Sevginar Sali

Türkiye kazansın...

Ne Referandumdu ama… Dünden beri bakıyorum da Evet diyenler de halinden memnun, Hayır diyenler de neticeye o kadar üzülemiyor… Tek ve en önemli sıkıntı seçimler ile ilgili şaibeli durumlar!
Hayır oyu verip, böyle bir Evet'e pek üzülmeyenlerdenim ben de… Daha doğrusu “Her şeyin olması gerektiği gibi olduğuna” inancım var. Tabi ki bir şeye karar verdik, istedik ama nihayetinde Hayırlısını diledik. Sonucun Hayır çıkması belki bizi çok daha sıkıntılı durumlara taşırdı… İstanbul ve Ankara'nın kaybedildiği böyle bir seçim AK Parti içi zafer sayılamaz… Kaldı ki çok ciddi yerlerinden yara aldığı söylentisinin artık bir gerçek olduğunu herkes biliyor.
Referandumda Hayır diyenler ve AK Parti'ye karşı çıkanlar son derece bilinçli bir kesim ve bunların önemli bir bölümünün asıl derdi Türkiye'nin iyi olması… %48,6 Hayır kesinlikte ‘Erdoğan düşmanlığı' değil... Bunu böyle okumak büyük bir hata... Yani AK Parti'nin kötülüğünü değil Türkiye'nin iyiliğini önceledikleri için siyaseten ters ve karşıt gibi görünüyorlar. AK Parti de bunun üzerinden ciddi bir manipülasyon yapıyor kendi tabanını bir arada tutmak için orası apayrı bir mesele…
Pazar günü oyumu kullandıktan sonra “Türkiye kazansın” demiştim ve öyle olduğu konusunda içim rahat… Türkiye'ye dair umudum bir parça tazelendi. Milletin kararı, Evet veya Hayır diyenlerin ötesinde Türkiye'nin ihtiyacı doğrultusunda tecelli etti diye ümit ediyorum.
Seçmenin, seçilenden iyi siyaseti okuduğu iddiasında bulunabilirim… Siyasetçilerin, halkın gücünü taşımakta çektikleri sıkıntı seçmenin seçiciliğinde yok…
CHP'ye iki öneri;
1. % 80,26, %78,06 ve %75,8 Hayır çıkan Bekirli, Büyük Sinekli ve Akören'de merkezde yaşamını sürdürenler için cazip fırsatlar ile yeni yaşam alanları oluştursun : )
2. % 51,73, %47,72 ve %46,83 Evet çıkan Selimpaşa, Hürriyet ve Mimar Sinan Mahalleleri üzerinde daha farkındalık yaratan çalışmalar yapsın, bölge seçmenleri ile bağlarını geliştirsin.
AK Parti'ye öneriler iki maddede bitmeyeceği için akıl vermeye hiç kalkışmayacağım… Neyi fark ettim biliyor musunuz? AK Parti Silivri'de kuruldu kurulalı kendi profiline Silivri'yi yönlendirmeyi henüz başaramadı. Silivri, AK Parti ilçeyi kendi özelliklerine göre şekillendiriyor… Partinin en güçlü zamanlarında durum buydu bundan sonra değişmez.
Bu referandum sonucuna göre size bir şey daha söyleyeyim Kemal Kılıçdaroğlu, “Zirvede bırakıyorum” demezse 2019 seçimlerine kadar CHP'nin başında kalır. Muharrem İnce, CHP'nin İstanbul Belediye Başkan Adayı olursa asıl film AK Parti için o zaman kopar ve CHP için iktidara yürüyüşü Trakya'dan sonra Boğazdan geçer İzmir ile birleşene dek CHP'nin iki yakası bir araya gelir… Topbaş ile birlikte AK Parti'nin İstanbul'da iktidar devri kapanır. Ankara için de AK Parti açısından Melih Gökçek'ten dolayı aynı tehdit söz konusu…
Parlamenter sistemi ortadan kaldırma niyeti AK Parti için bir son da olabilir yeni bir başlangıç da… Ama ihtimalleri referandum sonucu gibi düşünün; fifti fifti…
AK Parti'nin 15 yıllık iktidarı sonunda sergilediği durum bana kartalların yaşam hikayesini anımsattı… Daha önce paylaşmıştım; bir kez daha hatırlayalım mı?

***
Kartal, kuş türleri içinde en uzun yaşayanıdır. 70 yıla kadar yaşayan kartallar vardır. Ancak bu yaşa ulaşmak için, 40 yaşlarındayken çok ciddi ve zor bir kararı vermek zorundadır. Kartalın yaşı 40'a dayandığında pençeleri sertleşir, esnekliğini yitirir ve bu nedenle de beslenmesini sağladığı avlarını kavrayıp tutamaz duruma gelir. Gagası uzunlaşır ve göğsüne doğru kıvrılır. Kanatları yaşlanır ve ağırlaşır. Tüyleri kartlaşır ve kalınlaşır. Artık kartalın uçması iyice zorlaşmıştır. Dolayısıyla kartalın burada iki seçimden birisini yapması gerekir. Ya ölümü seçecektir ya da yeniden doğuşun acılı ve zorlu sürecini göğüsleyecektir. Bu yeniden doğuş süreci 150 gün kadar sürecektir. Bu yönde karar verirse kartal bir dağın tepesine uçar ve orada bir kaya duvarda, artık uçmasına gerek olmayan bir yerde yuvasında kalır. Bu uygun yeri bulduktan sonra kartal gagasını sert bir şekilde kayaya vurmaya başlar. En sonunda kartalın gagası yerinden sökülür ve düşer. Kartal bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler. Gagası çıktıktan sonra bu yeni gaga ile pençelerini yerinden söker çıkarır. Yeni pençeleri çıkınca kartal bu kez eski kartlaşmış tüylerini yolmaya başlar. 5 ay sonra kartal, kendisine 20 yıl veya daha uzun süreli bir yaşam bağışlayan meşhur yeniden doğuş uçuşunu yapmaya hazır duruma gelir.

***
Kendi yaşamımızda sık sık bir yeniden doğuş süreci yaşamak zorunda kalırız. Zafer uçuşunu sürdürmek için, bize acı veren eski alışkanlıklarımızdan, geleneklerimizden ve anılarımızdan kurtulmak zorundayız. Ancak geçmişin gereksiz safhasından kurtulduğumuzda, deneyimlerimizin yeniden doğuşumuzun getireceği olağanüstü sonuçlardan tam olarak yararlanabiliriz.

YORUM YAP