amatör, 2. Amatör liglerdeki birçok kulüpte olduğu gibi…

Konu dönüp dolaşıp altyapı olayında düğümleniyor. Altyapı derken yetişmiş oyuncu ve tesis malzeme olarak bakmak lazım olaya. Bunlar ihmal edilmişse süper ya da deplasmanlı ne fark eder? Geçici heves yada göz boyamak gibi silinir gider…

Geçen sezon altı kupa alarak dünyanın en iyi takımı olan Barselona'nın ilk on birindeki beş oyuncu alt yapıdandı. Otoritelerin seçtiği dünyanın en iyi on birine bakın yine bu oyuncular vardı…

Trabzon'un üst üste şampiyon olan efsane takımına bakın hemen hemen hepsi altyapısında ve civarda yetişmiş oyunculardı. Dört yıl üst üste şampiyon olan UEFA kupasını alan Galatasaray takımına bakın yarıdan fazlası altyapıdandı. Bu sezon şampiyonluk kovalayan belki de olacak Bursaspor'a bakın altyapıdan ve civar takımlardan gelen oyuncularla neler yapıyorlar.

Bunlar kıyaslamak için uygun değil diyorsanız, Alibey'e bakın altyapıdan gelen oyuncularla süper amatör ligde beklide en başarılı sezonunu yaşıyor… Tesisi olsa ekonomisi düzelmiş çalışma şartları iyileştirilmiş olsa üst düzey amatörlerin demirbaşı olmaz mıydı?  

Kısacası amatör futbol her geçen sezon kan kaybediyor. Kulüpler varlıklarını sürdürmek için kendi kaynaklarını iyi kullanarak tabanlarına dönmek altyapılarını gözden geçirmek zorundalar.

Amatör futbolda bizim olduğumuz yönetim bu takımı çıkarır gazıyla, hedef varsa varım, her yerin en iyilerini alırım, anlayışı tarihe karışıyor…

Deplasmanlı lige çıkamayan, süper amatörde dört takımı varken 1. ve 2. Amatörde lige katılamayan bir sürü takımı olan Silivri'de futbolun nereye gittiği ayrı bir tartışma konusudur.

Olayı şöyle örneklendirmek isterim. Her zaman altyapının öneminden dem vuruyoruz. Önümüzdeki aylarda yapılacak olan Kulüpler Birliğinin olağan kongresinde aday olacak olan isimlerin de bir kriteri olsun isterim. Mesela, olası bir maddi yardım konusunda kulüplerimize şayet altyapısı bu zamana kadar oluşturulamamışsa eğer maddi yardımdan yoksun tutulmasını isterim. Böylelikle gençlerimizin sportif alanda daha çok kazandırılması ve kullanımı sağlanmış olunamaz mı?  

YORUM YAP