Renginar Sali

2015 hakkaniyetli bir yıl olsun

2014 yılında eğitim alanında yaşanan gelişmelere bakıyorum da, sisli puslu bir havanın çöktüğü, akıl almaz uygulamalarla resmen karanlığın kapladığını görüyorum. Siyasetin pençesine düşen eğitimin can çekiştiği, asıl amacının önemsenmediği, bilimin unutulduğu, iktidar uğuruna eğitimin çiğnendiği, eğitimcilerin köreltildiği, baskı altına alındığı, yöneticilerin ayrıştırıldığı, birbirlerine düşman edildiği, bazıları mevki makama ulaşmak ve korumak uğruna siyasetçilerin uşağı olurken, bir başkaların haklarının gasp edildiği, bin bir düzenbazlığın çevrildiği v.s. bu liste böyle uzar gider. Şu an kayırmacılığın, arsızlığın zirvesindeyiz. Çok yakında karma eğitimi de kaldırarak gericiliğin zirvesine tırmanacağız.
Yeri gelmişken şu yönetici değerlendirme sürecinde ilçemizde yaşananlara bir kez daha değinelim. Okul yöneticilerinden kimin görevden alınacağına ve görevlendirileceğine Eğitim Bir-Sen Silivri Temsilciliği ve AK Parti İlçe Başkanlığının karar verdiğini okulları malum sendikanın üyeleri arasında paylaştırdıklarını sağır sultan duydu, oluşturulan listelere ulaşıldı, bizzat temsilcilerinden öğrenildi. Parti ve sendika ilçe başkanları kendilerini boşuna yormasınlar, İlahi Adaletin tokadından da korkmasınlar. Başkaların acısını nasıl hissetmiyorsalar, onun acısını da hissetmemelerini diliyorum. Kayırdınız mı? Kayırdınız. Sonuçları ortada mı? Ortada. Bari inkar etmeyin. Dürüst olun, mert olun. Deyin ki, "Türkiye genelinde bu böyle uygulandı. Biz de bunu yapmak zorundaydık.” Aranızda dürüst olanlar var. Cesurca çıkıp bunu aynen söylediler. Hem de bir değil, iki kişi değil. Artık ne söyleseniz boş, bari kendinize güldürmeyin.
Şu küçücük Silivri’de bir yılda neler gördük ve yaşadık? Başka sektörlerde çok gördüğümüz ve alıştığımız kirliliği maalesef sonunda eğitime de bulaştırdılar. Okullarda yolsuzluklar, usulsüzlükler, kavgalar, tacizler, uyuşturucu ve daha buraya yazmaya dahi utandığım şeyler var… Onlar da bende kalsın, zamanı gelince onları da açıklarız. Geçenlerde bir konuğum vardı, okullara hizmet eden, dönen dolapları anlattığında ağzım açık kaldı. Tahmin ediyordum da bu kadar da değil, ama kimi kime şikayet edeceksiniz? Umarım o çamur deryasını eğitime bulaştıranlar bir gün onda boğulurlar.
Tüm bunlar böyleyken nasıl bir eğitim-öğretim süreci bekliyorsunuz? Hala ümidiniz var mı? Ben asıl çocuklarımıza yanıyorum. Kendi onurunu bir hiç uğuruna çiğneyen bazı eğitimciler, çocuklarımıza ne verebilir? Velilerimiz de sustukça, daha da büyük bataklığa sürükleniyoruz.
Öyle bir hale geldik ki istediğiniz yazarı bile getirip öğrencilerle buluşturamıyorsunuz. Biz edebiyatı bile kirlettik, siyasete alet ettik, çocuklarımızı yazarlardan bile mahrum bırakacak kadar kendimizi kaybettik. Yandaşlık uğuruna asıl görevimizi unutmuş, gözlerimizi hırs ve öfke bürümüş. Ne kadar acı.
Daha durun bunlar başlangıç. 2015 yılı için ümitli olmak isterdim ama maalesef, eğitimde de dayatmaların ve baskıların git gide kendini daha net göstereceği bir yıl olacak gibi görünüyor. Haksızlığa uğrayan eğitimcilerimiz adliye koridorlarında enerjilerini harcarken, siyasi iktidarın gücünü arkalarına alıp okulların başına geçenlerin iş yapma gibi bir derdinin olacağını hiç zannetmiyorum. Keşke yanılsam. Şimdiden görüyorum sendika başkanın okuluna "Yönetici Atama Bürosu” adı verilmiş. Atadığı yandaşları her gün onun okuldalar. Duyuyordum da inanmıyordum taa ki gözlerimle görene kadar… Ama işleri de var şimdi haksızlık yapmayayım! Müdür yardımcılarını belirliyorlar, o da kolay değil!
Hele bazıları var ki okullarını uzaktan yönetiyor diye adları çıkmış, eğitim camiasının ağzında sakız olmuşlar. Onlar için mesai diye bir şey yok, okullardaki işler güçler kimlerin sırtında acaba?
Yaşanan tüm çirkinlikleri geride bırakmak istiyorum. Onlara sebep olanlara ilahi adalet bir gün gereken cevabı zaten verecektir. Veriyor da…
Tüm bu yaşananlara rağmen, ilçemizdeki eğitime destek sunan, okullara ve öğrencilerine yardımlarını esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Başları her sıkıştığında birilerin el uzatması güzel. Olması gereken de bu. Silivri’miz çocuklarına ne mutlu ki varsınız, önemsiyorsunuz ve katkı sunuyorsunuz. Onları yetiştirmek bizim elimizde. Neyi ne kadar sunuyorsak, onlar da o kadarından yararlanabilecek. Temeli ne kadar sağlam atarsak, toplum olarak bizim yararımıza.
 Umarım haksızlıklar sonucunda başlatılan yasal mücadeleler 2015 yılında haklı sonuçlara ulaşır. Hak, adalet ve doğruluk kazanır.
Eğitimin asıl amacına ulaşacağı, haksızlıkların haklılığa, çirkinliklerin güzelliğe, kötülüklerin iyiliğe, ümitsizliğin umuda dönüşeceği bir yıl diliyorum.

YORUM YAP