İhsan Özkes

Son Yazısı 21.03.2010

Sayın TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu Allahım bize darbe gönder, anayasayı yapacak kadar diyerek darbe duası yaptı ve âmin dedi.
Olmayacak duaya âmin denilmez diye bir söz vardır.

Askeri yetkililer darbenin çağdışı kaldığını, kanunlara, hukuka ve demokrasiye saygılı olduklarını defalarca açıkladılar. Darbeyi yapabilecek makamlarda olanlar darbe yapmayı asla düşünmediklerini, böyle bir ihtimal olmadığını belirtmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Adeta darbe yapılmayacağını ortaya koymak için yemin billah edecekler. Darbe korkusu vererek siyasi menfaat sağlayanların şerlerinden sığınmak için de neredeyse dua edecekler.
Durum bu hale gelmişken 'darbe duası' yapıp 'âmin' demek, doğmayacak çocuğa don biçmektir.
Ayrıca 'darbe duası' yapmanın suç teşkil edeceğini düşünüyorum. Bu duayı başka çevreler yapsa idi 'darbeye çağrı' olarak adlandırılırdı. 'Dua'nın 'çağrı' anlamında olduğu tartışılmaz. Bu darbe çağrısı için bakalım ne yapılacaktır?
Ben emekli bir müftü olarak demokrasiye 'evet' darbeye 'hayır' diyorum. Darbe çığırtkanlığına da, darbe korkusu yaygarasıyla oluşturulan korku imparatorluğuna da karşıyım.
Anayasayı yeniden yapmak için tek çarenin darbe olduğu düşüncesi, demokrasi savunuculuğu ile de bağdaşmaz.
Anayasayı değiştirmek için kendinden başka herkesle kavgalı bir iktidar elbette kuşku yaratır.
Toplumsal desteği sağlayacak, genel uzlaşı ile anayasayı değiştirecek bir 'iktidar değişikliği için dua' etmek varken, 'darbe duası' yapmak ne yasalara ne de dinimize sığar. Zira Hz. Muhammed sorunların çözümünde iki seçenekten daima kolay olanı tercih ederdi. (Bakınız, Buhari, Edeb, 80; Müslim Fedail, 77)
Genel seçimleri bekleyerek halkla barışık olacak ve toplumsal uzlaşıyla anayasayı değiştirecek yeni bir iktidar seçeneği varken 'darbe duası' yapmak hangi mantığa sığar?
Darbe iddialarıyla ilgili yargılamaların yapıldığı bir süreçte iktidarın etkili ve de yetkili hukuk profesörü Sayın Kuzu suçüstü olmuştur ama onun dokunulmalık zırhı vardır.
'Darbe duası' yerine 'iktidar değişikliği duası'nın hem dünyamız hem de ahretimiz için daha uygun olduğunu düşünüyorum:
İşsizliğin - aşsızlığın, yolsuzluğun - haksızlığın sona ermesi,
Ülkemize huzur ve güvenin gelmesi,
Toplumsal gerginliklerin bitmesi,
Dokunulmazlık zırhlarının kalkması,
İnsanca ve Hakça bir yönetimin oluşması,
İnsanımıza yakışır daha çağdaş ve uygar bir anayasanın çıkarılması için
Bu iktidardan kurtulmayı ve sosyal demokrat bir iktidara kavuşmayı nasip eyle Allah'ım! (âmin)

YORUM YAP