Handan Demirkıran

Sizden gelen sorular

Ruh sağlığında normal ile anormal arasındaki fark nedir?
Toplumdaki herkesin ruh sağlığının bozuk olduğunu düşünmek doğru değildir. Herkes hayatının bir döneminde yaşadığı zorluklardan dolayı psikolojik bir sorun yaşamış olabilir. Bazen üzgün olduğumuz zamanlar olabilir ancak depresyon yaşayan biri günlerce, haftalarca mutsuz, uykusuz, iştahsız, suçluluk, huzursuzluk gibi belirtiler yaşar. Yani depresyon sadece üzüntüden ibaret değildir. Birçok kişi kapıyı kilitleyip kilitlemediğinden emin olamayıp tekrar bunu kontrol edebilir ancak bu kontrolü defalarca yapıyor olmak bir sorun olarak görülmektedir. Herkes bir ya da birden fazla psikolojik sorunun kendinde olduğunu düşünebilir. Her psikolojik bozukluğun dozunda olması sizi normal yapar; hiç olmaması ya da fazla olması ise anormal.
Çocuğum kurallara uymadığında ne tür cezalar vermeliyim?
Öncelikle ceza ve şiddet arasındaki farklılıktan bahsedelim. Çünkü çocuklara ceza vermek isterken aslında onlara şiddet uygulamış oluyoruz. Psikolojide ceza vermek çocuğun sevdiği bir şeyi, bir süreliğine ortadan kaldırmak demektir. Örneğin; her gün yarım saat çizgi film izleme hakkı vardır ve bunu belli bir süreliğine ortadan kaldırarak ona ceza vermiş olursunuz. Arkadaşlarıyla yaptığı bir programa katılmamasını söylemeniz de yine bir ceza şeklidir. Ama çocuğunuzu odaya kilitlemek, sevdiği bir eşyasına ya da kendisine fiziksel zarar vermek, hakaret ederek yaptığı yanlışı ona söylemek maalesef ki ceza değil şiddet davranışı olmaktadır.
Oğlum 15 yaşında, ailece vakit geçirmemizden hiç hoşlanmıyor. Ebeveyn olarak ne yapmalıyız?
15 yaş ergenlik döneminin oldukça yoğun yaşandığı bir yaştır. Bu dönemdeki gençler için aile ikinci planda kalmakta olup onlar için arkadaşlar daha çok önem kazanmaktadır. Hayatlarına ve düşüncelerine dair konuları ebeveynlerine anlatmaktan pek hoşlanmazlar. Öyle ki bu konuda ısrarcı olan ebeveynler çocuklarıyla ciddi tartışmalara girebilirler. Bu dönem çocukluk ve yetişkinlik arasındaki bir dönemdir ve oldukça önemli hormonsal değişimler görülmektedir. Bu yüzden bu tür davranışlarda bulunmaları olağandır. Ebeveyn olarak çocukların, bu büyüme sancısı yaşadığı dönemde çok üstlerine gitmeden ancak sizden çok da uzaklaşmalarına izin vermeden bir iletişim içinde olmanızı sağlayın. Gitmek istediğiniz yerlere ya da yapmak istediğiniz şeylere onların karar vermesini isteyin. Yalnız kalmak istediğinde ise ona saygı duyun ve emrivaki davranışlardan kaçının.
Eşim bazen alkolü fazla kaçırıyor ve tartışma çıkıyor. Ne yapmalıyım?
Alkol kullanımına bağlı olarak insan ilişkilerinde tekrarlanan sorunlar yaşanması “alkolün kötüye kullanımı” olarak adlandırılmaktadır. Bu durum alkol bağımlılığından farklı bir durumdur. Kişi alkol aldığı zamanlarda böyle bir tartışma ortamına gireceğini bilmesine rağmen alkolün verdiği keyfi tercih eder. En sık yaptığı savunma ise alkolik olmadığını söylemesidir. Bu kişiler genellikle benmerkezcidirler ve bu alışkanlıklarını alttan aldığınız sürece durum daha da artarak devam edecektir. Bu yüzden eşinizin alkol almadığı bir zamanda oturup konuşarak net bir tavır koymanızı öneririm.
Siz de danışmak istediğiniz konularla ilgili handandemirkıran90@gmail.com adresinden ya da Facebook ve İnstagram aracılığıyla benim adımdaki sayfadan bana ulaşabilirsiniz.

YORUM YAP