Hüseyin Kuru

Yabancı pazarı...

İnşaat sektörü içte daralan talebi artırmak için dışarda yeni pazarlara yelken açmak zorunda. Bu dönemde hükümetin de teşvik, tedbir ve destek anlamında getirdiği yeni düzenlemeler de sektöre açık söylemek gerekirse can suyu oldu.
Son açıklamalarla gayrimenkule önemli bir destek daha geldi. Artık yabancı yatırımcının konut satışında vatandaşlık hakkı kazanabilmesi için tapu yerine satış vaadi sözleşmesi de yeterli olabilecek.
***
Hükümet yabancıya konut satışını artırmak için yeni bir adım attı
Mevcut uygulamada yabancı yatırımcının vatandaşlık alabilmesi için konutun tapusunun olması gerekirken, yeni düzenleme ile, taşınmazın peşin olarak satışının vaat edilmesi de yabancıların vatandaşlık kazanımı için yeterli olacak.

Satış sözleşmesi
7.Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, 250 bin dolar veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarı peşin olarak yatırılan taşınmazın satış vaadi sözleşmesinin 3 yıl süreyle devri ve terkini yapılmayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edilmesi de yabancıya vatandaşlık kazandıracak.
Yabancılar, tamamlanmamış konut projelerinde, 250 bin dolar ya da karşılığı Türk Lirası tutarı peşin ödeyerek aldıkları devir satış sözleşmesini notere ibraz ederek Türk vatandaşı olabilecek.
Daha önce proje aşamasındayken satış yapan markalı konutları kapsamadığı için yabancılar projelere ilgi gösteriyor fakat proje henüz bitmediği için vatandaşlık başvurusu yapamıyordu.. artık satış vaadi sözleşmesi ile bu mümkün hale geldi.
Sektörde faaliyet gösteren şirket temsilcilerine göre yabancı yönelik diğer ülkelerde yılda İspanya 20-30 milyar, Yunanistan 9-10 milyar, ABD 152 milyar dolar, Londra 48 milyar dolarlık satış yapıyor.
Gayrimenkulden başka hangi üründen bu kadar gelir sağlanabilir?
Hatta bu karardan sonra üretmeden de satılacağını, ancak bu kararın tek başına yeterli olmayacağını dile geti-rerek bunun tüm dünyada duyurulmasının gerektiğini ifade ediyorlar.
Hatta Türk Hava Yolları'nın uçaklarındaki ekranlarda, fuarlarda, televizyon reklamlarında bunu anlatmamız gerekiyor denildi.

İnşaat sektörüne yönelik faaliyet gösteren kurumlardan da bu sürece destek açıklamaları geliyor.
***
Nazmi DURBAKAYIM /İNDER Başkanı
Yabancıya satışın yıl sonuna kadar 40 bin seviyesini rahatlıkla aşacağını belirtirken, "Ekonomiye en az 8-9 milyar dolar döviz girişi sağlanır. 2019'da 50 bin adet konut satışı yapılır. Eğer bu rakama çıkarsak, en az 10 milyar dolarlık döviz girişi sağlanır.. normalde yabancıların gayrimenkul alması için tapu şartı vardı. Bu düzenlemeyle noter sözleşmesi yeterli olacak. Böylece yabancıya satış zıplayacak” diye konuştu.
Geçen yıl yabancıya 22.200 konut satıldığını söyleyen Durbakayım, özellikle Pakistan, Kuveyt,İran, Irak ve Suriyelilerin konut almak için sırada beklediğini söyleyerek bu yılın ilk 10 ayında bu rakamın 30.400'e çıktığını belirtti.
Bunun karşılığında 7-8 milyar dolar gelir elde edildiğini dile getiren Durbakayım, “Yabancıya vatandaşlık hakkı verilmesinde gereken 1 milyon dolarlık gayrimenkul alım şartının eylül ayında 250 bin dolara indirilmesinin ardından gelen bu uygulamayla bu yıl yabancıya konut satışı 40 bini aşar. Gelecek yıl 50 bini yakalarız. Böylece yılda 10 milyar dolarlık satış yaparız. Yabancıların yaptığı alışveriş, bu evlere alınan mobilya gibi yan gelirlerle ekonomiye yılda 15 milyar dolar ek gelir sağlanır” şeklinde konuştu.

