Sevginar Sali

1 Kasım için son viraj

Seçimin son virajına girmiş bulunmaktayız… Ortalıkta yaprak kımıldamıyor desek yeridir… Kararını verenlerden yükselen ses, 7 Haziran ile 1 Kasım sonuçları arasında, çok fazla, belirleyici bir farklılık ortaya koymuyor. Ama kararsızlar hem her zamankinden daha fazla, hem de ne yapacakları önceki tecrübelere kıyasla daha belirsiz… Belli kıstaslara göre oyunun rengine karar verenler kadar bu konuda tahminden uzak hareket eden bir kesim var…
2009 yerel seçimlerinde %40, 2011 genel seçimlerinde %41.3 ve 2014 yerel seçimlerinde %42.7 oyun ardından AK Parti 7 Haziran’da tarihinde Silivri’de en düşük oyunu aldı; %32… Gerçi bu seçimde Türkiye genelindeki de en düşük oyunu aldı.
Özcan Işıklar’ın HDP’yi yakın tutma yaklaşımı eğer siyasi anlayıştan öteye bir sebeple açıklanırsa bu AK Parti’ni kan kaybetmesi açısından çok iyi sonuç veren bir stratejidir. CHP direkt AK Parti tabanından oy almakta zorluk çekebilir; ideolojik sebeplerden. Ama AK Parti’ye giden HDP oylarını genel seçimde kendi sahasına taşıdığı gibi en yakın rakibine ciddi bir darbe indirmiş olur.
Özcan Işıklar, HDP ile ilgili tutumunu çok güzel bir şekilde açıkladı, yarın gazetemizdeki söyleşisinden bunu takip edebilirsiniz. Siyaseti satranca benzetenlere şimdi çok farklı bir şekilde hak verdim. Sadece kendi hamlelerinizi değil karşıdan atılacak adımları da doğru tahmin etmek şart. Ve her siyasetçi sonuç itibariyle elde ettiği seçim başarısıyla ölçülür.
Rıfat Kutlu ile 1 Kasım seçim sürecini değerlendirdik. AK Parti Silivri’de genel durumun aksine ciddi bir toparlanma gayreti hakim. Genel koşulların belki de son derece olumsuz oluşundan yerelde tam bir güç birliğinden söz edebiliriz. Geneli en fazla bir milletvekili daha az veya fazla etkileyecek bu hareket 2019 açısından sadece AK Parti değil ilçe siyasetine de belirleyici bir renk verecek gibi duruyor.
Üç yıl çok uzun bir süre… Ama kim ki "Ben siyasetin kurallarını koyuyorum” derse yanılır. Oyun da kaideleri de belli buna göre yarışıp, kazanma becerisinde başarılı olanlar siyasetin ödülü; güce kavuşur. AK Parti, 2014’te Silivrililere ‘iki kişi kapışırken üçüncüsü kazanır’ anlayışını servis etti. 2019’da aynı şey yaşanmaz diye bir kural yok. AK Parti Silivri bir yana, 1 Kasım genelde parti için bir var veya yok olma dönemeci. 2019’u bu açıdan düşününce şimdilik nokta koymakta yarar var.
Rıfat Kutlu’nun sükûnetini, rahatlığını verdiği huzuru seviyorum. Ama onun bu durumları sevmemesi lazım. İddialı bir siyasetçi daha cesur, atak ve ses getiren eylemlerin adamı olmalı… Heyecan yarattığı günler meclis kürsüsüyle sınırlı ve ne yazık ki geride kaldı.

Günün sözü
"Başkalarının senin hakkındaki görüşleri senin gerçeğin olmak zorunda değildir.”
*Les Brown

YORUM YAP