Sevginar Sali

Yerel medyaya ayar teşekkürü


Sene 2003’tü yanılmıyorsam İlhan Uygun büyük bir heyecanla yeni kurmuş olduğumuz Hürhaber’i Basın İlan Kurumu’na kaydettirme kararını açıkladı. Silivri’de daha önce hiçbir gazete böyle bir teşebbüste bulunmamıştı. Kayıt kriterlerini öğrendikten sonra bizim başvurmamızın da delilik olduğuna inandım uzun bir süre. Ama o her zamanki gelecek öngörüsüyle ve inadıyla kararından gazetesine ne kadar ağır bir maliyet yüklemiş olursa olsun vazgeçmedi. İyi ki de vazgeçmemiş.
İlkleri başarmak zordur. Silivri’de daha da zor. Gerekçelerini anlatmama gerek yok sanıyorum. Düşe kalka, engelleri aştık ve üçüncü bölgede birçok gazete birinci derece vasıflı olmaya aday statüsünde kalırken (hatta kimileri BİK’ten çekilme kararı aldılar) Hürhaber adaylık sürecini atlattı; tam vasıflı oldu. Böyle yazınca çok basit geliyor ama bir Allah bir de bu süreçte Hürhaber’i sırtlayanlar biliyor neye ve nasıl mal olduğunu.
Basın İlan Kurumu kadar ciddi bir yapı bu yaşıma kadar görmedim. Kuralları çok sıkı ama maalesef bizim yerel basının da buna ihtiyacı var. Hürhaber olarak yıllardır Basın İlan’ın kriterlerini yerine getirmek için uğraş verirken, ne vergi, ne sigorta, ne maaş ödeyen ama ilan fiyatlarını dibe vurduran, ekonomik boyutu dışında nitelik açısından da kalitesini düşüren birçok olumsuzluğa göğüs gerdik.
Şimdi Silivri Belediye Başkanı önümüzdeki dönem ile ilgili medya çalışmaları konusunda bazı kıstaslar açıkladı. Birilerinin bu alanı düzenlemesinin vakti geldi de geçiyordu bile. Işıklar’ın siyasetten sonra medyada ihtiyaç duyulan temizlik konusunda kamusal sorumluluğunu yerine getirme cesaretini tebrik ediyorum. Söyleyenler oldu, kimileri kısmen yaptı ama böylesi bir kararlılığı ortaya koyabilen olmadı...
Silivri Belediyesi tarafından yerel basına getirilen kriterlere gelince; Gazeteler ile ilgili konuşacağım internet kaideleri çok anladığım bir şey değil; ‘350 abone’, ‘Silivri’de temsilcilik şartı’nın itiraz edilecek neyi var anlamıyorum. 200 bin nüfuslu Silivri’de 100 iş yeri veya kişi sizin gazetenizi almıyorsa belediyenin koyduğu kriterlerden daha önemli sorununuz var demek ve itiraz yerine acilen çözüme odaklanın. Yerel medya çok ayağa düştü. Bu konuda belediye üzerine düşeni yaparken, kimse kusura bakmasın, Hürhaber olarak yıllardır kahrını çektiğimiz haksız rekabeti hafifletecek koşullara sonuna kadar destek vereceğiz.
Destek derken, biz Silivri’nin gazetesi olarak bugüne kadar yaptığımızdan farklı bir şey yapmayacağız. Yerel medyanın tek gelir kaynağı da belediye değil zaten. Ama kamunun kaynaklarını doğru kullanmak adına da medya ayağında çok doğru bir karar açıklanan.
Yetersiz olan medya temsilcilerinin tepkileri bir yana bu süreçte belediye kamuoyu desteğini görecektir ve Silivri’ye önemli bir hizmeti daha gerçekleştireceğine inanıyorum attığı son adımla. Özcan Işıklar, babasından kalan mirastan gazete ve internet sitelerine ödeme yapmıyor. Belediye kaynaklarını düşündüğü ve yerel medyanın kalite sorununa çare aradığı aşikâr. Çok da haklı. Silivri kaliteli bir yerel medyayı hak ediyor. Bunu belediyenin kıstaslarıyla tek başına sağlayamayız ama çok etkili olacağına inanıyorum. Herkes kendine ve yaptığı işe çeki düzen verecek, Silivri halkına, hatta buna bugün karşı çıkanlara bile yapmaları gerekeni gerçekleştirdiklerinde geri dönüşümü iyi olacak.
Bazı kurumlar ve siyasetçiler kısmi olarak zaman zaman kimi kıstaslar ve önlemler aldı. Ancak Özcan Işıklar’ın son icraatı bence gerçekten alkışı hak ediyor. 15 yıllık yerel belediyecilik tecrübesi olan bir insandan ortaokul eğitimini tamamlayamamış, iki gün önce hasbelkader bir gazete veya internet sitesinde görevlendirilmiş biri tarafından eleştirildiğinde tahammül göstermesini beklemek! Gülüp geçmek de bir yaklaşım ama ben bu işin eğitimini almış ve 13 yıldır aralıksız yapan biri olarak mesleki anlamda böyle bir eleştiriye, ki çoğu zaman sözünü ettiğimiz kişiler eleştiriyi baya hakaret sanıyor, tahammül edemem. Kimseden de etmesini beklemem.
Herkes haddini, yerini ve kendini bilecek! Sınırları zorlarsanız mutlaka birileri çıkar hatırlatır.
Silivri Belediyesi’nin yerel medyaya getirdiği kıstasları doğru buluyorum. Bunların gerçekleşmesi Silivri’ye ve medya sektörüne önemli artılar ile değer katacaktır.
Medyanın görevlerinden biri kamuyu denetlemektir. Kamunun da bizi denetlemesinde hiçbir mahsur yok. Karşılıklı denetim kamu yararının korunması yönünden de faydalı olacaktır.
Ve Hürhaber kendi değerini kendini yaratma konusunda hep gayret, emek sarf etti. Eksiklikler var mı? Mutlaka… Yapılacak o kadar çok şey var ki… Bizde bir karşılığı olmasa başkaları Hürhaber’e değer katamaz. Değersiz bir yayın organı olsak desteklediğimiz süreç veya kişilere bir faydamız, okuyucumuz olmaz.
Silivri, doğru ve dürüstten yana tercihini her alanda hissettiriyor. Seçmen sandıkta, sabah gazetesi ulaşmadığında telefona sarılan okuyucu bunun kanıtı… İyilik, doğruluk, dürüstlükle yaptığınız her çalışma değerini bulacaktır.

GÜNÜN SÖZÜ
Eğer hala kızıyorsan;
Kendin ile olan kavgan bitmemiş demektir.
Eğer hala kırılıyorsan;
Gönül evinin tuğlaları pekişmemiş demektir.
Eğer hala kınıyorsan;
Düşüncelerin yeterince berraklaşmamış demektir.
Eğer hala karşılıksız sevmiyor ve sevginde ayrım yapıyorsan,
Hala akıl ve mantığını kullanıyor, içindeki sevginin yoğunlaşmasına engel oluyorsun demektir.
Eğer hala 'ben' demekten vazgeçmiyorsan;
Dizginlerin hala nefsinin elinde ve sen bu esarete boyun eğiyorsun demektir.
Eğer hala musibetlere yana yana üzülüyorsan, gerçeği bilmiyorsun demektir.
Ve eğer hala 'şikayet' ediyorsan, hakikati göremiyorsun demektir!
Şems-i Tebrizi

YORUM YAP