Feyzullah Yetgin /GYODER Başkanı
“2019'da yabancılara konut satışı artacak. Gelecek yıl için hedef 50 ila 60 bin rakamlarını aşmak. 2019'da daha planlı, arz-talep dengesine göre konut projeleri yapılacak. Gayrimenkul sektörünün dinamik bir yapısı var. Talebin aktif hale gelmesi için de bazı faktörler var. Bunlardan birisi konut kredi faiz oranlarının yüzde 1 in altında olması. Bu, şu sıralar çok mümkün değil ama kademeli olarak önümüzdeki birkaç yıl içerisinde düşmesini bekliyoruz. Diğer yandan ihtiyaçlar doğrultusunda birinci ve ikinci el konutta satışları son 4-5 yıl içerisinde yaşanan tüm sıkıntılara rağmen artış trendinde. 2016 yılı 2015'ten daha iyiydi. Önümüzdeki yıl da büyük ölçüde bu şekilde devam edeceğini söyleyebi-liriz” dedi.

Altan Elmas /KONUTDER
Yönetim Kurulu Başkanı
“Yabancı yatırımcı çekmek ve konut satışlarını artırmak amacıyla bu değişiklikleri yararlı buluyoruz. Sektörün bu yılı, yabancıya satışta 6 milyar dolarla kapatmasını bekliyoruz. 2019'da da yabancı yatırımcılara 70 bin konut satışı ve 10 milyar dolar ciro hedefliyoruz. Bu rakamı önümüzdeki yıllarda 25 milyar dolara çıkarabilecek potansiyele sahibiz. Gayrimenkul artık ihracat yapan bir sektör haline gelmeye başladı. Sıcak paranın etkisini düşünürsek gayrimenkul sektörünün getirdiği yatırımın bu açıdan da faydası daha fazla. İran, Irak, Türki Cumhuriyetler ve Körfez ülkelerinden gelenlerin Türkiye'den vatandaşlık talebi vardı. Bu karar gayrimenkul sektörüne iyi bir aşı olacak” dedi.
***
Bakanlık sektörle görüştü
Kasımda İçişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bakan yardımcıları yurtdışında da iş yapan müteahhitlerle bir araya gelmişti.
Bu görüşmede özellikle yabancıya konut satışını artıracak faaliyetler konusunda görüş alışverişinde bulunulmuştu.

1 milyon dolardan indirildi
Yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli 18 Eylül'de 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekilmişti.
Yabancıya konut satışları Eylül ayında yüzde 151.1 artarak 5 bin 615, Ekim ayında ise yüzde 134.4 artarak 6 bin 276 oldu.
Taahhüt yeterli olacak
Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapan yönetmelik kapsamında, söz konusu tutarda taşınmazın peşin olarak satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç yıl süreyle devri ve terkini yapılamayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edilmesi de vatandaşlık kazanımı için yeterli olacak.

Üç yıl süreyle devredilemeyecek
Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapan yönetmeliğe göre, söz konusu tutarda taşınmazın peşin olarak satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç sene süreyle devri ve terkini yapılamayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edilmesi de vatandaşlık kazanımı için yeterli olacak.

Yabancılar Türk vatandaşı olabiliyor
Hükümet, yabancıların Türk vatandaşlığı almak için karşılamak zorunda olduğu mali ve yatırım kriterlerini düşürdü.
Buna göre, 250 bin dolar tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç sene satılmaması şerhi konulmak şartıyla satın alan yabancılar Türk vatandaşı olabiliyor.
250 bin dolarlık konut almayı 'vaat eden' yabancıya da artık vatandaşlık hakkı verilecek. Bu kararla, yabancıya 10 milyar dolarlık 50 bin konut satılması bekleniyor.
Gayrimenkul sektörüne önemli bir destek daha geldi.

***
İyi haftalar...

YORUM YAP